Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak poprawnie połaczyć Soundbar z TV

(Temat utworzony: 03-05-2019 02:24 PM)
73091 Wyświetlenia
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć,

Po zakupie nowego telewizora i włączeniu aplikacji YouTube zastanawiacie się co zrobić, aby dźwięk był mocniejszy i lepszej jakości. W pierwszej chwili na myśl przychodzi kino domowe, ja jednak chciałbym zaproponować Wam zestaw soundbar z głośnikiem niskotonowym.

001.jpg

Zestaw szczególnie dobrze sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach, gdzie rozmieszczenie poszczególnych głośników kina domowego jest utrudnione.

Jak już mamy kompletny zestaw przychodzi czas na połączenie urządzeń.

Przykłady możliwych połączeń przestawię na podstawie telewizora QLED i soundbara serii N.

Istnieje kilka możliwych połączeń:

• Połączenie bezprzewodowe
  • Połączenie kablowe realizowane za pomocą kabla optycznego lub HDMI

Połączenie kablem przez złącze optyczne:

Zacznę od prostego połączenia kablowego przez złącze optyczne. Należy zaopatrzyć się w kabel optyczny, znajdziecie taki w dobrych sklepach z elektroniką :). Kabel z jednej strony podłączamy do telewizora do złącza “optical out” z drugiej strony łączymy ze złączem “optical in” w soundbarze.

002.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soudbarze ustawiamy zródło D.IN
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “wyjście audio/optyczne”

Połączenie kablem przez złącze HDMI:

Następne równie proste połączenie za pomocą złącza HDMI. Odpowiedni kabel zazwyczaj znajdziemy w zestawie z soundbarem, jednak czasem musimy się w niego doposażyć w sklepie z elektroniką. Od strony telewizora kabel podłączamy do złącza “hdmi arc”, od strony soundbara wybieramy złącze “hdmi out arc”.

003.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soundbarze ustawiamy źródło hdmi.
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “Wyjście odbiornik hdmi”.

Połączenie bezprzewodowe Bluetooth:

Ostatnia metoda bezprzewodowa, najbardziej popularna, która zapewnia możliwość cieszenia się dźwiękiem bez obawy o plączące się kable.

004.jpg005.jpg

Konfigurację połączenia bezprzewodowego rozpoczynamy od naciśnięcia przycisku 006.jpg na pilocie zdalnego sterowania, lub przycisku 007.jpg na listwie. Następnie należy wybrać opcję BT.

Jeśli z listwą Soundbar nie będzie połączone żadne urządzenie Bluetooth, komunikat „BT” zmieni się na „BT READY”. Po pojawieniu się komunikatu „BT READY” należy nacisnąć i przytrzymać przycisk 007.jpg na panelu górnym listwy Soundbar przez ponad 5 sekund w celu wyświetlenia komunikatu „BT PAIRING”.

W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy wyjście “lista głośników bluetooth”.

Z listy wyświetlanej na ekranie telewizora wybieramy ustawienie „[AV] Samsung Soundbar Nxxx”. Dostępny system Soundbar będzie wskazany na liście urządzeń Bluetooth telewizora wraz z komunikatem „Połącz” lub „Sparowano”.

Aby połączyć się z systemem Soundbar, należy wybrać komunikat i nawiązać połączenie. Od teraz można odtwarzać dźwięk z telewizora na systemie Soundbar.

Ważna sprawa, która pojawia się dosyć często przy połączeniu bezprzewodowym BT. Jeśli wcześniej mieliście podłączony soundbar do innego telewizora warto zresetować połączenie BT z poziomu listwy. W tym celu należy na listwie przytrzymać przycisk 007.jpg przez 5 sekund (na pilocie przycisk 006.jpg lub przycisk play/pause) do pojawienia się komunikatu  „BT PAIRING”.

Wszystkie połączenia, które opisałem wyżej możecie śmiało wykonać w domowym zaciszu. Warto też czasami zerknąć do instrukcji obsługi, gdzie znajdziecie dodatkowe informacje na temat łączenia telewizora z systemami audio.

W razie pytań, piszcie śmiało :smiling-face:

177 Odpowiedzi
Ster85
Explorer
Opcje

@vdsl2 Dzięki. Wersja to 1003

0 Like
ww3
Student
Opcje

Mam problem i pytanie: czy telewizor UE55NU7472 może współpracować z Soundbar HW-K450? Jak sparować te urządzenia. Telewizor nie znajduje urządzenia przez BT. Poprzednio Soundbar poprawnie działał na innym telewizorze samsung

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ww3  Czy w TV masz już najnowszy firmware wer 1270 ? A Sounbar wer 1006 ?

ww3
Student
Opcje

Dzięki za odpowiedź. W między czasie już sobie poradziłem z problemem. W papierowej instrukcji głośników jest podpowiedź. Aby połączyc TV z Fłośnikami należy zresetować poprzednie ustawienia głośników (pamiętał poprzedni TV i próbował się z nim połączyć). Należało 5s przytrzymać przycisk >II. Wszystko działa. Dzięki

rafalszwede
First Poster
Opcje

Czy jest możliwość odtwarzania dźwięku z głośników w TV i sountbar jednocześnie?

Tv UE55NU7452

Sountbar HW-K450/EN

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@rafalszwede nie ma takiej możliwości.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@rafalszwede  Myślę, że jest taka możliwość po sparowaniu TV z listwą po BT

bt.PNG

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@vdsl2 faktycznie, zapomniałem o tym.

Ale zastanawiam się, czy przypadkiem nie chodzi o słuchawki. :thinking-face:

W przypadku mojego zestawu, nawet gdy listawa odbiera dźwięk po BT, funkcja Wiele wyjść audio nie jest aktywna.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
KSMDcanon
First Poster
Opcje

Witam. Czy jest różnica w jakości dźwięku między podłączeniem soundbara do tv metoda kabla hdmi (arc) i bezprzewodową wifi?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@KSMDcanon po kablu zawsze będzie lepsza jakość.

0 Like