Provedl jsem upgrade tabletu Samsung Galaxy Tab S9 Ultra na Samsung Galaxy Tab S10 Ultra a jsem mírně rozladěn kvalitou audia v tabletu.
Testuji zařízení vedle sebe a S10 Ultra hraje výrazně hůře, než S9 Ultra, nastavení audia identické.
Jako IT nadšenec obměňuji zařízení každým novým modelem Samsungu.
Rozdíly mezi tablety: Velmi miírný nárůst výkonu procesoru a gpu u S10. Display má antireflexní vrstvu a barvy působí méně živěji. S10 je tenčí.
Všechno ostatní je, nebo mělo by být prakticky totožné, což z velké části je. Přísahám, že S9 Ultra má výrazně lepší kvalitu zvuku/reproduktorů. Pokud jsou použité reproduktory samsung stejné a jsem o tom přesvědčen vzhledem k tomu, že tablety jsou téměř identické, musí existovat nějaký rozdíl v DAC na desce. Nelze nic na internetu k tématu najít, ví někdo, zda jsou DAC v tabletech a telefonech součástí hlavní čipové sady (například má snapdragon 8 gen 2 nebo dimensity 9300+ vestavěný DAC nebo existuje zcela samostatný čip). Mám podezření, že pokud má mediatek DAC jako součást své čipové sady, je pravděpodobné, že tam je rozdíl.
Tak nějak jsem tušil, že s MediaTekem přijde možná downgrade s optimalizací ale zvuk Galaxy Tab S10 je oproti S9 hrozný.
Je to nesnesitelné? Není a neexistuje způsob, jak dosáhnout toho, aby to znělo tak dobře jako S9 Ultra. Zkouším oba Tab vedle sebe se zapnutým a vypnutým atmosem, stejné nastavení ekvalizéru na obou, zkusil jsem to kompenzovat úpravou ekv dále na s10 Ultra a neexistuje způsob, jak je přimět, aby zněly stejně. S9 Ultra je vyváženější a plnější, zejména v nízkých a nižších středových pásmech, nejvíce je slyšet u virblů a basových bubnů a S10 Ultra má o něco plechovější zvuk při identickém nastavení zvuku. Všiml si toho někdo, kdo přešel na řady S10? Udělal jsem bok po boku test se svou drahou polovičkou, neřekl jsem jí, který Tab je který a ona souhlasila, že je v tom velmi znatelný rozdíl.
Na závěr ať mám jasno, změna tloušťky tabletu může negativně ovlivnit též zvuk při basové složce ale tady jasně slyšíte, že je zvuk horšív celém spektru...
Reproduktory/reprodukce zabudované do tabletu jsou stále relativně slušné, jen už nejsou tak dobré jako S9.
Nevím co je problém, jestli MediaTekem zpracovávaný zvuk a né SnapDragonem, či se Samsungu nepovedlo naladit audio jako předtím a hraje v tom roli tloušťka Tabletů a nebo jiné reproduktory, či kombinace všeho.
Pro mě je s10 v oblasti audia oproti s10 velké zklamání.
Display nám mírně ,,zblednul" to jsem ale pozoroval už u s24 Ultra, když přišla s antireflexní úpravou.
MediaTek Dimensity je podle mě oproti Qualcom SnapDragon též chyba v oblasti optimalizací u softwaru.
Baterie u S10 Ultra při prohlížení webu a koukání na video vydrží cca o 2,5 hodiny méně než na S9 Ultra s rok starou baterií.
Bohužel se Samsungu povedl downgrade špičkového zařízení.