Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

HW-Q60T soundbar wydaje piszczący dźwięk

(Temat utworzony: 13-05-2022 09:25 PM)
2804 Wyświetlenia
Jimbarino11
Apprentice
Opcje

Dzień dobry.
Niedawno stałem się posiadaczem w/w urządzenia. Po pierwszych wrażeniach byłem nawet zadowolony. Dźwięk nie był znacząco lepszy od tego z telewizora (też Samsung), natomiast po wyłączeniu sprzętu i próbie drzemi usłyszałem dziwny pisk. 

Na początku myślałem, że to tinnitius się odezwał, ale zacząłem chodzić po pokoju i po wielu próbach odnalazłem "problem". Okazała się nim być listwa dźwiękowa, która nawet wyłączona wydaje ten uporczywy szumo-pisk. 

Dopiero dołączenie soundbara od zasilania rozwiązuje problem. Próbowałem zmieniać kable, ale to bez sensu, bo problemem jest chyba sekcja zasilana. Całe szczęście, że to nie TV piszczy, bo jak na razie całkiem spoko.

Wgrany najnowszy firmware. Nie wiem co robić...

0 Like
13 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Jumbarino Witam w jaki sposób jest połączona listwa do tv? Czy ten szum występuje z głośników czy z tyłu z zasilacza?
0 Like
Jimbarino11
Apprentice
Opcje

Szum jest z głośników, ale na tyle cichy, że mi nie przeszkadza (choć mogłoby go nie być). Ten pisk dochodzi z miejsca gdzie wetknięty jest kabel zasilający z kompletu (okrągłe pojedyncze wejście).

Soundbar połączony jest za pomocą HDMI, ale po jego odłączeniu wspomniane dźwięki nadal występują.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Czy do soundbara idzie zasilanie z zasilacza? Czy bezpośrednio pod 230V?
0 Like
Jimbarino11
Apprentice
Opcje

Jest podłączony do zasilacza, który był w komplecie. Nie ma tam takiego kabla żeby bezpośrednio wpiąć go do gniazdka (tak jak subwoofer).

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
A czy zasilacz nie wydaje tego typu dźwięku? One bardzo często tak mają
0 Like
Jimbarino11
Apprentice
Opcje

Nie. Sprawdzałem wszystko dokładnie włącznie z telewizorem (który jest nowy).

podsumowując:
- szum, gdy nie ma dźwięku
- piszczenie nawet po wyłączeniu urządzenia (brak pisku po odpięciu od zasilania).

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Gdyby był zasilacz w środku to było by to możliwe a tak ciężko zdiagnozować bez rozebrania może być kondensator czy jakiś filtr? Można tylko przypuszczać
hush00
First Poster
Opcje
Witam. Mam podobny problem ,a mianowicie delikatny pisk wydobywa się z głośnika w listwie saundbara jest wszystko ok tylko basowy glosnik wydaje ten dźwięk. Jest słyszalny gdy jest przyciszony lub gdy jest wlaczyny bez muzyki, jednak gdy muzykę zrobię głośniej nadal ten dźwięk występuje jednak jest on mniej słyszalny, jest on nieustanny więc gdy jest głośniej to mniej go słychać, chodzi oto że gdy zrobię głośniej to trzeb się wsłuchać bliżej by coś usłyszeć. Saundbar byl łączony przez kabel oraz przez bluetootha i dźwięk występuje wciąż. W sklepie podłączono go do sieci i dźwięku nie było, poradzono mi by łączyć przez bluetootha i na chwilę było ok ale dźwięk wrócił. 3 dni mam telewizor i soundbar...
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@hush00, Czy twój soundbar jest zaktualizowany do najnowszej wersji oprogramowania o oznaczeniu 1006.0 ? U części użytkowników aktualizacja rozwiązała problem pisku.