Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

HDR w Netflix nie działa – ciemny obraz

(Temat utworzony: 21-05-2019 05:05 PM)
2101 Wyświetlenia
Dominik415
First Poster
Opcje

Dzień dobry Wszystkim! :smiling-face:

Zdecydowałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat HDR-u na Netflixie. Okazuje się, że funkcja po prostu nie działa (przynajmniej w aplikacji zainstalowanej na telewizorze). Korzystam z Samsunga NU8002 i wyświetlając treści HDR uzyskuję ogólnie niższą jakość obrazu niż przy jakości SDR. Trochę poczytałem i dowiedziałem się, że problem istnieje przynajmniej od końcówki ubiegłego roku i do tej pory nie opublikowano rozwiązania.

Jedyna oficjalna informacja jaką udało mi się znaleźć to wpis na stronie pomocy Netflixa: „Jesteśmy w trakcie analizowania tego błędu. Aby nam w tym pomóc, skontaktuj się z obsługą klienta.” No więc skontaktowałem się :smiling-face:

Z godzinnej rozmowy dowiedziałem się, że:

1. Powinienem odłączyć telewizor od prądu na 3 minuty,
  2. Mam źle ustawiony telewizor,
  3. Jedyny sposób na wyłączenie HDR przy jednoczesnym korzystaniu z jakości HD to skorzystanie z niższego pakietu (na co muszę poczekać miesiąc do kolejnego okresu rozliczeniowego),
  4. Efekt HDR zapewnia lepszą jakość obrazu,
  5. „Netflix jest firmą amerykańską” i z tego powodu nie obowiązuje go polskie prawo konsumenta co skutkuje tym, że nie mogę dokonać zwrotu ani ubiegać się o jakiekolwiek zadość uczynienie na drodze reklamacji.

Niestety rozmowa nie przyniosła rozwiązania problemu. Większość informacji przeczytałem już wcześniej na stronie pomocy.

Z tego powodu postanowiłem wykonać test przedstawiający działanie HDR na moim telewizorze we wbudowanej aplikacji Netflixa w porównaniu z wersją bez HDR. W eksperymencie wykorzystałem serial Chambers. Dla wymuszenia obrazu bez HDR skorzystałem z Chromecasta 2 dzięki czemu uzyskałem 1080p SDR. Na koniec sprawdziłem również działanie HDR w aplikacji YouTube dla potwierdzenia, że telewizor jest ustawiony prawidłowo. Test przeprowadziłem lustrzanką ustawioną w tryb manualny na jednakowym poziomie jasności dla wszystkich zdjęć. Nie przeprowadzałem żadnej korekcji fotografii. Telewizor ustawiłem w tryb film oraz wyłączyłem oszczędzanie energii i wszystkie postprocesory obrazu takie jak „contrast enhancer” itp. Wersja oprogramowania mojego tv: T-KTM2DEUC - 1251.0, BT - S. Ocenę wyników pozostawiam Państwu.

Mam nadzieje, że nagłośnienie sprawy pomoże w zmobilizowaniu Netflixa do naprawienia błędu.

netflix1.jpgNetflix2.jpgNetflix3.jpgNetflix4.jpgNetflix5.jpgNetflix6.jpgYouTube.jpg

1 Odpowiedz
Abisai78
Helping Hand
Opcje
No i to jest dokładnie to co mnie wkurza od momentu jak w grudniu 2019 kupiłem QE5570R. Oglądaliśmy Wiedźmina i dla mnie to dramat... Najwyraźniej problem wciąż nie rozwiązany 😞
0 Like