Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Położenie pola wyszukiwania na liście aplikacji

(Temat utworzony: 21-12-2024 10:37 AM)
123 Wyświetlenia
GreatAnubis
Pioneer
Opcje
Aby przywołać listę aplikacji muszę przeciagnąć palec z domu do góry. W tym momencie aby móc szybko coś wyszukiwać oczekiwałbym aby pole do wpisywania było blisko od obecnej pozycji palca. Tymczasem jest na dole. W przypadku s24 ultra gdzie ekran jest duży i palec mam na górze, dostęp do dolnej części ekranu jest utrudniony i wymaga zmiany ułożenia dłoni. Jest to bardzo niewygodne oraz nieco irytujące i powoduje wymóg niepotrzebnego pustego machania palcem przed ekranem. 
0 Like
6 Odpowiedzi
GreatAnubis
Pioneer
Opcje
Na dodatek gdy tapniemy w pope wyszukiwania to pojawia się klawiatura, która wypycha pole do wpisywania nieco w górę, więc znowu wracamy w górę do połowy ekranu. Powoduje to wrażenie bałaganu.
0 Like
arrrken
Voyager
Opcje
Trochę chyba nie tak podchodzisz do tematu. Przecież nie trzeba przesuwać palcem od samego dołu do samej góry. Wystarczy delikatne machnięcie kciukiem, a już mamy ekran aplikacji i dostęp do paska wyszukiwania pod palcami.
GreatAnubis
Pioneer
Opcje
Nie musimy, ale bez sensu musimy przesuwać palec w górę i w dół. Zobacz. Przesuwamy w górę aby zobaczyć apki, mamy palec w połowie powiedzmy, musimy przejść na dół aby tapnąć na dolne pole. Po czym pojawia się klawiatura wypychająca pole tam gdzie jeszcze niedawno był palec.
Zobacz co by było jakby pole było tak jak w ui6.1. przesuwam w górę, kontynuuję przesuwanie do pola wyszukiwania, i od razu mogę je tapnąć. Pojawia się lista ostatnich apek akurat pod moim palcem gotowe do uzycia. Zgodnie z zasadami UX tak właśnie powinno być jak było w 6.1.
0 Like
arrrken
Voyager
Opcje
Jak dla mnie bardziej ergonomiczne jest usytuowanie pola na dole. No i po kliknięciu, te pole musi się przesunąć żebyśmy widzieli co piszemy. Dla mnie bardzo logiczne. Ja teraz prawie nie puszczam dolnej części telefonu no chyba tylko do panelu powiadomień.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Według mnie, obecne położenie jest również optymalne i zgodne z założeniami twórców nakładki. Sterowanie i obsługa od połowy w dół, informacje i obrazowanie od połowy w górę.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
AgnieszkaMP
Beta Moderator
Beta Moderator
Opcje

Witaj @GreatAnubis !

Dziękujemy za Twoją cenną opinię. Będziemy monitorować forum, jeśli pojawią się podobne zdania, przekażemy odpowiednią sugestię deweloperom.

Serdecznie pozdrawiam 😊