Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z odtwarzaczem Blu-Ray BD-J5900, po aktualizacji on-line

(Temat utworzony: 02-04-2019 07:41 AM)
1075 Wyświetlenia
Cys
First Poster
Opcje

Witam wszystkich, mój problem dotyczy aktualizacji otwarzacza blu-ray BD-J5900/ZF. A więc w dniu 29.03.2019r  została pobrana aktualizacja on-line, gdyż pojawił mi się komunikat, że jest ona dostępna. Po jej zainstalowaniiu, w dniu nastepnym, napęd blu-ray przestał odczytywać płyty. Filmy na nośniku DVD wciąż działają, jednak filmy blu-ray już nie. Wydawało mi się, że przyczyną może być laser, jednak po sprawdzeniu wersji oprogramowania wyszło, że jest ona niezgodna z najnowszym na stronie samsung, do tego modelu. Po rozmowie z infolinią, konsultant, potwierdził, że oprogramowanie najnowsze to 1020.1, natomiast ja mam wgrane 1021.0. Czy jest jakaś możliwość zrobienia downgrade?

Jak to się ma do przepisów, gdyż blu-ray mam już po gwarancji, jednak wina złej aktualizacji leży po stronie samsunga.

Pozdrawiam

Krzysiek

0 Like
4 Odpowiedzi
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Cys :smiling-face:

Potwierdzam, że ostatnia aktualizacja oprogramowania dla modelu BD-J5900\EN posiada numer 1020.1. Zwróć uwagę na końcówkę kodu modelu, ponieważ oznaczenie EN oznacza polską dystrybucję, a Twój model posiada końcówkę ZF (dystrybucja zagraniczna). Ma to znaczenie, ponieważ mogę się odnieść tylko do aktualizacji wydanej dla modeli dedykowanych na polski rynek. 

Proponuję kontakt bezpośrednio z jednym z autoryzowanych serwisów w celu diagnostyki urządzenia. Najbliższy odnajdziesz po podaniu kodu pocztowego na stronie:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/.

0 Like
Cys
First Poster
Opcje

Ciekawe jest to, że model ten kupiłem w polskim sklepie. Mam go od nowości, na początku pobrałem aktualizację i od 2015 roku wszystko chodziło bez problemu. Ostatnio uruchomiłem go, gdyż ma on netflix i dokonałem aktualizacji. Po tym wszystkim przestał on odczytywać filmy blu ray. Rozumiem, że jeśli miałby on inny region to po aktualizacji mógłby nie działać, jednak z tego co widzę, to odtwarzacze te funkcjonują we włoszech i hiszpani, czyli nie powinny mieć innego regionu filmów. 

Pozdrawiam

Krzysiek

0 Like
Cys
First Poster
Opcje

sprawdziłem jeszcze ten model na stronie włoskiej samsunga, tam również widnieje soft 1020.1,  a model tego blu ray to BD-J5900ZF.

0 Like
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć @Cys,

Sytuacja, którą przedstawiłeś jest bardzo nietypowa warto więc w tej sytuacji, aby serwis zaopiekował się urządzeniem.

Aktualną listę serwisów znajdziesz na stronie https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ .

0 Like