Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak sygnału po przywróceniu systemu z trybu uśpienia - Samsung Odyssey G7 28" 144Hz 4K (model G70B)

(Temat utworzony: 24-12-2024 11:59 PM)
243 Wyświetlenia
Sheeterio
First Poster
Opcje

Cześć, niestety mam problem z moim monitorem, który z tego co czytałem występuje ogólnie w serii Samsung G7.

Otóż mniej niż miesiąc temu nabyłem monitor G70B i wszystko wyglądało w porządku. Natomiast w moim komputerze mam ustawione wyłączanie ekranu po 15 minutach bezczynności i okazało się, że przy powrocie do komputera po dłuższej przerwie monitor nie odzyskuje on sygnału - automatycznie uruchamia się przy poruszeniu myszą, ale bez sygnału z komputera. Natychmiastowe poruszenie myszą albo gdzieś do 10 minut po wyłączeniu ekranu normalnie wybudza ekran, więc podejrzewam że problem jest spowodowany przejściem monitora w głębszy stan uśpienia.

Używam komputera z dwoma ekranami, ale zwykle w profilu jednego monitora, gdzie Samsung G70B działa w trybie gracza + VRR + 144Hz + 10bit + GSync. Znalazłem parę sposobów na odzyskanie sygnału, ale żaden nie naprawia trwale problemu. Jednym jest spam Win+P aby zmienić profil wyświetlania w Windows na Extend albo Duplicate, po tym monitor odzyskuje sygnał i znowu można włączyć profil PC. Drugi sposób polega na zresetowaniu sterownika karty graficznej klawiszami Win+Ctrl+Shift+B, ale nie zawsze wtedy przywracany jest sygnał na monitorze Samsung, pulpit wyświetla się na drugim monitorze i później też trzeba parę razy poklikać Win+P aby przejść na monitor "główny". Ewentualnie można ponownie uruchomić komputer albo odłączyć monitor od zasilania, samo wyciągnięcie i włożenie kabla nie rozwiązuje problemu.

Problem nie ustał po zaktualizowaniu BIOSu płyty głównej i sterownika karty graficznej, testowałem także występowanie zerwania sygnału na dwóch komputerach i stosując kable HDMI 2.1 oraz dołączony DP. Wyłączyłem także tryb uśpienia w Windowsie i manualnie wyłączałem monitor, jednak po tych około 15 minutach ponowne uruchomienie monitora również skutkowało brakiem sygnału, pomimo tego że w Windowsie nie było stanu uśpienia.

Wobec tego, co mogę zrobić w tej sytuacji? Myślę, że jest to problem z oprogramowaniem trybu głębokiego uśpienia monitora. Czy jest możliwość aktualizacji oprogramowania (obecna wersja to 1652), żeby ewentualnie wydłużyć czas uruchamiania tego trybu z poziomu menu? Czas na zwrot mi się zaraz kończy a ja monitor potrzebuje do pracy i jednak ta błahostksa, pomimo super jakości obrazu, mocno psuje mi korzystanie.

0 Like
1 Odpowiedz
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Sheeterio :smiling-face: Kwestię wersji aktualizacji skonsultuj z bezpośrednio z serwisem Eo Networks SA Warszawa, tel. 223766999, adres mailowy: samsung@eo.pl. Możesz też skorzystać z pośrednictwa Wsparcia technicznego firmy Samsung. Jest możliwość umówienia kuriera w celu odebrania urządzenia i dostarczenia go do serwisu. Czas realizacji naprawy będzie jednak wydłużony o czas pracy firmy kurierskiej.