28-10-2021 10:58 PM
Mam problem z kostkarką. lód jest produkowany w pojemniku gdzie wytwarzane są kostki, natomiast po wyprodukowaniu pojemnik ten samodzielnie nie odwraca się i nie zrzuca kostek do pojemnika w którym są one przechowywane. W momencie kiedy wcisnę ręcznie przycisk Test switch - mechanizm obraca się i kostki spadają do pojemnika. Jednak samodzielnie lodówka nie wykonuje tej czynności. Co robić?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
29-10-2021 01:50 PM
@rika82, a ja tak zapytam trochę z innej beczki — czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. 😊
28-10-2021 11:12 PM
@rika82 Dzień Dobry
Rozumiem że test kostkarki był już wykonany?
Czy w ostatnim czasie odnotowałeś jakieś przerwy w dostawie prądu albo awarie po stronie instalacji elektrycznej? Czy pojawiały się jakieś komunikaty błedów na panelu sterowania?
28-10-2021 11:24 PM
Tak wykonałem tekst. Przerwy w dostawie prądu - możliwe, że coś było, awarii instalacji nie było - natomiast nie ma żadnych błędów na panelu
29-10-2021 01:50 PM
@rika82, a ja tak zapytam trochę z innej beczki — czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. 😊
31-10-2021 11:52 AM
Dziękuję, po odsłonięciu nawiewu wszystko dziala dobrze
19-05-2022 08:32 AM
Witam, mam podobny problem kostkarka nie zrzuca wyprodukowanego lodu dodatkowo świeci się delikatnie ice off tak (jest lekko podświetlony) przy jednoczesnym świeceniu się cubed. Miał może ktoś taki problem?
19-05-2022 10:11 AM
@Nooreck, możesz spróbować zrestartować lodówkę poprzez odłączenie jej od prądu na 5-10 minut, żeby zweryfikować, czy nadal równocześnie będą się podświetlać oba znaczniki (warto pamiętać, że lodówka powinna być podłączona do uziemionego gniazdka bez udziału przedłużacza lub rozgałęźnika). Jeśli chodzi o niepodawanie lodu — czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. Warto również pamiętać, że lodówki z kostkarkami automatycznymi to urządzenia wolnostojące, a więc muszą mieć zapewnione odpowiednie odstępy wentylacyjne (minimum to po 5 cm z prawej i lewej strony, 5 cm z tyłu i 5 cm od góry).
Jeśli Twoja lodówka jest jeszcze na gwarancji, to możesz też skontaktować się bezpośrednio z producentem w celu zgłoszenia tej kwestii:
https://www.samsung.com/pl/support/contact/.
Jeśli jest już po gwarancji, to warto jeszcze skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem: