Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem z soundbar q90r

(Topic created on: 30-06-2021 03:32 PM)
1299 Views

I have this problem too

Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Witam,

Mam problem z soundbarem Q90r a mianowicie przy włączaniu tv załączają się wszystkie głośniki prócz subwoofera.

Posiadam 65q80t i jest on razem spięty z tv kablem arc (2.1).

Po ponownym sparowaniu soundbar przez około 14 dni załącza się razem z subwooferem i wszystko było w porządku , lecz znów zaczyna pojawiać się problem że po wieczornym oglądaniu czy graniu przy kolejnym włączeniu sprzętu znów sub swieci się na czerwono a głośniki tylnie na niebiesko w tym przypadku tylko na jakiś czas pomaga ponowne parowanie.

Dzieje się tak nawet wtedy gdy działa tylko tv i soundbar bez żadnych dodatkowych sprzętów podłączonych w porty hdmi czy USB.

Po rozmowie z serwisem podejrzewali ze problem może być w dekoderze od nc+ lecz nawet gdy nie jest on podłączony to problem także występuje , dodam że sprzed jakiś czas temu był spięty z tv Sony oraz dekoderem nc + i nic takiego się nie działo.

od 16.06 sprzęt zawiozłem do autoryzowanego serwisu i po kontakcie z nimi (14dni) twierdzą ze problemu nie ma i wszystko działa okej.

Przed oddaniem sprzętu na serwis próbowałem wszystkiego od odłączania dekodera , ponownego parowania resetu do ustawień fabrycznych tv jak i soundbara oraz oprogramowania.

Dodam tez że nie dało się wykryć soundbara w aplikacji smart things przez dosyć długi czas lecz się udało i został wtedy zaktualizowany do najnowszej wersji.

Znalazlem podobny wątek na forum lecz w tamtym przypadku miał byc nowy sprzęt a wyszedł zwrot gotówki i problem był taki sam jak tutaj i serwis tez rozkładał ręce i nie mógł dojść do zdiagnozowania problemu.

W moim przypadku w przyszłym tyg chcą mi sprzęt oddać twierdząc ze wszystko jest okej.

Moje pytanie co robić w takiej sytuacji gdy mam jeszcze kilka miesięcy gwarancji a problem w moim domu będzie dalej występował ?

W pokoju nie ma żadnych części metalowych itp które by zagłuszały sygnał a subwoofer leży dosłownie zaraz obok powieszonego tv.

0 Likes

1 Solution

Accepted Solutions
Solution
Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Serwis wymienił płytę główna.

Sprzet gra całkowicie inaczej niż po samym zakupie.

Płyta była wadliwa od samego początku po wymianie problem rozwiązany.

Temat do zamknięcia.

View solution in context

15 REPLIES 15
MatiW
Pathfinder
Options

@Members_dXb2jLj  A jak sprawa wygląda jak odłączysz soundbar od TV i podłączysz np. do telefonu poprzez bluetooth? 🤔

Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Próbowałem wszystkiego i ciagle jest to samo.

Ogólnie po zakupie soundbar sam lubił się w nocy włączać i wyłączać bez powodu ale potem problem po aktualizacji ustąpił .

najgorsze w tym wszystkim jest to ze czasami potrafi działać te dwa tygodnie bez zarzutu.

Obecnie jak jest w serwisie nie wykazuje żadnych oznak by coś się z nim działo.

przez 1.5 roku działał jak należy,może się okazać tak ze wróci z serwisu i po kilku dniach akurat problem wystąpi w domu bo są to losowe sytuacje.

moze się okazać ze zostanie wszystko sparowane i będzie grał sobie przez np dwa miesiące a potem będzie wymagał codziennego nowego parowania.

0 Likes
Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Wpadłem jeszcze na jeden pomysł ,

Mam iphonea z serii 12 i ładowarkę magsafe podobno wytwarzają pole magnetyczne zakłócające działanie rozruszników serca itp czy dobrze myśle ze właśnie przez ładowarkę która leży na szafce obok soundbara mogł nie parować sie sub?

0 Likes
MatiW
Pathfinder
Options

@Members_dXb2jLj  Jasne, że tak. Skoro serwisanci w swoich warunkach stwierdzili, że jest OK, to na pewno to testowali 😉

Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Okazało się ze w serwisie sprzęt zaczął wariować wiec nie jest to wina ładowarki,podobno zamówili płytę główną,czy ktoś z was jest mi w stanie powiedzieć ile oni mogą sobie trzymać ten sprzęt w serwisie dodam ze za pare dni minie równy miesiąc a samsung w gwarancji pisze ze naprawi sprzęt w 14 dni czy ja w takim razie mogę rządach od samsunga zwrotu gotówki lub wymiany sprzętu na nowy ze względy na przedłużający się ciagle czas naprawy ?

0 Likes
MatiW
Pathfinder
Options

@Members_dXb2jLj  nie ma w karcie gwarancyjnej zapisu co w przypadku przekroczenia 14 dni, proponuję Ci poczekać, aż go naprawią. Weź pod uwagę, że usterka zaczęła być widoczna po czasie 😉

Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Wszystko fajnie ale minął już miesiąc ,wiem ze nasze prawo działa jak działa ale może się okazać ze będzie tam siedział kolejny miesiąc a to już jest przesada.

Jeżeli nie mogą zdobyć płyty głównej to co mam sobie tak czekać aż łaskawie dostaną ?

Mialem kiedyś taka sytuacje z toshiba płyta główna szła miesiąc nie doszła dostałem zwrot gotówki i kupiłem kolejny tv i serwis nie miał problemu z wypisaniem dokumentu.

0 Likes
OleksiiA
Moderator
Moderator
Options

@Members_dXb2jLj, jeśli płyta główna została zamówiona, to na pewno dojdzie. Jakby nie było jakiejś części dostępnej, to serwis nie byłby w stanie jej zamówić. Z doświadczenia, zazwyczaj sprzęt, który długo jest w serwisie z powodu, na przykład testów lub oczekiwania na część, od razu po jej dotarciu jest naprawiany i oddawany klientowi.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Solution
Members_dXb2jLj
Explorer
Options

Serwis wymienił płytę główna.

Sprzet gra całkowicie inaczej niż po samym zakupie.

Płyta była wadliwa od samego początku po wymianie problem rozwiązany.

Temat do zamknięcia.