25-11-2020 11:52 PM
Cześć,
Mam problem z TV/ soundbarem. Po jakiś 2 tygodniach użytkowania wysypał mi się dźwięk na sounbarze. Restart obu sprzętów nic nie pomógł, na głośnikach tv działało, przez wifi soundbar również grał, natomiast przez hdmi cisza. Zacząłem się bawić opcjami i po zmianie z formatu wyjściowego z auto na pcm dźwięk wrócił. Niestety w tym momencie straciłem opcję atmos na netflixie. Kolejnym krokiem było wyłączenie trybu eArc. W tym momencie po przełączeniu wyjścia na auto mogę już korzystać z atmos-a. Pytanie, co może być przyczyną szwankującego eArc? Czy chwili obecnej jak połączenie soundbar-TV jest w trybie TV arc sprzęt staje się mniej funkcjonalny albo traci jakieś możliwości?
TV QE55Q80T, Soundbar Q70R
26-11-2020 12:08 AM — edytowano 26-11-2020 07:44 AM
@Jopus17 Soundbar Q70R nie ma eARC I dla tego nie ma dźwięku .
https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/what-is-earc-and-how-to-set-on-samsung-smart-tv/
26-11-2020 04:42 AM
@Jopus17 Korzystaj z połączenia bezprzewodowego
26-11-2020 04:20 PM
Niestety nie masz racji. Soundbary serii R dostały aktualizację 1010.5, która wprowadziła zgodność z eArc. O działaniu tego standardu informuje nas również komunikat wyświetlany na listwie. Skoro update był po wydaniu sprzętu już na rynek, zastanawiam się czy fizycznie kabel hdmi dostarczony w zestawie nie jest winowajcą. Zamówię na wszelki wypadek kabel w standardzie 2.1 i zobaczę czy problem będzie się powtarzał (dzisiaj przełączyłem w tryb eArc i dźwięk wrócił).