Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zrywane połącznie SmartThings z suszarką i pralką

(Temat utworzony: 03-12-2023 01:22 PM)
382 Wyświetlenia
pogromcaNorek
Journeyman
Opcje

Witam,

posiadam pralkę WW90T654DLH i suszarkę DV90T5240AE. Przez ostatnie dwa lata (zakup 20 maja 2021) nie sprawiały większych problemów. Od około dwóch tygodni urządzenia przestały prawidłowo raportować stan zakończonej pracy w aplikacji SmartThings - na ekranie podglądu urządzeń pojawia się informacja o braku dostępu (napis na żółto), a urządzenia losowo (sporadycznie) przesyłają powiadomienia (o zakończonej pracy czy otwarciu drzwi). Ponadto nie można wyświetlić zużycia energii dla każdego z urządzeń (pozycja menu wyszarzona).

Dodam, że przenosiłem się do nowego domu, ale cała sieć została przeniesiona 1 do 1 - zmienił się tylko dostawca samego internetu (ze światłowodu na łączność 5G).
Problem widoczny jest na dwóch niezależnych urządzeniach, S23 Ultra i S10 Lite.

0 Like
15 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Może spróbuj odinstalować aplikacje SmartThings, zresetuj ustawienia sieciowe do fabrycznych. Zainstaluj ponownie Smart Things i połącz urządzenia ponownie.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

pogromcaNorek
Journeyman
Opcje

Dzięki za sugestię, będę testował to przez klika dni. Skasowałem SmartThings z jednego telefonu i przywróciłem pralkę i suszarkę do ustawień fabrycznych (nie tylko sieciowo).

Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Daj znać czy pomogło:)

0 Like
pogromcaNorek
Journeyman
Opcje

Po tygodniu mogę potwierdzić, że rozwiązanie polegające na resecie fabrycznym jest rozwiązaniem problemu.

Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Super ! 😎

0 Like
pogromcaNorek
Journeyman
Opcje
Niestety temat znowu powrócił. Jako, że rozłączałem internet (wyłączenie modemu 5G) urządzenia po restarcie sieci znowu pokazują brak dostępu.1702413485905.jpg
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @pogromcaNorek!

Po zmianie ustawień routera i WiFi urządzenia mogą się rozłączać. Upewnij się, że router nadal działa na częstotliwości 2,4Ghz, spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne w urządzeniach i spróbuj połączyć się jeszcze raz. 

0 Like
pogromcaNorek
Journeyman
Opcje
Problemem nie jest router, bo konfiguracji sieci wewnętrznej nigdy nie zmieniałem. To co się zmieniło to tylko dostawca samego internetu. I od czasu jak przeszedłem na modem 5G zamiast światłowodu zaczęły się problemy - jakby sprzęty Samsunga jakoś inaczej łączyły się ze światem zewnętrznym (może potrzebują jakiejś zmiany na modemie, które nie są możliwe?).
Reset do ustawień fabrycznych pralki i suszarki mija się z celem bo tak trzeba by robić za każdym razem...
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@pogromcaNorek, zacznij od sprawdzenia częstotliwości zgodnie z sugestią @JulaP.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like