24-05-2022 11:06 PM
Witam serdecznie,
Tak jak w tytule mam problem z monitorem SAMSUNG Odyssey C49HG90DMR, który jest Ultra Wide i ma 49'. Jest aktualnie podłączony kablem DisplayPort > DisplayPort z mojej karty RTX 3060 Ti. Niestety po podłączeniu, ustawieniu 144hz obraz jest w porządku jeżeli chodzi na wysokość i szerokość, natomiast czcionka jest po prostu niewyraźna i oczy bolą jak się patrzy. Czy tak powinno być? Patrzę na drugi monitor, który mam podpięty kablem HDMI i czcionka zdecydowanie lepiej i wyraźniej wygląda. Czy problemem może być sam kabel, który dostałem od producenta razem z monitorem? Podpinając monitor kablem HDMI nie mam 144hz tylko 120hz ale czcionka nadal jest niewyraźna. Jak mogę rozwiązać ten problem? Bardzo proszę o pomoc.
25-05-2022 05:32 PM
Cześć,
@sowam Spróbuj włączyć funkcję ClearType w ustawieniach Windows.
Jeżeli ustawiłeś poprawną rozdzielczość zgodną z ustawieniami, to powyższa sugestia powinna ci bardzo pomóc.
25-05-2022 06:32 PM
Mam to ustawione od samego początku. Wydaje mi się, że może być to problem z tym, że ten monitor obsługuje Display Port w wersji 1.2 jedynie, a ona nie pozwala z tego co czytałem na 4k w 144 Hz. Problem jest taki, że nawet jak zmienię rozdzielczość nawet na 800x600 i 60hz to nadal czcionka jest niewyraźna. Czy problemem może być sam kabel? Możliwe, że sam producent dostarcza kabel w niższej wersji i po prostu muszę dokupić żeby wszystko działało dobrze?
27-05-2022 05:48 PM
@sowam Jeżeli masz możliwość to faktycznie sprawdź inny kabel. Upewnij się również, że masz najnowsze sterowniki karty graficznej.