19-01-2018 04:04 PM – ostatnio edytowany 17-04-2019 03:13 PM przez RadekK
Cześć wszystkim,
Kolejny post dotyczy pralki, jej poziomowania I wpływu na dalszą pracę.
Jak ważna jest ta czynność pokażę poniżej.
Urządzenie zatrzymuje się w trakcie wirowania? Nie chce dalej ruszyć? W pierwszej kolejności należy sprawdzić wypoziomowanie urządzenia. Może to powodować zatrzymanie się pralki przy wirowaniu. Dlaczego?
Pralka nie wejdzie na wysokie obroty gdy nie stoi stabilnie I równo. Są to już na tyle zaawansowane technologie, że urządzenie nie będzie pracować jeśli istnieje ryzyko uszkodzenia/urwania bębna. A takie ryzyko jest duże.
Poziomowanie
Najpierw wyreguluj nóżki tak, aby wzdłuż I wszerz był zachowany poziom. Druga istotna rzecz to sprawdzenie czy pralka nie porusza się na boki. Złap za przeciwległe boki w jedną I drugą stronę. Nie przechyla się I stoi równo? Jest dobrze. Sprawdź jeszcze na koniec czy nóżki są prawidłowo skontrowane. Jeśli śruba kontrująca jest mocno zakręcona, to wszystko jest ok.
Teraz można ponownie spróbować wykonać pranie. Pamiętajcie, że w trakcie pracy urządzenia po jakimś czasie nóżki mogą się rozregulować. Warto zatem sprawdzić to ustawienie zwłaszcza gdy pralka przestaje wirować.
Czy mogą być inne przyczyny zatrzymania się wirowania? Napiszę o tym w kolejnych postach.
Dołączam jeszcze filmik jak prawidłowo zainstalować pralkę, jest tam również wzmianka o poziomowaniu.
Zachęcam do zapoznania się.
15-02-2019 03:53 PM
A co z modelami VRtplus. Program wirowania zatrzymał sie na 6 minutach. Otworzyłam pralkę wyjęłam pranie, wyczysciłam filtr. Nastawiłam wirowanie na sucho, ale zaczęło coś brzęczeć, a beben nie ruszył. Czy wirowanie jest możliwe bez ubrania na ,,sucho"? co robic?
16-02-2019 01:31 PM
Cześć @DanusiaK ,
Postaram się wyjaśnić Twoje wątpliwości. Co do opcji VRTplus - pomaga ona w wyważeniu bębna. Jednak jeśli załadunek jest zbyt duży bądź nietypowy pralka nie wejdzie na wysokie obroty wirowania aby się nie uszkodzić. Wirowanie na sucho powinno działać. Natomiast to brzęczenie wskazuje na problem z odprowadzeniem wody przed samym wirowaniem.
Proponuję sprawdzić czy za filtrem nie ma żadnych ciał obcych, czy wąż odpływowy jest drożny i czy sam odpływ znajduje się na odpowiedniej wysokości tj. 60-90cm. Czy wykonywałaś kalibrację bębna ?
Czy urządzenie jest na gwarancji ?
27-10-2019 09:43 AM
Witam
Zakupiłem pralko suszarka wd90n740noa
Wypoziomowalem , oczywiście wcześniej usunąłem wszystkie blokady
I niestety pralka dalej nadmiernie wibruje ,czynność robiłem dwa razy , stara pralka tak nie wibrowala ,
Chciałem zmniejszyć prędkość wirownia ale nie działa, przyciski obok reaguja tzn temp płukanie czy suszenie A wirowanie nie
I co teraz ?
Mam dwie usterki
27-10-2019 01:46 PM — edytowano 27-10-2019 02:16 PM
27-10-2019 03:52 PM
Tak ,
2x
Przy 1000 RPM (okolo) słychać jakieś stukanie w tylnej prawej części pralki
Raczej zadzwonię po serwis , bo tu informacji nie uzyskam
27-10-2019 04:01 PM
@regulus Nasi eksperci są dostępni w tygodniu od poniedziałku do piątku. Czy zrobiłeś tak poziomowanie gdzie kolor zielony to poziomica ?
27-10-2019 05:20 PM
27-10-2019 05:28 PM
@regulus To zadzwoń, na infolinie Samsunga tel 22 607 93 33 są do twojej dyspozycji przez 24H przez 7 dni.
27-10-2019 05:36 PM