25-09-2021 03:49 PM
Telewizor Samsung UE49KS7000S podłączony jest do zestawu stereo Yamaha R-N602 za pomocą one-conect i przewodu optycznego Tonsilk.
Nie ma problemu podczas dźwięku z TV na zestawie stereo.
Problem pojawił się przy uruchamianiu aplikacji SMART TV np. Youtube. Dźwięk nie wychodzi na amplituner i głośniki a jedynie słyszalny jest z głośników wbudowanych w TV.
W ustawieniach TV wybrano dźwięk jako wyjście optyczne.
W zaawansowanych ustawieniach nie widzę opcji jakie można byłoby jeszcze ustawić aby ten dźwięk z aplikacji TV wychodził na zestaw stereo.
Proszę o pomoc ponieważ nie znalazłem odpowiedzi dla takiego podłączenia z telewizorami Samsung.
Dodam, że amplituner nie posiada wejścia HDMI.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
25-09-2021 09:11 PM
Witam,
I udało się znaleźć rozwiązanie. Znalazłem informację w sieci, że problemem może być przy urządzeniach zewnętrznych audio ustawienie formatu dźwięku w TV na Dolby Digital.
Zatem zmiana formatu dźwięku w TV w eksperckich ustawieniach dźwięku z Dolby Digital na PCM rozwiązała problem. Jeżeli ktoś podłącza do TV zestaw audio za pomocą HDMI to też jest opcja zmiany na PCM.
25-09-2021 09:11 PM
Witam,
I udało się znaleźć rozwiązanie. Znalazłem informację w sieci, że problemem może być przy urządzeniach zewnętrznych audio ustawienie formatu dźwięku w TV na Dolby Digital.
Zatem zmiana formatu dźwięku w TV w eksperckich ustawieniach dźwięku z Dolby Digital na PCM rozwiązała problem. Jeżeli ktoś podłącza do TV zestaw audio za pomocą HDMI to też jest opcja zmiany na PCM.
25-09-2021 10:51 PM
@Rafikus Już było pisane na tym forum że Youtube musi być ustawione PCM czyli Stereo.