Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar Q70T

(Temat utworzony: 12-12-2021 04:13 PM)
1990 Wyświetlenia
Igoor
Journeyman
Opcje

Witam,

Niedawno zakupiłem soundbar Samsung Q70T. Podłączyłem do TV Samsung UE55MU6120K , wszystko skonfigurowałem. Byłem pod wrażeniem jaka różnica pomiędzy głośnikami w TV a soundbarem. Super dźwięk, jakość, tryb surround. Bass na mega poziomie, zawsze był ustawiony na 0.

99% czasu oglądałem YT. Kilka razy oglądałem filmy z komputera(podłączyłem przez HDMI), filmy z płyt BluRay. Ale zauważyłem że jak cokolwiek oglądam z TV to dźwięk w soundbarze się "włącza" z opóźnieniem w 2 sekundy. W ustawieniach TV oraz soundbara opóźnienie jest ustawione na 0.
Kabel fabryczny HDMI co był w zestawie z sounbarem.
Podłączone przez ARC HDMI. Z komputera wszystko ok. Według informacji ze strony https://eu.community.samsung.com/ miałem zaktualizować oprogramowanie. Zrobiłem to przez SmartThings.

Zaktualizowałem do wersji 1021.0 . Problem z opóźnieniem prawie znikł, teraz mam jakieś 0.5 sekundy i w porównaniu do tego co było , to już może być.
Ale,  wcześniej oglądałem filmy z YT przy ustawionej głośności na ok. 10-12, teraz muszę mieć 23-24 żeby było podobnie.
No i najgorsze że teraz basu prawie nie ma. W ustawieniach sounbara dałem na maxa BASS, i dopiero go słychać.
Jak tylko dam 80% głośności to jest ten bas. Ale to nie jest normalnie.

Z komputera jest ok. BASS - 0, poziom głośności 20 to już głośno i dużo basu.

W trybie SURROUND (którego używałem cały czas) subwoofer w ogóle nie działa, a soundbar pracuje w trybie mono, do tego dźwięk leci tylko z centralnego głośnika.

Wersja oprogramowania TV: 1300
Po aktualizacji robiłem reset soundbara (poprzez wciskanie przycisków - +)

Może ktoś miał podobnie i ma na to jakiś sposób?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Igoor
Journeyman
Opcje

Temat ogarnięty.
Naprawione w taki sposób:
Odłączyłem od gniazdka soundbar oraz TV na 12 godzin.
Działa jak należy.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Witam
A próbowałeś podłączyć przez kabel optyczny?

0 Like
Igoor
Journeyman
Opcje

Nie, muszę chyba kupić kabel optyczy. 
Po testach odpiszę.

Tylko że kabel optyczny ma ograniczenia i nie ma wsparcia Dolby Digital Plus.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Może spróbuj do słuchania i oglądania YT trybu "Adaptive Sound ", a do filmów trybu "Standard ". Powinieneś odczuć różnicę.
0 Like
Igoor
Journeyman
Opcje

W trybie standard to już lepiej gra na głośnikach z TV. 
Ok jest w trybie Game Pro i Adaptive.

Update!  Po 2 resecie sounbara wrócił bass w trybie Surround.

Ale bass jest na 6 w ustawieniach BASS oraz na 6 WOOFER i dalej bardzo słabo(w porównaniu do tego co było wcześniej ) . 
Szkoda ze nie można pobrać poprzednich wersji oprogramowania a tylko aktualną. 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Soundbar nie nadaje się do słuchania muzyki w stereo. Skalibrowałeś go w ogóle? Podpowiem- tak, jest w instrukcji opis jak to się robi.
0 Like
Igoor
Journeyman
Opcje

Jeżeli mowa o INIT (wciśnięciu - i + przez 5 sekund ) , tak robiłem to 2 razy po czym pojawił się tylko bass w trybie Surround 

Ale dalej basu brakuje( jest o 80% mniej niz przed aktualizacja )

Odpowiedź Samsung’a:

1)Reset sounbara przez INIT 

2)Reset TV

jezeli nie pomoże to serwis 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
W aplikacji SmartThings jest opcja kalibracji soundbara. To co zrobiłeś, to przywrócenie ustawień fabrycznych.
0 Like
Igoor
Journeyman
Opcje

W aplikacji niestety nie ma opcji kalibracji soundbara

Mozna sprawdzić sieć , połączenie bluetooth

no i to co mamy na pilocie :

subwoofer, tryb, korektor dźwięku 

Update! Reset TV nie pomógł

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Nie masz tych opcji?Screenshot_20211213-191423_SmartThings.jpgScreenshot_20211213-191418_SmartThings~2.jpg
0 Like