Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Rozłączanie WiFi przy włączonym bluetoth

(Temat utworzony: 13-05-2022 08:55 PM)
1903 Wyświetlenia
wolraf
Pioneer
Opcje
Dzień dobry. S7+ ostatnio zacząłem używać bluetooth do stremowania dźwięku do aparatów słuchowych, i działa to fajnie. Ale zauważyłem, że zaczęły się problemy z połączeniem WiFi. Często pojawia się wykrzyknik przy ikonie siły sygnału, a jak wejdę do ustawień, to pisze, że połączono bez Internetu. Rozłączam wtedy WiFi i włączam, na jakiś czas pomaga. Natomiast jak nie jest włączony bluetooth, to nie zauważyłem takich problemów. Zetknął się może, ktoś z czymś takim? Znalazł rozwiązanie? 
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
wolraf
Pioneer
Opcje
Wygląda na to, że pomógł reset tabletu. Bo póki co działa, jak należy.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@wolraf  Dzień Dobry

Możliwe że jest jakiś problem po stronie routera. Rozumiem że Internetu jak pojawi sie wykrzyknik nie ma w ogóle?

Czy ma Pan możliwość spróbować połączyć się z inną siecią WIFI i zboczyć czy problem również będzie występował?

Spróbowałbym też wykonać reset ustawień sieciowych.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@wolraf Witam. Bluetooth potrafi nie raz skuteczne zakłócić WiFi
wolraf
Pioneer
Opcje
Mój router to Huawei B525s-23a. Tak, jak jest wykrzyknik, to nie ma Internetu. Z tym routerem może być racja, bo teraz jak o tym myślę, to gdzie indziej nie mam takich problemów, jak się łączę przez WiFi. To teraz pytanie co zmienić w ustawieniach routera, żeby to działało normalnie. 😀
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Najgorsza rzeczą jaką są to tego typu zakłócenia. Robi się to różnymi sposobami to przestawia się z 5Ghz na 2.4GHz, albo na odwrót zmienia się miejsce routera. Może być też wada samego routera że przepuszcza zakłócenia z bluetooth. I nie raz jest tak że nie ma skutecznego rozwiązania.
0 Like
wolraf
Pioneer
Opcje
Zrobiłem, reset ustawień sieciowych jak sugerował PrzemekM. Zobaczę, czy coś się zmieni.
0 Like
wolraf
Pioneer
Opcje
Po ostatniej aktualizacji coś firma skopała połączenia bluetooth. Wcześniej pisałem, że używam tego połączenia do streamingu między tabletem s7+ i aparatami słuchowymi Oticon. Idzie to po nowym protokle Asha. Łączyło to się praktycznie zawsze i wszędzie. Jak tylko tablet łapał sieć od razu słyszałem w aparatach dźwięki powiadomień. Od jakiegoś czasu, myślę że od ostatniej aktualizacji mam problem z połączeniem bluetooth, mimo że aparaty są sparowane to się automatycznie nie łącza. A jak wybiorę połącz wyskakuje błąd połączenia. Pomaga jedynie restart tableta. Rozłączanie i włączanie bluetootha w tablecie nie pomaga, zrobiłem też reset ustawień sieciowych, nie pomoglo. Tyle, że jak stracę połączenie z tabletem, np wyjdę z domu, to już się nie połączę. Nie wiem, czy inni mają też taki problem z jakimiś urządzeniami bluetooth np. sluchawkami. Może ktoś sobie z tym poradził. Przyznam, że jest to denerwujące, jak coś działało dobrze, a teraz zonk. 
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Na stronie producenta aparatów słuchowych wśród kompatybilnych tabletów Samsung wymienione są tylko dwa Tab S6 i Tab S8 Ultra. Co do niewymienionych sprzętów jest uwaga, że prawdopodobnie powinny działać z aparatami. Trudno rozstrzygnąć czy problem leży w aktualizacji Tab S7+ czy w braku aktualizacji dla aparatu 🤔
A czy próbowałeś parowania np. ze smartfonem? Czy problem też występuje? Czy tylko na tablecie?Screenshot_20221218_042200_Samsung Internet.jpgScreenshot_20221218_042309_Samsung Internet.jpg

0 Like
wolraf
Pioneer
Opcje
Tak, jak pisałem wcześniej to działało bardzo dobrze. Teraz też niby działa, ale po utracie połączenia np. Z powodu oddalenia się urządzeń ponownie się nie łączy. Rzeczywiście mojego tableta nie ma na liście, ale firma dalej pisze, że to nie przeszkadza. Niestety nie mam takiego Smartfona, żeby obsługiwał standard ASHA, mogę jedynie z niego sterować głośnością, zmieniać programy, czyli to na co pozwala aplikacja oticon on.Screenshot_20221218_080358_Chrome_1000000024_1671347472.jpg
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
A próbowałeś anulowania powiązania bluetooth i ponownego parowania z tabletem?

0 Like