Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Brak dźwięku HDMI z dekodera pace hds7241

(Temat utworzony: 25-03-2020 09:07 PM)
8644 Wyświetlenia
Luk24
Journeyman
Opcje

Witam,

Właśnie kupiłem nowy telewizor UE43RU7472U i mam z nim ten problem że wszystkie urządzenia działają z nim bez problemu poza dekoderem NC+ pace hds7241.  Obraz jest jak marzenie ale dzwięku nie ma wcale. Robiłem już reset obu urządzeń i kupiłem nowy ekstra kabel HDMI 2.0 i nic... Serwis obu firm także nie jest w stanie mi nic doradzić... Ze starym telewizorem wszystko działa jak należy. W czym rzecz? 

0 Like
Przejdź do rozwiązania
Luk24
Journeyman
Opcje
Faktycznie tak jest! Wystarczy pilnować kolejność włączania i działa bez problemu. A jak rozszerzysz hdmi to znika dźwięk. Sprawdziłem kilka razy i jest jeden "myk" => jak wejdziesz na aplikacje (HBO albo Netflixa) to często jak wrócisz do nc+ to nic nie ma (ciemny ekran i cisza). Choć tv nie wykrywa żadnego błędu. Wystarczy jednak smart pilotem wyłączyć dekoder i ponownie włączyć (przy włączonym TV) i znów wszystko wraca.
0 Like
damp479
Explorer
Opcje

A naprawiłeś sobie dźwięk czy nadal masz dekoder pod konwerterem?

0 Like
damp479
Explorer
Opcje

Witam ponownie,

zauważyłem też, że problemy z odbiorem hdmi nawarstwiają się jak zacznie się używać pilota od nc plus sparowanego z tv ( guzikTV). np. do włączania i wyłączania telewizora. 

Pilot gryzie się i bardzo często po włączeniu tv pomimo wykrywania wejścia hdmi nie ma obrazu i dżwięku - czarny ekran. Trzeba znowu wyłączyć i włączyć dekoder i wtedy obraz powraca. Jak używa się załaczonego pilota do tv normalnie to opisana przeze mnie procedura tv i dekoder działa. Bardzo rzadko wtedy problem występuje.

Dzwoniłem so Samsung support i rozkładają ręce - każą wymienić dekoder.

Mam pytanie do Ciebe Luc24 czy po konwerterze component też dzieją się takie cuda czy nie?

Jak z jakością obrazu? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Sprawdziłem, jak zachowuje się mój TV UE43RU7472 wersja firmware 1356.0 Sub micom 1017 z dekoderem mediaBOX+ (ADB ITI-3740SX) połączony po HDMI i wszystko działa nie ma  problemów opisanych w tym temacie.

0 Like
damp479
Explorer
Opcje

Bo masz mediabox a my piszemy o Pace 500gb- to stary dekoder na karty cameleon.

A i to nie wina dekodera. Podłączony inny i to samo się dzieje.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@damp479  A podasz, jaki masz dokładny model TV wersję firmware i  sub micom ? Jak uważasz, że to wina leży, po stronie TV to zgłaszaj problem na infolinie Samsunga.

0 Like
damp479
Explorer
Opcje

Mam taki tv jak Ty i Autor wątku tylko 55 cali i inny kolor. Chodzi mi o to, że to nie wina jednostkowa dekodera, a może występować problem z kompatybilnością Pace i Samsung Ue557402. Podłaczałem dwa takie same i problem jest na obu. Luca 24 napisał, że u nirgo to samo.

Czytałem, że to może wina zabezpieczeń dhcp ale kto to wie.

Problem zgłaszałem - Samsung twierdzi, że wszystko jest ok. Soft najnowszy taki jak u CIebie. Gdyby nie wątek kolegi Luca 24 to już bym oddawał telewizor do sklepu.

Mam obawy czy wymiana na inny model Telewizora coś da. Dekodery Pace mają już 9 lat i może być podobny problem z  nowymi tv. Mało kto takie stare dekodery jeszcze używa. Chciałem też dekoder wymienić w NC+ na nowszy ale teraz pandemia i nie da rady tego zrobić 😞

Zsapytam jeszcze w NC+

0 Like
damp479
Explorer
Opcje

Nc + powiedział, że

"problem jest tylko z tym telewizorem to najprawdopodobniej nie będziemy tutaj w stanie wykonać żadnych dodatkowych czynności ponieważ najprawdopodobniej wynika to bezpośrednio z oprogramowania telewizora".

Tak więc kicha. Mamy nowe telewizory co nie współpracują z oferowanymi teraz dekoderami.

Pace jest jeszcze w ofercie ale inaczej się nazywa ultrabox + HDS7241

Dajcie znać jakie proponujecie rozwiązanie.

Na razie myślę o konwerterze hdmi - component

Może też kabek ihdmi ale cena powala

Wymiana dekodera ale to dopiero po pandemii.

Luk24 napisz proszę jaki masz konwerter i jak się sprawuje. Czy są te problemy z brakiem obrazu czy nie.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@damp479  Jak wpiszesz sobie w Google "Brak dźwięku HDMI z dekodera pace hds7241" to zobaczysz, że problem jest od dawna nie tylko z marką Samsung.

0 Like
damp479
Explorer
Opcje

Tak ale ja nie mam problemu z dźwiękiem tylko miał go kolega Luk24.

Ja mam problem, że po włączeniu tv i włączeniu dekodera brak jest obrazu i dźwięku.

Pomaga ponowne włączenie i wyłączenie dekodera, który uruchamia się wieki. Jest to bardzo irytujące.

Pomaga najpierw włączenie tv a potem dekodera, jednak czasem nie wiedzieć czemu nawet to nie działa.

Na 5 włączeń co najmniej raz a czasami skuteczność 3/5.

Jak najpierw właczę dekoder a potem tv praktycznie zawsze nie ma obrazu i dźwięku po hdmi.

Te tematy o problemach które wskazałeś czytałem, jednak miałem stary tv Samsung, mój brat też ma 4 letni tv Samsunga i tam nie ma tego problemu. Nie zdawałem sobie sprawy, że taka niekompatybilnośc sprzętów a najprawdopodobniej oprogramowania tv Samsunga mnie spotka w nowiutkim TV. 😞

0 Like