Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Słuchaj muzyki na kilku urządzeniach jednocześnie - obsługa Multiroom.

(Temat utworzony: 24-11-2019 11:22 PM)
5664 Wyświetlenia
ZuzannaN
Pioneer
Opcje

Cześć,

Czy słyszeliście o systemie multiroom ? W tym artykule wyjaśnie Wam jak skonfigurować urządzenia abyście mogli cieszyć się z dzwięków audio w Waszych pomieszczeniach.

yhdyhfg.png

Zacznijmy od podstaw, co to jest ten Multiroom?        

Multiroom jest to bezprzewodowa usługa dzięki której możemy łączyć ze sobą nawet do 10-ciu głośników, ustawionych w naszym domu, pracy czy dowolnym innym miejscu.

Koszystanie z tej funkcji  możliwe jest dzięki aplikacji na urządzenia mobilne Samsung Multiroom.

Aplikacje wystarczy pobrać ze sklepu PLAY lub App Store (w przypadku telefonów z systemem IOS).

Co ciekawe, aplikacja daje nam możliwość sterowania każdym głośnikiem indywidualnie.

Przejdzmy do praktyki.

Gdy aplikacja jest już na naszym urządzeniu, w pierwszej kolejności musimy zaakceptować  politykę prywatności oraz warunki korzystania.

Na wszystkich głośnikach ustawmy źródło dzwięku jako Wi-Fi – bardzo ważne, aby każde urządzenie było podłączone do tej samiej sieci WI-Fi.

hgfdf.pngfdsgdf.png

Przejdzmy do konfiguracjii 

1. W aplikacji wybieramy „Dodaj nowy głośnik” i kolejno określamy rodzaj głośnika.

fgdgdfggd.png gdfgdgd.png

2. Upewniamy się, że wszystkie głosniki oraz urządzenia mobilne są w zasięgu sieci, i wpisujemy hasło.

jhgfdxs.png

3. Nasze głośniki utworzą nową, własną sieć z którą musimy się połączyć w ustawieniach urządzenia mobilnego.

swdefrgthjkl.png

4. Natępnym krokiem będzie powrót do aplikacji Multiroom. Gdy nasza aplikacja otworzy się ponownie, wybieramy domową sieć Wi-Fi. Na liście urządzeń pojawią głośniki, które zostały dodane.

dfghjuk.png

5. Teraz wystarczy, że wejdziemy w menu przy naszym głośniku, a następnie wybierzemy przycisk „Grupa”. W tym kroku możemy połaczyć dodatkowe głosniki do naszego multirooma.

1111.png

6. Po utworzeniu grupy mamy możliwość nadać jej indywidualną nazwę, oraz korzystać w pełni z usług multirooma :smiling-face: 

22121.png

Korzystacie? Podzielcie się swoimi doświaczeniami z systemem multiroom i jak działa u Was :smiling-face: 

8 Odpowiedzi
ArekSekula
Student
Opcje

Witam.

Używam soundbar HW-J 8500 przy TV i trzech głośników R1 w innych pomieszczeniach. Niestety systematycznie są problemy jeżeli głośnik w sypialni pozostaje włączony na noc ponieważ wyłącza się samoczynnie,a raczej traci łączność z siecią. Ostatnio również głośnik pod TV podczas oglądania telewizji rozłącza się lub odłącza od sieci. Po uruchomieniu aplikacji nie widzi ona głośników lub jednego. 

Co do jakości dźwięku nie mam zastrzeżeń natomiast co do działania systemu Multiroom tak.

Pozdrawiam Arek

EwaK
Hotshot
Opcje

@ArekSekula próbowałeś przeinstalować apkę?

0 Like
ArekSekula
Student
Opcje

Tak wielokrotnie. Problem istnieje przy obydwu GSM , które są używane do sterowania (wybory głośników i źródła dźwięku lub stacji radiowej), 

MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @ArekSekula :smiling-face: W takim wypadku pozostaje test połączenia na innej sieci wifi. Pozwoli on ustalić przyczynę utrudnień. Daj znać jak poszło. 

0 Like
dandez
Apprentice
Opcje

Witam Serdecznie a ja mam problem z odtwarzaniem przez multiroom dźwięku z telewizora. 

Mam tv samsung ue65ku6680S soundbar hw-j7500r  i dwa głośniki WAM6500.

Grupowanie i odtwarzanie muzyki z serwisów muzycznych w aplikacji multirooma działa bez problemu. Wszystko mam połączone z siecią wifi.

Jakkolwiek próbuję jakimś sposobem odtworzyć dźwięk z telewizora na wszystkich 3ech jednocześnie. Wcześniej wyczytałem, że tv musi widziec co najmniej 3 głosniki aby wykryć multirooma.

Niestety widzi wszystkie te głośniki oddzielnie w ustawieniach i odtwarza dźwięk tylko na jednym z nich, mogę przełączać co najwyżej na któryś z pozostałych 2óch ale nie mogę ich zgrupować żeby dzwięk z tv na nich grał jednocześnie. Jak próbuje ustawić źródło dźwięku na każdym głośniku na tv wifi w aplikacji to rozłącza mi pozostałe głośniki i nie mogę ich zgrupować.

W ustawieniach tv też nie mogę znaleźć w ustawieniach dźwięku żadnej opcji multiroom.

Czy ktoś miał ten sam problem i wie jak odtworzyć dźwięk z tv?

Dziękuję

EwaK
Hotshot
Opcje

@dandez jaka masz wersje softu na TV? Resetowałeś jego ustawienia?

0 Like
MabusAtrox
Explorer
Opcje

Czy komuś udało się połączyć Soundbar HW-Q700B z aplikacją Multiroom? Soundbar mam połączony z wifi i widoczny w app SmartThings. Telewizor (The Frame) go widzi i współpracuje. Natomiast nie mogę go dodać do aplikacji multiroom. Nie wykrywa w istniejącej konfiguracji a ręcznie nie mogę go dodać bo nie ma przycisku SPK ADD. Jak dotąd jestem bardzo zawiedziony tym soundbarem. Can't czas jakieś problemy. A najgorsze, że po aktualizacji już nawet Chromecast nie działa. Nikomu go nie polecam.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MabusAtrox  Proponuje Ci kontakt z infolinia Samsung sprawdzą czy twój soundbar można połączyć

Kontakt z nami
https://www.samsung.com/pl/support/contact/