Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

RS65R54412C problem z kostkarką

(Temat utworzony: 28-10-2021 10:58 PM)
704 Wyświetlenia
rika82
Apprentice
Opcje

Mam problem z kostkarką. lód jest produkowany w pojemniku gdzie wytwarzane są kostki, natomiast po wyprodukowaniu pojemnik ten samodzielnie nie odwraca się i nie zrzuca kostek do pojemnika w którym są one przechowywane. W momencie kiedy wcisnę ręcznie przycisk Test switch - mechanizm obraca się i kostki spadają do pojemnika. Jednak samodzielnie lodówka nie wykonuje tej czynności. Co robić?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
DariaR
Expert
Opcje

@rika82, a ja tak zapytam trochę z innej beczki — czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. 😊

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@rika82  Dzień Dobry

Rozumiem że test kostkarki był już wykonany?

Czy w ostatnim czasie odnotowałeś jakieś przerwy w dostawie prądu albo awarie po stronie instalacji elektrycznej? Czy pojawiały się jakieś komunikaty błedów na panelu sterowania?

rika82
Apprentice
Opcje

Tak wykonałem tekst. Przerwy w dostawie prądu - możliwe, że coś było, awarii instalacji nie było - natomiast nie ma żadnych błędów na panelu 

0 Like
Rozwiązanie
DariaR
Expert
Opcje

@rika82, a ja tak zapytam trochę z innej beczki — czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. 😊

rika82
Apprentice
Opcje

Dziękuję, po odsłonięciu nawiewu wszystko dziala dobrze

Nooreck
First Poster
Opcje

Witam, mam podobny problem kostkarka nie zrzuca wyprodukowanego lodu dodatkowo świeci się delikatnie ice off tak (jest lekko podświetlony) przy jednoczesnym świeceniu się cubed. Miał może ktoś taki problem?

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@Nooreck, możesz spróbować zrestartować lodówkę poprzez odłączenie jej od prądu na 5-10 minut, żeby zweryfikować, czy nadal równocześnie będą się podświetlać oba znaczniki (warto pamiętać, że lodówka powinna być podłączona do uziemionego gniazdka bez udziału przedłużacza lub rozgałęźnika). Jeśli chodzi o niepodawanie lodu — czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. Warto również pamiętać, że lodówki z kostkarkami automatycznymi to urządzenia wolnostojące, a więc muszą mieć zapewnione odpowiednie odstępy wentylacyjne (minimum to po 5 cm z prawej i lewej strony, 5 cm z tyłu i 5 cm od góry).
Jeśli Twoja lodówka jest jeszcze na gwarancji, to możesz też skontaktować się bezpośrednio z producentem w celu zgłoszenia tej kwestii:

https://www.samsung.com/pl/support/contact/.

Jeśli jest już po gwarancji, to warto jeszcze skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/.