Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

eARC vs SoundBar

(Temat utworzony: 30-06-2022 10:58 AM)
478 Wyświetlenia
ArtW2022
Apprentice
Opcje

Szanowni, pomóżcie bo już ręce opadają. W domu posiadam TV QLED55, wczoraj zakupiłem SBQ700B. Podłączenie z TV i nie wykrywa złącza HDMI (eARC) - taki komunikat choć przez jakie 2 godz. działało.

Co już zrobiłem:

- reset urządzeń (obu);

- update

- wymiana kabla HDMI

- wymiana SB na kolejny nowy w sklepie i to samo się dzieje

Czy możliwe, że jest konflikt z dekoderem (C+4K)? Bo już chyba to pozostaje. Dodatkowo wiadomo ten komunikat to się wyświetl na ekranie co chwilę (że złe gniazdo HDMI) choć włożone jest w dobre. Na początku urządzenie grało. Teraz mam wrażenie, że jest pogłos. Dodatkowo ciężko sparować było piloty. Generalnie są błędy.

Nadal zastanawia mnie dekoder. Jakieś rozwiązania? Dziękuję!

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
ArtW2022
Apprentice
Opcje

Tak. Właśnie sprawdziłem. Spotify, Netflix działa Ok. Ale uwaga znalazłem coś takie: 

-

Znalazłem gdzieś na innym forum a miałem ten sam problem i pomogło:

"U mnie pomogła zmiana w ustawieniach dekodera 4k. W dekoderze wybierz ustawienia telewizora i w pozycji sterowanie telewizora wybierz TAK."

-

Uwaga byłem już sceptyczny dobrej opcji ale właśnie zmieliłem na TAK i dział. Póki co brak komunikatu o braku łącza eARC, brak przełączania się dźwięku z SB na TV i anomalii systemu. Chyba pomogło. Przy okazji bez względu czy pilotem od TV czy dekodera wyłączam i włączam jednocześnie 3 urządzenia (wcześniej nie były parowanie) .

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
9 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli podejrzewasz dekoder to warto sprawdzić dostępność aktualizacji a następnie przywrócić ustawienia fabryczne w urządzeniu.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Odłącz dekoder i, jak masz możliwość, podłącz inne źródło, np. odtwarzacz BD. Jeśli nie masz, to zobacz, czy soundbar gra na jakiejś aplikacji HBO MAX, DISNEY + czy Netflix. Jeśli tak, to pozostanie Ci podłączyć dekoder do TV, tak, żeby sam dźwięk poleciał z TV na soundbar.
0 Like
ArtW2022
Apprentice
Opcje

Dzięki za podjęcie tematu. Właśnie tak mam obecnie kabel leci bezpośrednio z SB do TV. Masakra jakaś bo próbowałem już wszystkiego. Sprawdzę jeszcze co jest w ustawieniach dekodera. Gdzieś złapałem ten wątek w internatach i muszę zgłębić temat. Ponoć dekodery C+ K4 sprawiają takie anomalia. Jak nie to towar zwracam i już. Wrócę do SB T550 niszowej wersji ale działającej 😞

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Na aplikacjach działa? Jest dźwięk?
0 Like
Rozwiązanie
ArtW2022
Apprentice
Opcje

Tak. Właśnie sprawdziłem. Spotify, Netflix działa Ok. Ale uwaga znalazłem coś takie: 

-

Znalazłem gdzieś na innym forum a miałem ten sam problem i pomogło:

"U mnie pomogła zmiana w ustawieniach dekodera 4k. W dekoderze wybierz ustawienia telewizora i w pozycji sterowanie telewizora wybierz TAK."

-

Uwaga byłem już sceptyczny dobrej opcji ale właśnie zmieliłem na TAK i dział. Póki co brak komunikatu o braku łącza eARC, brak przełączania się dźwięku z SB na TV i anomalii systemu. Chyba pomogło. Przy okazji bez względu czy pilotem od TV czy dekodera wyłączam i włączam jednocześnie 3 urządzenia (wcześniej nie były parowanie) .

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
No i elegancko, dużo radości z użytkowania 💪👍
0 Like
ArtW2022
Apprentice
Opcje

Zastanawiam się tylko jak obejść czas reakcji audio. Jak włączam zestaw dekoder, tv i soundbar jednocześnie przez chwile słyszę audio z tv, następnie łapie audio już z soundbar. Ma pan może jakieś pomysly

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Tak już jest, nie da się tego obejść. Również mam TV Samsung i soundbar Samsung, i mam to samo. Przyzwyczaiłem się już 🙃
ArtW2022
Apprentice
Opcje

Ok. Thx. Wiec kończę i nie będę się już z tego doktoryzował :smiling-face: 

0 Like