13-03-2024 10:36 AM
Nowa zmywarka do zabudowy. Od samego początku momentami bardzo głośna. Podczas samego zmywania naczyń bardzo delikatnie słychać wodę, która myje naczynia we wnętrzu (i tu zgodzę się z danymi producenta, który chwali się, że ma ona 43dB), natomiast ok 4-5 razy na cykl słychać bardzo głośne buczenie, które trwa po 15-20 sekund i jest totalnie nie do zaakceptowania.
Można to zobaczyć na filmie, który nagrałem telefonem:
https://www.youtube.com/watch?v=dvZkHDrH0G0
Przetestowana w kilku konfiguracjach, poniżej wszystkie istotne szczegóły.
-Kilka tygodni używana bez zabudowany (czekałem na meble). Niczego nie dotykała i zachowywała się tak samo. Obecnie zabudowana, wypoziomowana.
-Wcześniej odpływ podłączony bezpośrednio pod syfon natynkowy pralkowy/zmywarkowy z kulką, teraz pod dedykowane wejście na zmywarkę w syfonie zlewu kuchennego.
-Zasilenie wody wody przez zawór Arco zawór kątowy 1/2 x 3/4, antykamienny. W instalacji wodnej za wodomierzem deweloper zainstalował reduktor 3 bary z manometrem, który zawsze pokazuje ciśnienie 2 bary.
-Przewody zasilenie i odpływu wody nie są zagięte lub przygniecione.
-Testowane różne tabletki, wstawiana również pusta, filtr nie jest zapchany.
- Warto dodać, że naczynia są czyste, a po zakończonym zmywaniu na dnie nie zbiera się woda.
Nigdy wcześniej nie słyszałem takich dźwięków ze zmywarki na swoim poprzednim mieszkaniu czy u rodziny i znajomych.
Produkt jest jeszcze na gwarancji, jeśli to jest jakaś wada to chętnie zareklamuje o ile się nie okaże, że wszystkie zmywarki tego producenta tak maja i to jest normalne?! Nawet takie drogie modele jak ten (kosztowała ok 3 tys złotych) Co może być przyczyną?
13-03-2024 01:42 PM
Cześć @Paul Caparrosa!
A zauważyłeś, w jakich momentach to buczenie się pojawia? Brzmi to trochę jak praca pompki odpływowej, podczas odprowadzania wody. Sprawdź dokładnie to miejsce - pod kątem zabrudzeń i ewentualnych uszkodzeń (zrób też reset zmywarki przy okazji tej czynności). Poniżej podsyłam artykuł, tam jest pełen opis i zdjęcie, jak to dokładnie wygląda:
Jeśli powyższe zalecenia nie pomogą, to skontaktuj się z infolinią pod numerem: 801 172 678 i zgłoś problem.
13-03-2024 02:26 PM
@OliwiaB Dziękuję za odpowiedz.
Potwierdzam, to wyglada na prace pompki odpływowej, zaraz po włączeniu zmywarki prawdopodobnie usuwa wodę pozostałą z poprzedniego zmywania i właśnie rozpoczyna takim długim głośnym buczeniem, w trakcie zmywania tez kilka razy słychać, i pod koniec, co pokazałem na filmie ostatnie 8 minut programu.
Łącznie słychać 4-8 razy takie 15-20 sekundowe buczenie podczas cyklu zmywania.
Zrobiłem teraz test i do pustej zmywarki wlałem na dno litr wody. Po włączeniu słychać poprawną prace pompy, która wypompowywuje wodę i robi to w kila sekund, gdy wody już nie ma kolejne 15-20 sek pracuje sucho i słychać to głośne buczenie - wszystko się dosłownie trzęsie.
Zmywarka była resetowana, nie ma absolutnie żadnych zabrudzeń, filtr jest czyszczony regularnie.
Ta zmywarka tak pracuje właśnie od nowości. Jedynie co to stolarz wspominał, że zmywarki po zabudowie pracują ciszej wiec liczyłem na to, że jak zrobią mi meble to nie będę tego słyszał, ale się myliłem.
13-03-2024 02:38 PM
Tak mi się właśnie wydawało, że to pompka. W takim razie zgłoś to koniecznie na infolinię, trzymam kciuki!
15-03-2024 01:36 PM
Witam, serdecznie.
Zgłosiłem na infolinii Samsunga problem i dziś przyjechał serwisant z zewnętrznej autoryzowanej przez nich firmy.
Pan stwierdził, że wymiana pompy odpływowej nic nie da, że kiedyś nawet wymieniali te pompy ale inne nowe tez tak działają, wszystkie zmywarki Samsunga są zle zaprojektowane, gdyż w 16 sek wypompowują wodę, a następnie 44 sekundy następuje praca pompy na sucho i to buczenie. Ze projektanci powinni przyjrzeć się jak to robi Bosch, ze automatyka wie, ze pompa nie ma już obciążenia i przestaje pracować na sucho.
To jest jakiś dramat, w zmywarce, która miała być cicha bo producent deklaruje jakaś wartość w dB okazuje się, ze w ciagu 60 minut jest łącznie ok 10 minut buczenia, ze nie da się oglądać telewizora w tym samym pomieszczeniu!
21-02-2025 06:18 PM
22-02-2025 10:24 AM
Witaj, po wizycie technika, nic z tym nie robiłem, on jeszcze powiedział, że może być tak, że jak zgłosze ponownie to zostane obciążony opłatą za nie uzasadnione wzywanie serwisu.
jak juz pisalem to byl podwykonawca firmy Samsung a nie bezposrednio ktos od nich i Pan twierdził, ze Samsung nie potrafi robic zmywarek. Wszystko polecal z AGD oprócz nich.
Przypomniales mi o problemie, moze faktycznie warto ruszyc temat skoro jeszcze na gwarancji…
A Ty jakie masz pomysly?
22-02-2025 10:55 AM