Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dziwna naklejka na telewizorze

(Temat utworzony: 17-04-2020 03:37 PM)
11614 Wyświetlenia
wierzba1974
Apprentice
Opcje

Dzień dobry,

Sprawiłem sobie nowy telewizor, QL55Q80RAT, kurier przywiózł, sprawdziliśmy, matryca cała, wszystko OK.

Po zawieszeniu usunąłem boczne zabezpieczenia i małą zółtą naklejkę w prawym dolnym rogu matrycy. Wyglądał na fabryczną ale po jej usunięciu okazało się że pod spodem jest skaza matrycy.

Czy takie naklejki Samsung umieszcza w fabryce na swoich matrycach czy ktoś coś wcześniej zauważył i próbował to ukryć ? Pilot i baterie były fabrycznie zapakowane, pudło telewizora po bliższej inspekcji okazało się zamknięte niefabryczną taśmą.

skaza.jpgnaklejka_1.jpgnaklejka_2.jpg

0 Like
8 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wierzba1974  Czy ten problem zgłaszałeś, do  sprzedawcy gdzie zakupiłeś TV ? Napiszę Ci, tak że nie wiele możesz z tym zrobić oprócz odpłatnej wymiany matrycy.

0 Like
wierzba1974
Apprentice
Opcje

VDSL2, dzięki za chęć pomocy !

Problem został rozwiązany, opiszę dla następnych szukających: matryce w telewizorach serii Q80R i Q90R są zabezpieczane folią ochronną, którą należy usunąć.

W moim egzemplarzu nie było w górnym lewym rogu wąsów ułatwiających rozpoczęcie tego procesu, stąd po dokładnych oględzinach wokół, uznałem że zewnętrzna folia to integralna część matrycy. Ale od samego początku niepodobały mi się potężne refleksy, w końcu seria Q80R miała mieć matycę z warstwą antyrefleksyjną, a jak to wyglądało u mnie widać na powyższych zdjęciach.

Drogi Samsungu, warto uzupełnić instrukcję lub quick setup w informację o folii zabezpieczającej, warto również dodać taką informację w filmach przedstawiających rozpakowywanie i uruchamienie Waszych telewizorów, żeby uniknąć takich sytuacji. Jestem z marką od wielu lat (poprzedni TV Samsung przeżył bezproblemowo 11 lat, Galaxy od S2, AGD też na S), a po pobieżnym przeszukaniu internetu i przewertowaniu instrukcji doszedłem do wniosku że bubla wypuściliście, na szczęście niesłusznie bo obraz jak marzenie (i o dziwo, dźwięk z tego płaskiego pudełka też nieostatni).

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wierzba1974  Telewizor powinien być zabezpieczony białą siatką zabezpieczającą. Utrzymującym go w pudełku styropianem. W środku powinna znajdować się ulotka mówiąca o poprawnym wypakowaniu. Oprócz tego w pudełku standardowo powinny znajdować się: podręcznik użytkownika, pilot, kabel zasilający, gniazdo common interface, baterię o raz stopki. Do ekranu nie powinno nic przylegać. Jakakolwiek folia może być tylko jako zabezpieczenie ramek.

MarcinAn
First Poster
Opcje

Witam
Niedawno kupiłem 55Q70RAT i niestety też mam podobny problem do Twojego. Otóż po oderwaniu tej żółtej naklejki, która bardzo mocno się trzymała pozostał mi bąbel i warstwa kleju na ekranie (folii?). U mnie ta naklejka była przy górnej krawędzi naklejona. Pytanie tylko czy to jest jakiś znacznik np. miejsca uszkodzenia czy naklejali to gdzie popadnie?
Jeśli mogę zapytać, skąd uzyskałeś informację że można tę folię zdjąć? Ja zapytałem o to dział obsługi klienta w Samsungu i odpisali że jest to mechaniczne uszkodzenie powłoki antyrefleksyjnej nie kwalifikujące się do naprawy gwarancyjnej 😞
Czy u ciebie po zdjęciu tej folii zauważyłeś poprawę obrazu, czy np. większe refleksy?
Sam już nie wiem co o tym myśleć...

0 Like
wierzba1974
Apprentice
Opcje

Cześć,

Po usunięciu folii kolory są żywsze i wreszcie wiem dlaczego dopłaciłem do serii Q80R, zniknęły refleksy które widzisz na moich zdjęciach. Jesli to jest folia antyrefleksyjna to po jej usunięciu wreszcie można ogladać telewizor zawieszony naprzeciwko ona, jak folia była na ekranie to wszystko się w niej odbijało. Ja dostałem od sprzedawcy informację że taka folia jest na telewizorach serii Q80R i Q90R, należy ją usunąć - zresztą wygląda to logicznie, jeśli żółta naklejka miałaby być naklejona na matrycy to zrobiono by to przy pomocy mniej agresywnego kleju.

Ja usunąłem, nie wiem czy zrobiłem dobrze, miałem nadzieję że głos zabierze przedstawiciel producenta i definitywnie wyjaśni co to za naklejka i czy matryce są zabezpieczane folią, ale nie żałuję tego ruchu bo wcześniej obraz wyglądał jak przez folię :).

0 Like
MarcinAn
First Poster
Opcje
Dzięki za szybką odpowiedź.
Na tym filmie widać że facet zrywa folię na której jest żółta naklejka:
https://www.youtube.com/watch?v=gV4NBTvlTzQ

natomiast na tym filmie nie ma tej naklejki i żadnej folii nie zrywa:
https://www.youtube.com/watch?v=Pie43OVO1Z8

Też mam podobne odczucia co Ty tzn. że są duże refleksy i ta folia powoduje przynajmniej w dzień jakby obraz był zamglony.
Natomiast wg mnie ta naklejka była zdecydowanie za mocno przyklejona, dużo mocniej niż te boczne pasy.
Dlatego również mam prośbę do przedstawicieli Samsunga aby to wyjaśnić.
Czy ta folia występuje czy nie oraz czy ta naklejka to sugeruje?
Pozdrawiam

0 Like
wierzba1974
Apprentice
Opcje

Ja tak samo usunąłem folię ze swojego.

Ale jeśli dodzwoniłeś się do Samsunga i powiedzieli Ci że ta folia to integralna część ekanu to albo to prawda, albo ...

Po kilku próbach wymiany akumulatora w Galaxy S7 w serwisie centralnym skłaniam się do tego drugiego "albo"

0 Like
MarcinAn
First Poster
Opcje
Po 4 mailach i 1 telefonie do centrum obslugi klienta Samsung oraz 1 telefonie do sklepu Euro RTV AGD i wizycie osobistej w tym sklepie w końcu uzyskałem odpowiedź. Udzieliła mi jej dopiero 5 osoba z Samsunga z którą rozmawiałem a 7 w ogóle!
Odpowiedź jest taka że model Q70 posiada folię ochronną na ekranie i można ją usunąć. Nie jest to zatem jakikolwiek filtr jak mnie straszono i folia ta nie pełni żadnej funkcji oprócz ochronnej.
Zatem dlaczego tak trudno uzyskać było taką informację? ehh...
0 Like