24-01-2021 08:45 PM
Pralka zatrzymuje się na 6 minucie i tu bez końca obraca bębnem w jedną i drugą stronę (chyba próbuje wyważyć pranie).
Pralka ma 3 lata i problem ten nigdy nie występował, pojawił się nagle i od tego momentu nie jest już możliwe odwirowanie prania.
Ręczne uruchomienie procesu odwirowania skutkuje dokładnie tym samym problemem.
W pralce nie ma wody, cała woda została wypompowana.
Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden błąd.
Odwirowanie włączałem: na pustym bębnie, zapełnionym w połowie, pełnym, bez wody i z wodą, nic nie pomaga.
Pralka stoi stabilnie i jest właściwie wypoziomowana.
Kilka razy kalibrowałem pralkę, ale to nie rozwiązuje problemu.
Diagnostyka Smart Check nie wykazała żadnych problemów.
Co sprawdziłem
Filtr odpływowy - jest czysty
Popa obiegowa - działa poprawnie
Odpompowanie wody - działa poprawnie
Wąż odprowadzający brudną wodę - jest czysty
Filtr doprowadzenia wody - jest czysty
Hydrostat - jest czysty, reaguje poprawnie
Napięcie pasa na kole bębna - jest poprawne, nie ślizga się
Stan paska - jak nowy
Silnik jest inwerterowy, więc nie ma szczotek.
Bębna nic nie blokuje, nie ma ocierania ani kamienia
Zamknięcie drzwiczek rozpoznawane jest poprawnie.
W mojej ocenie jest jakiś problem z wyważeniem lub rozpoznaniem prawidłowego wyważenia prania, ale wynika on z błędu/uszkodzenia pralki, a nie złego wsadu.
25-01-2021 04:00 PM
01-02-2021 02:39 PM
Witam
Niestety okazało się że uszkodzony jest inwerter i łożysko na bębnie też nadaje się do wymiany.
Koszt 1000 zł, naprawa nie opłacalna.
Wygląda na to że żywotność tych pralek to 3 lata. Po Samsungu spodziewałem się czegoś więcej.
Następna będzie pralka polskiej marki, która kosztuję połowę ceny tej pralki.
Pozdrawiam
02-04-2022 04:28 PM
Dzień dobry. Mam dokładnie taki sam problem. Jeśli to Inwerter, a producent zaświadcza, że na Inwerter jest 10 lat gwarancji to jak z niej skorzystać?
04-04-2022 02:17 PM
@Members_4i5YjET, jeśli w Twojej pralce bęben kręci się cały czas pod koniec cyklu bez wchodzenia w wysokie obroty wirowania, to problemem nie jest silnik inverterowy. Gdyby to była usterka silnika, to bęben nie ruszałby się w ogóle. W tej sytuacji najlepiej byłoby wezwać autoryzowany serwis na ekspertyzę, jeśli serwis zdiagnozuje, że to faktycznie jakimś trafem wina silnika, to wtedy zlecą wygenerowanie zgłoszenia z tytułu 10 lat gwarancji na silnik Digital Inverter. Pamiętaj jednak, że ta gwarancja obejmuje jedynie koszt części, a dojazd i praca serwisanta jest całkowicie odpłatna przez klienta (jest o tym zapis w Karcie Gwarancyjnej urządzenia).
04-04-2022 04:16 PM
Marketingowo bez zarzutu ale proszę przekazać przełożonym, że fabryka robi słabe AGD... przykre to jest. ***** hajsu na urządzenie a części zamienne w cenie nowej pralki. do tego autoryzowany serwisant ma do mnie jakieś 200km... sam dojazd i analiza tego co się stało to 400. Wiedzą państwo ile to jest kebabów?
04-04-2023 01:31 AM — edytowano 04-04-2023 01:32 AM
04-04-2023 08:16 AM
@Kindzik Dzień dobry
Z opisu wynika, że na dnie pralki mogły osadzić się resztki detergentu, szczególnie jeśli pierze się w niskich temperaturach, używając np. kapsułki. Dobrze jest zrobić kilkukrotne czyszczenie bębna lub puścić program bawełny na 90* przy pustym bębnie, żeby się wszystko mogło wypłukać.
Przy szybkim praniu też detergent może się nie do końca rozpuścić, w szczególności jak jest go bardzo dużo dodawane.
14-07-2023 02:32 PM
mam problem z tą pralką WW90T954ASH że wyswietlacz najpierw pulsował a teraz w zakresie opiów znikł zrobił się blady liter nie widać help!! pralka ma 30miesiecy!!
14-07-2023 03:12 PM
Cześć @Pwn2002
Warto zacząć od odłączenia zasilania na 15 minut. Jeśli to nie pomoże, skontaktuj się z serwisem. Link do wyszukiwarki najbliższej placówki umieszczam niżej:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/