09-05-2019 03:35 PM – ostatnio edytowany 10-06-2019 11:37 AM przez MonikaGS
Hej!
Czy spotkaliście się z określeniem takim jak "Moduł CAM"? Czasem zamiennie stosowana jest nazwa "Moduł CI/CI+".
Moduł CAM jest to bardzo wygodną opcją korzystania z telewizji satelitarnej/kablowej. Dzięki niemu nie musimy już podłączać standardowego dekodera. Im mniej plączących się kabli, tym lepiej Dodatkowo małe rozmiary****
Do modułu CAM wkładamy Kartę CI/CI+, która może służyć do odkodowania kanałów telewizji kablowej lub satelitarnej. Możecie ją otrzymać od dostawcy telewizji.
Wybrane modele telewizorów Samsung posiadają specjalny adapter (wbudowany lub zewnętrzny) do umieszczenia karty CI:
Jak dobrać odpowiedni moduł?
1. Sprawdź, jaki tuner obsługuje Twój telewizor:
Jeżeli chcecie korzystać z telewizji satelitarnej za pośrednictwem modułu upewnijcie się, czy Wasz telewizor posiada odpowiednie wejście antenowe (tuner satelitarny lub kablowy). Rodzaj tunera ujęty jest w specyfikacji konkretnego telewizora na stronie: https://www.samsung.com/pl/
Tuner telewizji naziemnej oraz kablowej
Tuner telewizji naziemnej, kablokowej oraz satelitarnej
Oto jak rozszyfrować nazewnictwo tunera, który znajduje się w specyfikacji naszego telewizora:
DVB-T - tuner telewizji naziemnej
C- tuner telewizji kablowej
S- tuner telewizji satelitarnej
2. Tuner to nie wszystko
Z danych technicznych pozostaje jeszcze jedna kwestia. Standard karty CI ( 1.2, 1.3 lub 1.4) powinien być taki sam jak modułu CI telewizora. Standard modułu telewizora można sprawdzić specyfikacji danego urządzenia pod nazwą
"CI (Common Interfence)".
Znając rodzaj tunera oraz standard karty CI, możemy zwrócić się do dosawcy telewizji w celu zakupienia odpowiedniego Modułu CAM w komplecie z Kartą CI.
Musimy mieć na uwadze, że niektórzy dostawcy mają sprecyzwaną listę modeli telewizorów, które są wspierane przez ofertowane przez nich karty. Przed zakupem modułu warto dopytać, czy Wasz telewizor znajduje się na liście kompatybilnych urządzeń
Jeśli masz jakiekolwiek pytania - śmiało! Z chęcią Ci pomożemy!
08-06-2019 12:48 PM
@parza Przy wyjętym module wykonujesz reset TV.
08-06-2019 12:53 PM
Moduł włożyć podczas pierwszej konfiguracji czy nie_?
08-06-2019 12:56 PM
@parza Nie wkładasz do czasu zakończenia całej konfiguracji aż po wstrojeniu programów NC+.
08-06-2019 01:09 PM
Bez zmian. Po konfiguracji i wczytaniu kanałów włożyłem moduł i wyskoczył znów komunikat o niezgodności CI+;(
08-06-2019 01:27 PM
@parza Więcej nie jestem Ci pomóc jesteś w Polsce czy nie ?
08-06-2019 01:31 PM
Może jest to kwestia ustawień regionu? Czy wiesz może jak dokonać zmiany regionu na Polska - bo do wyboru mam tylko Niemcy, Austrie i Szwajcarię. Wiem że w innych modelach była taka możliwość.
08-06-2019 01:32 PM
Jestem w Niemczech ale podczas konfiguracji poprzedniego TV UE55hu6900 wszystko chodziło bez problemu.
08-06-2019 01:45 PM
@parza Zmianę regionu może dokonać jedynie autoryzowany serwis Samsunga tu nie mogę Ci podać na oficjalnym forum.
Tak kiedyś miałem że region powodował takie zachowanie w starszym TV.
29-06-2020 11:50 PM
Witam
posiadam telewizor UE48JU7000
ostatnio wymieniłem moduł AstonCrypt na moduł Canal+ CI+ 1.4 ECP
Telewizor badajże wspiera do CI+1.3, jedank mimo to większość kanałów powinna działać
Niestety po włożeniu modułu pojawia sie komunika że KANAŁ ZAKODOWANY i informacja na niebiesko żeby NADAC UPRAWNIENIA
Czy jest to wina ze strony operatora?
Jaki byłby objaw jeśli moduł nie byłby komatybilny z telewizorem? Czy w ogóle taki komunikat by się pojawił?
proszę o pomoc
pozdrawiamm
30-06-2020 05:16 AM
@Konradosa Nowy moduł CAM CI+ ECP różni się od poprzedniego modułu CAM CI+.
LISTA WSPIERANYCH MODELI TELEWIZORÓW WSPÓŁPRACUJĄCYCH Z MODUŁEM CAM CI+ ECP