Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar HW-Q60T - nie da się przełączyć dźwięku.

(Temat utworzony: 04-11-2021 10:49 AM)
939 Wyświetlenia
prisel
First Poster
Opcje

Cześć,

wczoraj podłączyłem kablem HDMI soundbar HW-Q60T do TV Sony KD55X85JAEP.  Mam też podłączony router Horizon UPC . Wszystko było OK, z łatwością można było przełączać dźwięk pomiędzy TV i soundbarem. Niestety po kolejnym uruchomieniu TV, w TV nie można przełączać dźwięku pomiędzy TV i soundbarem, ponieważ TV automatycznie przenosi dźwięk na soundbar . Tak jakby TV przez chwilę wariował (przerzucał ikonę TV na soundbar, a i tak wybór "ląduje" na soundbarze. Przy włączaniu TV też automatycznie odpala się soundbar. 

Zaktualizowałem TV, odłączałem wszystko  od prądu, resetowałem soundbar (przytrzymałem + i - przez  10-15 sekund).

Co robić? Już załamuję ręcę ;/

0 Like
11 Odpowiedzi
MatiW
Pathfinder
Opcje

Opis sugeruje jakby sprawa stała po stronie telewizora. Możesz wyłączyć funkcję HDMI CEC, zresetować go lub skontaktować się z producentem :winking-face:

prisel
First Poster
Opcje

Pomyślałem, że dekoder UPC coś miesza, a TV nie daje rady ogarnąć przez to 2x HDMI. 

Kupiłem kabel optyczny do soundbar i na tę chwilę problem rozwiązany. 

0 Like
prisel
First Poster
Opcje

Jednak dalej to samo i soundbar włącza się razem z TV.

Jak zrobić żeby soundbar NIE włączał się razem z TV?

W TV mam wyłączoną opcję:

"dźwięk emitowany z głośników zewnętrznych zgodnych z bravia sync jeśli zostaną one wykryte po włączeniu Tv"

Zaktualizowałem soundbar do ostatniej wersji oprogramowania.  

Czy kabel optyczny może włączać soundbar? Czy jest to możliwe?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@prisel Wszystko masz opisane na stronie bravia sync.

0 Like
Massu
First Poster
Opcje

Mam podobny sprzęt soundbar q60t, telewizor sony, dekoder upc i nowy kabel hdmi ale inny problem. Kiedy podglaszam albo przyciszam pilotem od dekodera albo tv wykonuje polecenie po 2-3 a czasami 10 sekundach. Resetowałem każde urządzenie, aktualizowałem i nic nie pomogło. Wcześniej sniej miałem dwa razy taka sytuację ale przywrócenie fabrycznych ustawień pomogło. Pilot od soundbar działa dobrze. Wina tv i jego wejście hdmi czy soundbar?

Dzieki 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Massu Raczej problem po stronie TV.

0 Like
Batata
Pioneer
Opcje
Mam to samo przy działaniu za pomocą pilota .Wystarczy kilka razy wcisnąć volume +/- i w minimalnych odstępach i soundbar albo nie reaguje albo działa z opóźnieniem .

Ewidentnie szwankuje podłączenie HDMI eARC .

0 Like
Massu
First Poster
Opcje

ale myślisz, że to wina HDMI eARC w soundbar? Podłączałem pod HDMI w tv i działały inne sprzęty.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje