Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Brak dźwięku z aplikacji SMART TV na amplitunerze przy podłączeniu kablem optycznym Tonsilk

(Temat utworzony: 25-09-2021 03:49 PM)
3009 Wyświetlenia
Rafikus
Student
Opcje

Telewizor Samsung UE49KS7000S podłączony jest do zestawu stereo Yamaha R-N602 za pomocą one-conect i przewodu optycznego Tonsilk. 

Nie ma problemu podczas dźwięku z TV na zestawie stereo.

Problem pojawił się przy uruchamianiu aplikacji SMART TV np. Youtube. Dźwięk nie wychodzi na amplituner i głośniki a jedynie słyszalny jest z głośników wbudowanych w TV.

W ustawieniach TV wybrano dźwięk jako wyjście optyczne.

W zaawansowanych ustawieniach nie widzę opcji jakie można byłoby jeszcze ustawić aby ten dźwięk z aplikacji TV wychodził na zestaw stereo.

Proszę o pomoc ponieważ nie znalazłem odpowiedzi dla takiego podłączenia z telewizorami Samsung.

Dodam, że amplituner nie posiada wejścia HDMI.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Rafikus
Student
Opcje

Witam,

I udało się znaleźć rozwiązanie. Znalazłem informację w sieci, że problemem może być przy urządzeniach zewnętrznych audio ustawienie formatu dźwięku w TV na Dolby Digital.

Zatem zmiana  formatu dźwięku w TV w eksperckich ustawieniach dźwięku z Dolby Digital na PCM rozwiązała problem. Jeżeli ktoś podłącza do TV zestaw audio za pomocą HDMI to też jest opcja zmiany na PCM.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 Odpowiedzi
Rozwiązanie
Rafikus
Student
Opcje

Witam,

I udało się znaleźć rozwiązanie. Znalazłem informację w sieci, że problemem może być przy urządzeniach zewnętrznych audio ustawienie formatu dźwięku w TV na Dolby Digital.

Zatem zmiana  formatu dźwięku w TV w eksperckich ustawieniach dźwięku z Dolby Digital na PCM rozwiązała problem. Jeżeli ktoś podłącza do TV zestaw audio za pomocą HDMI to też jest opcja zmiany na PCM.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Rafikus  Już było pisane na tym forum że Youtube musi być ustawione PCM czyli Stereo.

0 Like