12-10-2020 09:05 AM - upraveno 12-10-2020 09:12 AM
Galaxy Tab S7+ - Když je větší nejlepší
Hezký podzimní den Community,
Rok se s rokem sešel a mě se do ruky dostal nejnovější prémiový tablet od společnosti Samsung – Galaxy Tab S7+. Možná jste četli mojí loňskou recenzi na Galaxy Tab S6 (který stále mám) a pokud ne, tak doporučuji se na ni také mrknout.
Stejně jako v oblasti mobilních telefonů si s každým novým tabletem ověřuji, kam jsem ochoten s velikostí zařízení ještě zajít. První tablety, které jsem od Samsungu používal byly v kompaktních rozměrech 8 palců (Note 8.0 a Tab S 8.4), ale postupně jsem s evolucí modelů přešel na 9,7“ (Galaxy Tab S3) a nakonec loňský model Tab S6 s příjemnými 10,5“. Letos ovšem díky rozšíření portfolia nebyla volba jednoznačná, protože Samsung představil rovnou 2 modely tabletů – 11“ a 12,4“. Vzhledem k tomu, že s velikostí Tab S6 jsem byl naprosto spokojen, uvažoval jsem o koupi „menšího“ Tab S7. Zde ovšem rozhodl individuální důležitý parametr – a to typ displeje. Zatímco Tab S7 disponuje LCD panelem (byť špičkových parametrů) tak moje závislost na Super AMOLED panelech a jejich dokonalé černé rozhodla o koupi většího modelu Galaxy Tab S7+. Jako tradičně uvedu v kostce parametry:
Displej: 12,4 " 2800 × 1752 Super AMOLED,
Procesor Qualcomm Snapdragon 865 Pro 3,09 GHz, RAM 6 GB, interní paměť 128 GB, paměťová karta až 1000 GB,
Konektivita: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, volitelná varianta 5G
kamera 13 Mpx + 5 Mpx, přední 8 Mpx
Kapacita baterie 10.900 mAh – výdrž až 14 hodin přehrávání videa/8 surfování po webu přes Wi-Fi
Android 10 + One UI 2.5
Obsah balení
Při pohledu na obsah balení nás nečeká žádné velké překvapení v krabici najdeme povinnou základní dokumentaci, pero SPEN s bezdrátovými funkcemi a 15 W nabíjecí adaptér. Je trošku škoda že se nedostalo na náhradní hroty pera SPEN. Vzhledem k velké kapacitě akumulátoru (10 900 mAh) bohužel trvá s přiloženým adaptérem nabíjení téměř 3 hodiny, takže doporučuji zakoupit silnější 25 W nabíječku (model EP-TA800) nebo 45 W adaptér (model EP-TA845).
Žádný magnet otisků
Zpracování tabletu patří, jak je u Samsungu zvykem, k tomu nejlepšímu. Kvalitní kovový rámeček doplněný kovovými zády tabletu s designovým skleněným pruhem pro umístění pera SPEN. Osobně jsem sáhl po charakteristické barvě pro letošní podzimní novinky – Mystic Bronze (dále je tablet na našem trhu dostupný ve variantě Mystic Black). A jak můžete vidět na přiložených fotografiích, tak tato barva tabletu velice sluší.
Samsung rovněž jako u telefonů řady Galaxy Note 20 zvolil matné provedení, které nejen že není magnetem na otisky prstů, ale vypadá zkrátka skvěle. Už při prvním vybalení jsem uznal, že tablet vypadá opravdu hodnotně a prémiově, a to nejlepší přijde, když rozsvítíte dominantu předního panelu – 12,4“ Super AMOLED panel. Displej patří aktuálně k tomu nejlepšímu, co můžeme u tabletů nalézt – krásné barvy, široké pozorovací úhly, vysoký jas, dokonalá černá a podpora 120 Hz obnovovací frekvence – na tablet je opravdu radost pohledět. Pokud rádi sledujete kvalitní video určitě rovněž oceníte certifikaci HDR10+. Zároveň je v displeji integrována ultrasonická čtečka otisků prstů, která funguje velmi spolehlivě. Po bočních stranách těla tabletu naleznete čtveřici stereo reproduktorů vyladěných firmou AKG s podporou Dolby Atmos, které hrají dostatečně hlasitě a celkový projev je velmi příjemný.
Book cover pro Galaxy Tab S7+
Book cover pro Galaxy Tab S7+
Srdcem tabletu je procesor Qualcomm Snapdragon 865 Plus s taktem 3 GHz, grafický čip Adreno 650, 6 GB RAM a 128 GB vnitřního úložiště s možností rozšíření o microSD karty až do velikosti 1 TB. Výkonu je zde na rozdávání a SW optimalizace je jako vždy ukázková, takže se nesetkáte s tím, že by se něco sekalo. Tablet rovněž podporuje širokou konektivitu v čele s Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GPS/GLONNAS, USB-C 3.2. Zamrzí tak snad jen absence audio konektoru JACK, který z moderních zařízení pomalu mizí, a absence zvýšené odolnosti vůči prachu a vodě.
Galaxy Tab S6 vs Galaxy Tab S7+
Galaxy Tab S6 vs Galaxy Tab S7+
Software – pro práci i zábavu
To, že segment tabletů s OS Android v posledních letech značně stagnuje je jasně vidět na množství představených modelů. Samsung je prakticky jediným výrobcem, který uvádí pravidelně nové modely jak ve střední třídě, tak i v tom oblasti prémiových tabletů s Androidem, kam právě model Galaxy Tab S7+ patří. Trochu Achillovou patou segmentu je samotný systém Android, kde není kladen důraz na optimalizaci aplikací pro použití na velkých úhlopříčkou tabletů. Osobně vidím rok od roku se situace zlepšuje a pomáhá tomu také sektor Chrombooků, který rovněž aplikace z Google Play využívá.
Prostředí One UI 2.5
Prostředí One UI 2.5
Prostředí One UI 2.5
Základní prostředí tabletu je stejné, jaké znáte ze smartphonů společnosti – uživatelské rozhraní One UI konkrétně v nejnovější verzi 2.5. Najdeme zde všechna stejná nastavení jako v prostředí na telefonech se všemi součástmi systému jako jsou plochy s widgety, nastavení, notifikační lišta s přepínači apod. Na běžné použití tabletu je to plně dostačující, ovšem pokud chcete tablet použít jako pracovní nástroj, některé věci nejsou úplně vhodně řešené.
Zde ovšem hraje velký prim samotný Samsung, který se nespoléhá na pouze na prostředí One UI či nástroje ze strany Google, ale využívá zejména aplikace vlastního ekosystému – Samsung Notes, PENUP a zejména speciální prostředí Samsung DeX. Toto prostředí není potřeba nějak zvláště představovat, Samsung jej u svých zařízení představil již společně s modelem Galaxy S8 v roce 2017. Tehdy ovšem pro spuštění prostředí byla potřeba speciální dokovací stanice, ke které se připojil vnější periferie a monitor. V oblasti tabletů došlo k implementaci DeX u modelu Galaxy Tab S4 a Samsung toto prostředí neustále zdokonaluje. U novějších modelů (Galaxy Note 10) jsme se dočkali možnosti spustit prostředí DeX v rámci PC s Windows či Mac OS propojením smartphonu prostřednictvím USB kabelu. Největší novinkou, která přišla letos společně se smartphony řady Galaxy Note 20 a tablety řady Galaxy Tab S7 byla implementace použití prostředí DeX bezdrátově. Můžete tak streamovat prostředí DeX přímo do Vaší chytré televize – nutno mít podporovaný model Samsung 2019 a novější případně televizor s podporou funkce Miracast.
Prostředí DeX
Prostředí DeX
Prostředí DeX
Prostředí DeX v případě Galaxy Tab S7+ mění Váš tablet na skvělý nástroj produktivity. Prostředí můžete aktivovat buď v Nastavení nebo v přepínačích notifikační lišty. Rázem se dostanete do prostředí, pro které je nejvhodnější termín „like desktop experience“. Samotné rozvržení prostředí je podobné jako prostředí ve Windows – najde zde obdobu tlačítka Start, notifikační centrum a rychlé přepínače – prostředí je rovněž velmi intuitivní. Celé prostředí si zakládá na využití multitaskingu, takže každá nově spuštěná aplikace se otevírá v novém okně, se kterým je možné libovolně manipulovat. Není tak tedy problém, že máte puštěné video z Youtube a u toho píšete něco Wordu nebo brouzdáte po webu. Díky doplňkovému příslušenství krytu s klávesnicí, můžete efektivitu a pohodlí práce na tabletu značně vylepšit viz. samostatný článek.
Multitasking v prostřdí DeX
I když z použití tabletu s klávesnicí jsem byl nadšený již loni u Galaxy Tab S6, musím uznat, že při velké úhlopříčce a větší klávesnici, kterou Galaxy Tab S7+ nabízí je to opravdu velmi pohodlné. I když jsem Tab S6 využíval hojně, sloužil mi spíše hlavně jako zařízení pro konzumaci multimediálního obsahu. Nyní si naopak zvykám, že na víkendovou cestu, kdy jsem sebou vezl svůj notebook si s klidem vezmu pouze Tab S7+ s klávesnicí. Záleží to ovšem výrazně na tom s jakými pracujete programy – základní kancelářské aplikaci či aplikace pro úpravu fotek a malování naleznete v základní výbavě tabletu, takže si myslím, že tablet uspokojí 90% běžných uživatelů.
Vylepšený SPEN
Povinným doplňkem, který naleznete v balení tabletů řady Galaxy Tab S již od modelu Galaxy Tab S3 je pero SPEN. Za tohle si Samsung rozhodně zaslouží pochvalu, protože u konkurence je nutné pero přikupovat zvláště.
Pero Tab S7+ vs Tab S6
Jak jsem psal již v loni u recenze Tab S6, S PEN se nám každý rok výrazně mění. I letos došlo k přepracování podoby, kdy se vylepšila celková ergonomie a pero je trochu delší. Výrazného vylepšení se dočkala i odezva pera SPEN – u modelu Galaxy Tab S7 došlo k jejímu snížení na 9ms. Celkový pocit z psaní a kreslení se téměř přiblížil psaní opravdovým perem, a velkou zásluhu na tom má jak výkonný HW, tak využití 120Hz obnovovací frekvence.
Dalších novinek jsme se dočkali po SW stránce – došlo k přidání nových bezdrátových gest – kromě původních gest, které známe od předchozího modelu Tab S6 lze použít gesta pro návrat na domovskou obrazovku, poslední aplikace či gesto pro zpět. Osobně jsem si s novými gesty pohrál, ale nevím, zda je budu v praxi využívat, protože je často nevyužívám ani u svého telefonu Galaxy Note 10+. Z bezdrátových funkcí pere SPEN tak pro mě nejoblíbenější zůstává dálkové ovládání fotoaparátu pro focení selfies. Pero SPEN beru spíše jako nástroj pro pohodlné ovládání, snadné označování textu či psaní poznámek.
Extrahování textu z obrázku
Extrahování textu z obrázku
Překladač při použití pera SPEN
Překladač při použití pera SPEN
Fotoaparát
V rámci recenze bych se alespoň částečně měl zmínit o fotoaparátech, které zde najdeme hned 3. Galaxy Tab S7+ má k dispozici hlavní13 Mpx kamerku s poměrně dobrou světelností f/2.0 a 5 Mpx ultraširoká kamerka se světelností f/2.2 . Nechybí autofokus, podpora HDR a natáčení videa ve 4K při 30 fps. Vepředu je poté 8 Mpx fotoaparát, který využijete zejména pro videohovory. Na rozdíl od předchozích modelů umístil Samsung přední kamerku na střed delší strany tabletu, takže při použití tabletu na šířku (jak jej budete nejčastěji využívat) je kamera vycentrovaná a videohovory tak budou kvalitnější.
Hlavní fotoaparát
Ultraširoký fotoaparát
Hlavní fotoaparát
Hlavní fotoaparát
Fotoaparát rozhodně nebude parametr, který by byl u tabletu důležitý, takže ani nelze očekávat výsledky, které by se mohly rovnat vlajkovým modelům Galaxy S20 Ultra či Galaxy Note 20 Ultra. Kvalita fotografií lze označit za průměrnou, a i když jsou fotografie poměrně ostré, dynamický rozsah není příliš oslnivý. Nejčastěji tak budete fotoaparát používat pro vyfocení či skenování dokumentů, kde myslím svojí práci odvede dobře.
Výdrž baterie
Tablet je osazen výkonným chipsetem, krásným a jasným 12,4“ panelem s podporou 120Hz a tak je zajisté na místě probrat něco ohledně výdrže baterie. Jelikož já tablet používám zejména na konzumaci multimédií, kdy ráno čtu zprávy, serfuji po netu, a večer koukám na YT nebo Netflix, musím tablet připojit do nabíječky zhruba každých 5 dní. Soudě podle úbytků baterie při sledování videa si myslím, že výrobcem deklarovaná výdrž při přehrávání videa 14h je reálná.
Pokud byste k tabletu připojili externí klávesnici a využívali jej zejména jako pracovní nástroj k připojením před LTE/5G výdrž baterie bych odhadoval kolem 10 hodin, čehož spousta notebooků ani nedosáhne. Dle recenzí a článků co jsem četl, pomáhá pro navýšení výdrže u modelu s 5G modeme vypnout podporu 5G sítí a přepnout „pouze“ na LTE. Rovněž můžete výdrž o cca 20 % vylepšit vypnutím podpory 120 Hz, přijdete ovšem o jednu ze skvělých vlastností tohoto tabletu.
Celkové zhodnocení
Pomalu už se asi stává tradicí, že Samsung nám na podzim kromě nových modelů smarthpohonů řady Galaxy Note představuje i to nejlepší co může nabídnout v oblasti tabletů. Řada Galaxy Tab S dlouhodobě představuje to nejlepší, co umí Samsung vyrobit, a v oblasti Android tabletů se vlastně jedná o jediné prémiové tablety. Je dobře, že zůstává zachován kvalitní základ – špičkový displej, kvalitní zpracování, 4 stereo reproduktory laděné AKG a praktický nástroj pro práci i produktivitu – pero SPEN.
Letošní řada tabletů navíc přidává podporu 120 Hz obnovovací frekvence, která zážitek z tabletu značně vylepšuje. Jakmile tuto funkci aktivujete, tak návrat k běžným 60 Hz bude krokem zpět. Celkově je displej opravdu dominantou zařízení, a i když už loňský Tab S6 měl špičkové parametry, tady je to zase o kus dál, a je to opravdu znát. Prémiový pocit umocňuje kvalitní zpracování, a prémiovější dojem mám i z doplňkového příslušenství – klávesnice i knihové pouzdro jsou mnohem lépe zpracované než dříve.
Book cover
Keyboard cover
Na letošních modelech Galaxy Tab S7 se hledají chyby jen těžko. Jedna z mála věcí, které zamrzí je, že součástí balení je pouze 15 W adaptér, se kterým nabíjení velké 10.090 baterie trvá necelé 3 hodiny. Zároveň je i trochu škoda, že hodnota RAM a interní paměti zůstala stejná jako loni (128 GB/6 GB RAM) a není možné na našem trhu vybrat z více paměťových variant. A rozhodně největší výtka potenciálních zájemců bude směřovat k ceně – za Wi-fi variantu zaplatíte 24.990 Kč a za 5G variantu 29.990 Kč.
V oblasti Android tabletů se jedná o cenu, která vybočuje nad ostatní, ovšem jak jsem již uvedl, společnost Samsung je jediným výrobcem, která produkuje prémiové tablety na platformě Android. Pokud se podíváme na modely na jiných platformách (iOS, Windows) je cena tabletu srovnatelná s konkurencí, a naopak nabízí i něco navíc – pero SPEN součástí balení, speciální SW prostředí.
Pokud se tedy pro Galaxy Tab S7+ rozhodnete, nebudete rozhodně litovat. S klidným svědomím Vám jej můžu doporučit a říci, že se jedná o nejlepší Android tablet, jaký jsem kdy měl. Tablet je skvěle použitelný jak na multimédia, tak i na práci, pokud sáhnete po modelu s 5G máte i zařízení, které je připraveno na budoucnost mobilních sítí.
✔️ Nejlepší displej na trhu
✔️ Kvalitní zpracování
✔️ Dostatečně výkonný HW
✔️ Stylus S Pen a rozhraní DeX
✖️ Vyšší pořizovací cena
✖️ Jedna paměťová varianta (128 GB/6 GB RAM)
✖️ V balení jen 15 W nabíjecí adaptér
Vaše dotazy rád zodpovím zde pod článkem
fajnSnek 🐌
Vyřešeno! Přejít na řešení
o 10-12-2020 06:46 PM
Zdravím @polda
Ano řešil jsem to, mrkněte na následující článek:
Ale myslím, že u Tab S7+ už to šlo i s klávesnicí Samsung. Je to v Nastavení -> Obecná správa-> Jazyk a zadávání -> Fyzická Klávesnice
o 01-12-2020 07:17 PM
Díky za recenzi. Jen jednu otázku mně nezodpověděla - Má smysl přecházet z Tab S6 na S7+?
01-12-2020 07:58 PM - upraveno 01-12-2020 07:58 PM
@polda Hezký den Polda. Díky za zpětnou vazbu. Tohle je čistě otázka preference velikosti. Chce si to Tab S7+ někde osahat a zjistit zda na Vás není už moc velký a těžký. Já osobně mám sice oba, ale více užívám Tab S7+. Ten displej i SPEN jsou nesrovnatelně lepší, 120Hz návykové (navíc 120Hz jde zapnout napořád, žádný adaptivní režim) a hlavně se i po 2 měsících nemůžu vynadívat na ta tu bronzovou barvu. Galaxy Tab S6 je fajn na cestování, ale na domácí konzumování multimedií určitě doporučím Tab S7+. Snad jsem Vám trochu odpověděl.
o 01-12-2020 08:01 PM
@fajnSnek Díky za rychlou odpověď. Ta velikost S6 je to, co mi na něm občas vadí, mohl by být větší... Obzvláště při práci s více okny vedle sebe... A na cestování mám note 10+ 😀
o 02-12-2020 09:46 PM
o 02-12-2020 09:59 PM
@polda Tak super jen jsem Vám psal SZ, asi jste ji nečetl co ? Jinak rozhodně dobrá volba. Tab S6 buď nechat dětem nebo jako záložní...
o 02-12-2020 10:55 PM
o 03-12-2020 09:07 AM
@polda Ony soukromé zprávy zatím fungují jen přes webové rozhraní, v aplikaci Members zatím ne.
https://eu.community.samsung.com/t5/notes/privatenotespage
Mrkněte na zprávu a dejte vědět.
Hezký den
o 10-12-2020 05:38 PM
o 10-12-2020 06:46 PM
Zdravím @polda
Ano řešil jsem to, mrkněte na následující článek:
Ale myslím, že u Tab S7+ už to šlo i s klávesnicí Samsung. Je to v Nastavení -> Obecná správa-> Jazyk a zadávání -> Fyzická Klávesnice