Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zawiasy w lodówce - rodzaje.

(Temat utworzony: 01-06-2018 01:58 PM)
43248 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć Userzy,

Dzisiaj zajmiemy się tematem lodówek do zabudowy. A dokładniej zawiasów w nich zastosowanych oraz różnic w montażu i użytkowaniu tych zawiasów.

W lodówko-zamrażarkach marki Samsung występują dwa rodzaje zawiasów drzwi – suwakowe (w takich modelach jak BRB260087WW, BRB260031WW, BRB260010WW) oraz nożycowe (mi. w modelu BRB260187WW).

Czym się różnią te rozwiązania?

Zawiasy suwakowe to rozwiązanie gdzie drzwi chłodziarki przemieszczają się w stosunku do zabudowy po szynie (suwaku).

Oznacza to, że lodówka ma samodzielny zawias i zabudowa kuchenna ma oddzielny zawias.

Łącznie zatem będzie tych zawiasów 4 do zabudowy meblowej i 3 w samej lodówce (tak, trzy, gdyż środkowy zawias lodówki jest niejako podwójny, do lodówki i zamrażarki wspólny).

W tym rozwiązaniu zatem drzwi lodówki nie są na stałe przytwierdzone do zabudowy meblowej.  Dwa te elementy pracują przesuwając się w stosunku do siebie po plastikowym suwaku. I oto zasada działania zawiasów suwakowych.

Montaż zawiasów krok po kroku znajdziecie w poniższym filmie:

Zawiasy nożycowe posiadają wspólne zawiasy dla płyty meblowej i drzwi lodówki. W tym rozwiązaniu mamy „tylko” 4 sztuki zawiasów, które montowane są do lodówki i do jej drzwi. Sama zabudowa meblowa jest zaś montowana i przykręcana do drzwi lodówki. Jest niejako zawieszona na drzwiach urządzenia. Zatem nie będzie występować tu przesuwanie się zabudowy meblowej w stosunku do drzwi chłodziarki. Te dwa elementy będą połączone na stałe.

Inne są tu same zawiasy, które pracują w dwóch płaszczyznach.

Montaż i wygląd zawiasów nożycowych znajdziecie na filmie poniżej:

Podsumowując, rozwiązania są inne, efekt wizualny taki sam. Łatwiejszym w montażu wydaje się zawias suwakowy, ale ostateczna decyzja zawsze należy do was.

Zastanawialiście się kiedyś nad rodzajem zawiasów w waszych urządzeniach? Miało to znaczenie przy wyborze?

Chętnie też poczytam jak Wam się użytkuje się dany typ zawiasów, czy jesteście zadowoleni?

W przypadku pytań zapraszam do dyskusji :smiling-face:

Okeyten
First Poster
Opcje
Hej, niestety ponownie linki nie działają . Jest jakaś szansa na aktualizację?
0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

Cześć @Okeyten, zaczepiliśmy temat, jak pojawią się zaktualizowane linki edytuję artykuł i dam Ci znać. 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Okeyten, filmiki zostały zaktualizowane. 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

werapl96
First Poster
Opcje

Witam :smiling-face: mam lodówkę do zabudowy z zawiasami suwakowych . W oryginale drzwiczki są przymocowane z lewej strony . Przy montażu na prawa brakuje 1 cm do zawiasu … jak jest to możliwe ?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@werapl96  Witam 

Jaki model lodówki?

werapl96
First Poster
Opcje

Brb26705fww

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@werapl96  jeżeli chodzi o przełożenie drzwi - tutaj pomóc może serwis odpłatny bądź kontakt z osobami dokonującymi montażu.

Radosław1
First Poster
Opcje

Czy polityka firmy w tym zakresie się zmieniła?? Zamawiałem lodówkę Samsung BRB26602EW w RTVeuroAGD. I nie ma tam dołączonych zawiasów ślizgowych. 

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Radosław1 Cześć!

Nie zmieniła się i lodówki do zabudowy powinny fabrycznie zawierać wszystkie elementy montażowe oraz zawiasy. Jeśli Twój zestaw jest wybrakowany to zgłoś to jako brak logistyczny w dziale obsługi klienta -> https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo

Tomassek
Apprentice
Opcje

Cześć,

mam pytanie - jak poznać czy uszczelka jest prawidłowo zamontowana? Zamówiłem lodówkę z montażem w sklepie Samsunga, przyszła ekipa, 3 fachowców... Jeden umiał pisać, drugi czytać, a trzeci ich pilnował :winking-face:

Nie zamontowali uszczelek po bokach, nie zamontowali maty ochronnej/wygłuszenia na drzwi, stwierdzili że to nie potrzebne. Drzwi skrzypiały bo ocierały frontem meblowych chłodziarki o front zamrażarki...

Miałem przekładane zawiasy, ale nie pilnowałem ich - mam wątpliwości czy wiedzieli o konieczności obrócenia uszczelki o 180 stopni przy przekładce drzwi. Jak to rozpoznać?

PS. Gdybym znał wcześniej ten film, to bym ją sam prawidłowo zamontował a nie czekał kilka dni i jeszcze miał wątpliwości :smiling-face:

0 Like