Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Trzy letnia pralka Samsung Eco Buble WW70K5210XW nie odwirowuje prania

(Temat utworzony: 24-01-2021 08:45 PM)
2036 Wyświetlenia
tuxedo81
First Poster
Opcje

Pralka zatrzymuje się na 6 minucie i tu bez końca obraca bębnem w jedną i drugą stronę (chyba próbuje wyważyć pranie).

Pralka ma 3 lata i problem ten nigdy nie występował, pojawił się nagle i od tego momentu nie jest już możliwe odwirowanie prania.

Ręczne uruchomienie procesu odwirowania skutkuje dokładnie tym samym problemem.

W pralce nie ma wody, cała woda została wypompowana.

Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden błąd.

Odwirowanie włączałem: na pustym bębnie, zapełnionym w połowie, pełnym, bez wody i z wodą, nic nie pomaga.

Pralka stoi stabilnie i jest właściwie wypoziomowana.

Kilka razy kalibrowałem pralkę, ale to nie rozwiązuje problemu.

Diagnostyka Smart Check nie wykazała żadnych problemów.

Co sprawdziłem

Filtr odpływowy - jest czysty

Popa obiegowa - działa poprawnie

Odpompowanie wody - działa poprawnie

Wąż odprowadzający brudną wodę - jest czysty

Filtr doprowadzenia wody - jest czysty

Hydrostat - jest czysty, reaguje poprawnie

Napięcie pasa na kole bębna - jest poprawne, nie ślizga się

Stan paska - jak nowy

Silnik jest inwerterowy, więc nie ma szczotek.

Bębna nic nie blokuje, nie ma ocierania ani kamienia

Zamknięcie drzwiczek rozpoznawane jest poprawnie. 

W mojej ocenie jest jakiś problem z wyważeniem lub rozpoznaniem prawidłowego wyważenia prania, ale wynika on z błędu/uszkodzenia pralki, a nie złego wsadu.

0 Like
9 Odpowiedzi
RadekP
Pathfinder
Opcje

Cześć @tuxedo81
Jeśli na pewno instalacja sprzętu jest w porządku, a objaw występuje też po kalibracji i włączeniu pralki na pusto, pozostaje kontakt bezpośrednio z autoryzowanym serwisem, który dokona naprawy pogwarancyjnej. Link do mapy serwisów znajdziesz TUTAJ. 

0 Like
tuxedo81
First Poster
Opcje

Witam
Niestety okazało się że uszkodzony jest inwerter i łożysko na bębnie też nadaje się do wymiany.
Koszt 1000 zł, naprawa nie opłacalna.
Wygląda na to że żywotność tych pralek to 3 lata. Po Samsungu spodziewałem się czegoś więcej.
Następna będzie pralka polskiej marki, która kosztuję połowę ceny tej pralki.

Pozdrawiam

0 Like
Members_4i5YjET
First Poster
Opcje

Dzień dobry. Mam dokładnie taki sam problem. Jeśli to Inwerter, a producent zaświadcza, że na Inwerter jest 10 lat gwarancji to jak z niej skorzystać?

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@Members_4i5YjET, jeśli w Twojej pralce bęben kręci się cały czas pod koniec cyklu bez wchodzenia w wysokie obroty wirowania, to problemem nie jest silnik inverterowy. Gdyby to była usterka silnika, to bęben nie ruszałby się w ogóle. W tej sytuacji najlepiej byłoby wezwać autoryzowany serwis na ekspertyzę, jeśli serwis zdiagnozuje, że to faktycznie jakimś trafem wina silnika, to wtedy zlecą wygenerowanie zgłoszenia z tytułu 10 lat gwarancji na silnik Digital Inverter. Pamiętaj jednak, że ta gwarancja obejmuje jedynie koszt części, a dojazd i praca serwisanta jest całkowicie odpłatna przez klienta (jest o tym zapis w Karcie Gwarancyjnej urządzenia).

Members_4i5YjET
First Poster
Opcje

Marketingowo bez zarzutu :smiling-face: ale proszę przekazać przełożonym, że fabryka robi słabe AGD... przykre to jest. ***** hajsu na urządzenie a części zamienne w cenie nowej pralki. do tego autoryzowany serwisant ma do mnie jakieś 200km... sam dojazd i analiza tego co się stało to 400. Wiedzą państwo ile to jest kebabów?

0 Like
Kindzik
First Poster
Opcje
Od kilku dni mam problem z pralką WW90T954ASH. Pralka uruchomiona programem 'Szybkie pranie' nie do końca odwirowuje wodę, ubrania ociekają wodą, a na dnie bębna zostaje ok. 2cm wody i piany. Nie jest to problem węża odpływowego ani filtra, ponieważ po uruchomieniu programu 'Tylko wirowanie' pralka odwirowuje normalnie.
Od dłuższego czasu pralka też wydłuża bardzo cykl prania i wyświetla się wówczas komunikat 'Usuwanie osadów z detergentu'. Jest to na tyle uciążliwe, że cykl potrafi się wydłużyć z 50 minut do 5 godzin. 
Czy mogłabym prosić o możliwe przyczyny takich problemów? 
Dodam tylko, że pralka jest prawie nowa, zakupiona w październiku 2022.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kindzik  Dzień dobry 

opisu wynika, że na dnie pralki mogły osadzić się resztki detergentu, szczególnie jeśli pierze się w niskich temperaturach, używając np. kapsułki. Dobrze jest zrobić kilkukrotne czyszczenie bębna lub puścić program bawełny na 90* przy pustym bębnie, żeby się wszystko mogło wypłukać.

Przy szybkim praniu też detergent może się nie do końca rozpuścić, w szczególności jak jest go bardzo dużo dodawane.

0 Like
Pwn2002
First Poster
Opcje

mam problem z tą pralką WW90T954ASH że wyswietlacz najpierw pulsował a teraz w zakresie opiów znikł zrobił się blady liter nie widać help!! pralka ma 30miesiecy!!

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @Pwn2002 

Warto zacząć od odłączenia zasilania na 15 minut. Jeśli to nie pomoże, skontaktuj się z serwisem. Link do wyszukiwarki najbliższej placówki umieszczam niżej:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/