20-10-2017 10:53 AM
Witam,jeżeli napisalem w zlym dziale to z góry przepraszam.
Mam problem z lodowko zamrazarka Samsung(No Frost) RB29fsrndsa a mianowicie co jakis czas zbiera sie woda i zamarza na samym dole zamrazarki a po jakims czasie wylewa na zewnatrzn,czytalem ze moeze byc zapchany jakis wezek ale jak patrzylem to nic nie widzialem.
Prosze bardzo o pomoc bo juz sil brak.
Pozdrawiam.
23-10-2017 01:09 PM
Cześć @Łukasz2
Zbieranie się wody w lodówce to ewidentnie usterka systemu NoFrost. Może faktycznie wynikać z niedrożnego kanału wentylacyjnego lub węża odprowadzającego wodę, choć częściej przyczyną jest uszkodzona uszczelka drzwi. Sprawdź czy nie jest przygnieciona lub odwinięta. Można też zrobić "test kartki papieru" przes próbę wsunięcia kartki w zamknięte drzwi. Jeżeli będzie to możliwe, to znaczy, że uszczelka nie przylega popawnie.
W takim wypadku warto sprawę zgłosić w serwisie.
Dane kontaktowe autoryzowanych serwis firmy Samsung w całym kraju znajdują się na poniższej stronie:
http://www.samsung.com/pl/support/servicelocation/
Jeżeli uszczelka jest ok, to wracamy do pierwotnego domysłu, przyli niedrożnego przewodu. W tej sytuacji najlepiej rozmrozić lodówkę, co jest skuteczne w większości przypadków. W tym celu opróżnij ją z zawartości, odłącz od zasilania i pozostaw z otwartymi drzwiami na conajmniej 24 godziny.
28-12-2020 06:57 PM
U mnie też sie zbierała woda i wylewałana kuchnie. Tuż po gwarancji. Serwis ograniczył się do rozmrożenia odpływu. Po dwóch tygpdniach wróciło. W końcu się wkurzyłem (nie będę rozmrażał lodówki co 2 tyg). Dobrałem się do kanalika od tyłu lodówki, pianka do wydrapania. Okazało się, żepianka przesiąknięta wodą zamarzała zamrażając rurkę. Wada fabryczna i chyba żaden serwis nie wygrzebuje pianki żeby naprawić rurkę a mozę mikropęknięcia? Zrobiłem bypass na zewnątrz i zalałem pianką montażową.
Robiłem to na własną odpowiedzialność, nie mam też gwarancji. Zostało mi to albo zaśmiecać środowisko 2letnią lodówką....