06-12-2016 12:14 PM
Witajcie,
Posiadam Soundbar HW-K450. Posiada funkcję strumieniowania dźwięku poprzez Bluetooth.
Korzystam z tej funkcji z tabletu (Lenovo S8-50L), smartfona(Lumia 920), komputera(Lenovo yoga 900).
Ze wszystkich urządzeń można odtwarzać muzykę lecz po chwili zaczyna się czkawka. Muzyka leci normalnie po stronie urządzenia natomiast soundbar przerywa dźwięk.
Nie da się słuchać wogóle.
Co zauważyłem:
- jeśli subwoofer odłączę od prądu to czkawka jest sporadyczna
- głośność nie ma znaczenia
- im jestem dalej od soundbara tym częściej jest czkawka
- jeśli urządzenie odtwarzające znajduje się przy soundbarze to nie załatwia to problemu - czkawka nadal jest.
Nie chcę takiej funkcji. Co mogę z tym problemem zrobić?
07-12-2016 10:04 AM
Hej,
Blutooth działa na częstotliwości 2,4 Ghz, czyli podobnych jak routery WiFi. Polecam sprawdzić czy w pobliżu Soundbara nie ma urządzeń, które mogą zakłócać sygnał BT np. router. Żeby sprawdzić czy faktycznie coś w pomieszczeniu zakłóca działanie BT przenieś soundbar do innego pomieszczenia, wcześniej wyłączając router od prądu.
Jeśli problem nadal będzie występował i jeszcze nie robiłeś to zrobić aktualizację oprogramowania. Tu masz stronę z której możesz pobrać aktualizację http://www.samsung.com/pl/support/model/HW-K450/EN postępuj według instrukcji obsługi strona 30.
Gdyby po aktualizacji nadal problem występował to może znaczy że urządzenie jest uszkodzone, polecam udać się do najbliższego serwisu poniżej podaję stronę do wyszukania najbliższego serwisu http://www.samsung.com/pl/support/servicelocation
Jeśli, któreś z działań pomoże to daj znać co pomogło.
MichałL.
07-12-2016 10:17 AM
Dziękuję za pomoc. Aktualizacji żadnej nie robiłem. Kupiłem soundbara jakoś na przełomie sierpnia/września.
To prawda że mam router, który stoi tuż pod soundbarem. Ale taką czkawkę zauważyłem jeszcze przed posiadaniem internetu.
Dzisiaj zrobię aktualizację, sprawdzę przy wyłączonym routerze i odezwę się.
08-12-2016 09:25 PM
Dzisiaj chciałem zrobić aktualizację... niestety jest wymagana przejściówka z microUSB na USB. Nie mam takiej i muszę nabyć.
Ale co dzisiaj zauważyłem... ściągnęłem MP3 na laptopa i włączyłem na soundbara via bluetooth. Było OK. (internet spadł do ~10-15Mbit przy włączonym bluetooth w laptopie).
Narazie nic nie zrobiłem. Testuje nagminnie. Dzisiaj Youtube z lumii 920 ma czkawkę czasem, natomiast radio RMF z bez przerw.
Jak z babą
09-12-2016 03:49 PM — edytowano 09-12-2016 03:54 PM
Ciekawy przypadek z tym internetem, spróbuj na routerze zmienić kanał nadawania WIFI, możliwe że na siebie nakładają się częstotliwości nadawania routera i soundbara, dlatego spada prędkość internetu.
Daj znać jak zdobędziesz przejściówkę i wykonasz aktualizacje, no i zmienisz kanał nadawania na routerze.
10-12-2016 02:53 PM
Witaj,
aktualizacji nadal nie mogę przeprowadzić. Przejściówka kupiona lecz razem z pendrivem nie mieści się w soundbarze. Za mała wnęka. Muszę jeszcze przedłużacz USB załatwić.
A tu prezentuje jak się słucha radia z internetu. https://www.youtube.com/watch?v=JqwCi31s9wc&feature=youtu.be
Internet 120 MB.
12-12-2016 03:59 PM
Według Twojego filmiku wygląda na to, że właśnie router zakłóca działanie Blutooth między tabletem a soundbarem.
Widzę też, że u Ciebie soundbar jest zawieszony, więc pewnie będzie problem z przeniesieniem go w inne miejsce żeby sprawdzić czy faktycznie router go zakłóca, wcześniej też opisałeś, że mp3 pobrane działa bez zarzutu.
Moim zdaniem problemem jest nakładanie się fal Wifi na BT, wcześniej też pisałem o zmianie kanału nadawania na routerze Wifi, jak byś to jeszcze sprawdził myślę, że to może pomóc.
12-12-2016 07:35 PM
13-12-2016 03:31 PM
W takim razie czekamy na rozwój sytuacji po aktualizacji soundbara.
W przypadku Twojego głośnika nie ma możliwości sprawdzenia, jaką wersje oprogramowania posiadasz.
13-12-2016 07:16 PM
Witaj,
dzisiaj jestem po aktualizacji - wszystkich aktualizacjach dostępych dla tego urządzenia.
Niestety jest to bubel ! tylko tyle można o tym powiedzieć. Czkawka okropna.