Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dysk T5 1 TB problem z macOS

(Temat utworzony: 16-07-2019 12:02 PM)
4328 Wyświetlenia
thehip
Apprentice
Opcje

Witam,

Mam kłopot z dyskiem ssd T5 1TB na komputerze Macbook. Dysk podłaczyłem zainstalowałem oprogramowanie dodałem hasło, poczym istalator poprosił restart komputera. Po tej czynności system widzi tylko partycje startową (30 MB). Uruchamiając oprogramowanie pokazuje komunikat że dysk nie jest podłączony.

Nastomiast gdy podłączyłem dysk pod komputer z Windows zainstalowałem oprograwanie, wpisałem hasło dysk działa. Więc wyłaczyłem zatem szyfrowanie, wrzuciłem tam trochę danych, podłączyłem pod macbooka i dane są tam widoczne. Lecz dalej odpalając oprogramowanie pokazuje żebym podłaczył dysk.

W czym tkwi problem?

0 Like
15 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@thehip  Zapoznaj się z tym tematem Zabezpiecz swoje dane i zaszyfruj dysk

0 Like
thehip
Apprentice
Opcje

Dziękie za podpowiedź.. lecz po zapoznaniu dochodzę do wniosku że nie dotyczy ona mojego problemu.

1. Kupiłem dysk za nie małe pieniądze na którego opakowaniu producent deklaruje że po podłączeniu do komputera z oprogramowaniem macOS będe mógł szyforować dane 

2. Po instalacji dysku która przybiegiegła sprawnie i wpisaniu hasła do szyfrowania program prosi o restart. Po restarcie i uruchomieniu programu pojawia się komunikat "podłącz dysk". Oczywiście dysk jest podłączony i jego zawartość jest dostęna  i to sama aplikacja Samsunga jej nie widzi.

3. poświęciłem kilka godzin na rozwiązanie tego problemu, instlaując nową wersje programu ze strony internetowej - sprawdziłem też instrukcje od deski do deski gdzie znalazłem informacje jak usuwać dysk w środowisku macOS:

"Oprogramowanie należy usunąć ręcznie, uruchamiając plik CleanupPSSD_Mac.sh znajdujący się w jego ścieżce instalacyjnej (zwykle ~/Library/Application Support/PortableSSD/CleanupPSSD_Mac.sh)."

Niestety nie zgłebiłem jeszcze jak uruchamia się ten plik, bo na pewno nie kliekając na niego dwa razy. Liczę że jak zgodnie z powyższym odinstaluje ten program i przeprowadzę instalje dysku jeszcze raz zacznie prawdiłowo działać.

4. Musiałem angażować znajomych z komputerem na Windows żeby zweryfikować czy dysk jest uszczkodzony. Okazało się że tam działa normalnie. Da się szyfrować i otwierać hasłem, program widzi dysk bez względu czy jest zaszyfrowany czy nie.

5. Macbook widzi dysk gdy wyłączyłem szyfrowanie w kompuetrze z Windows i tak mogę z niego korzystać widząc dane jako pamięć przenośna. Aczkolwiek program Samsung na macu daje go nie widzi. 

Podsumowując mój problem dalej jest nie rozwiązany i poświęcam kolejne godziny żeby sobie z tym poradzić.

Mój plan na teraz to:
- dowiedzieć się jak uruchomić CleanupPSSD_Mac.sh i prawidłowo według instrukcji usunąć oprogramowanie by dodać je od początku oczywiście na Macbooku

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy sprawdzałeś czy nie ma nowszego firmware https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/

0 Like
thehip
Apprentice
Opcje
W podanym prze Ciebie miejscu firmware jest tylko do dysków wewnętrznych takich jak jak seria EVO itd., ja posiadam DYSK ZEWNĘTRZNY SAMSUNG T5 1000 GB MU-PA1T0B/EU i jedyne co znalazłem to najnowszą wersja Version 1.6.4 oprogramowania, lecz według instrukcji żeby zrobić to prawidłowo powinienem uruchomić CleanupPSSD_Mac.sh czego jeszcze nie umiem i nie zdawałem sobie sprawy że kupując dysk będą potrzebne mi takie umiejętności.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

@thehip 

Wyślij zgłoszenie do supportu Samsung przez formularz. Opisz sprawę, w ten sposób otrzymasz skuteczną pomoc. :smiling-face:

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
KABA59
First Poster
Opcje

Czy rozwiązałeś Problem ?

0 Like
thehip
Apprentice
Opcje

Cześć,

Gdy nie znalazłem rozwiązania zacząłem używać dysku bez szyfrowania z MacOS. 

0 Like
KABA59
First Poster
Opcje

Mogę wiedzieć jak to zrobiłeś :smiling-face:

Dzięki 

0 Like