08-04-2022 06:09 PM
WItam, mam zamiar kupić sobie, jeżeli troszkę stanieje soundbar Samsmung HW-Q60T dla telewizora Samsung AU8002, ponoć mają ładnie współgrać przez funkcję Q-Symphony.
Moje pytanie brzmi, czy lepiej byłoby dokupić kabel optyczny i przez niego podłączyć do TV czy po prostu przez HDMI?Ktoś ten soundbar ma może i może coś o nim opowiedzieć?
Pozdrawiam
08-04-2022 09:22 PM — edytowano 08-04-2022 09:25 PM
@auman Najlepiej jest podłączyć po HDMI.
https://www.samsung.com/pl/tv-av/czym-jest-q-symphony/
https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/jak-skonfigurowac-funkcje-q-symphony/
Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic ciekawego z tym soundbar
11-08-2022 12:05 PM
Dzień dobry - chciał bym podpiąć sie pod temat , ale z TV au8002 + Q900a.
specyfikacja twierdzi że Atmos nie będzie działała z tym odbiornikiem , a tutaj na formu doczytałem że te TV dostały firmware które to umożliwia odbiór . Czy to zadziała ? Q900a jeszcze nie zakupiłem. TV raczej zmieniał nie będe jeśli nie zadziała
Tomek
11-08-2022 05:09 PM
Cześć,
@TomekZachod Według specyfikacji Soundbar dekoduje dźwięk w formacie Dolby Atmos. TV musi w tym czasie być ustawiony w trybie zgodności z Dolby Atmos.
11-08-2022
07:42 PM
– ostatnio edytowany
12-08-2022
09:48 AM
przez
OleksiiA
Dziękuje @MatiJ za podpowiedz. Pan w sklepie twierdzi ze nie będzie działało gdyż seria au8002 nie obsługuje Atmos/a. Ale bodajże w którymś poście @vdsl2 napisał ze któraś wersja firmware to udostępniła . Czy ktos już to sprawdził organoleptycznie? Niby Atmos jest w ustawieniach dźwięków , ale na „szaro”.
Kazda podpowiedz / odpowiedz będzie pomocna
Tomek
12-08-2022 10:34 AM
@TomekZachod, a w jaki sposób Soundbar jest podłączony do TV, to chyba też ma znaczenie? Materiał, który odtwarzasz ma ścieżkę z Atmosem?
Spróbuj też tych rzeczy: wyłącz TV pilotem, odłącz od gniazda zasilania na 1 minutę, a następnie sprawdź, czy opcja w ustawieniach się podświetli. Możesz też na wszelki wypadek podczas, gdy TV będzie włączony, wcisnąć i trzymać na pilocie przycisk Power do momentu, aż TV uruchomi się ponownie.
13-08-2022 10:27 PM
@OleksiiA dziękuje za pomoc; Soundbara jeszcze nie zakupiłem 😎. Zacząłem się rym interesować od modelu Q600b , ale za każdym razem okazuje się ze za pare stówek + są lepsze parametry . Tylko nie wiem czy z moim TV to ma sens? Nie chce aby było przerost formy nad treścią . Może nie ma sensu płacić za Atmos , skoro i tak go nie uświadczę. Może dobre 5.1 starczy
14-08-2022 04:07 PM
@TomekZachod, na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. 🙃 Ja osobiście aż tak wymagający pod względem dźwięku nie jestem, a i częściej korzystam ze słuchawek, ale widzę też, że sporo osób chce mieć Atmosa, bo słyszą wyraźną różnicę.
16-08-2022 01:27 PM
Witam serdzecznie wszystkich . Dużo sie dowiedziałemz tego forum i nadal nasuwają się pytania , na które nie znalazłem w pełni odpowiedzi . Czy komuś uadło sie odapalić ATMOS na tym telewizorze ? Wiem że na tym formu ktoś już pisał że któraś wersja firmware to umożliwiła. Nie wiem czy warto kupować soundbar z ATMOS , czy b.dobre 5.1
Każda odpowiedź będzie cenna
16-08-2022 01:47 PM
@TomekZachod Witam
Wiele zależy od tego jaki materiał odtwarzamy, z jakiej aplikacji , czy jest dostosowany do technologii atmos.