24-04-2023 10:29 AM
Witam
Jestem bardzo zainteresowany kupnem lodówki z serii Kitchen Fit, model RB36R872PB1. Opinie na waszej stronie (https://www.samsung.com/pl/refrigerators/bottom-mount-freezer/355l-black-doi-rb36r872pb1-ef/) sugerują że lodówka po zaniku zasilania nie wraca do pracy dopóki użytkownik nie kliknie przycisku na panelu. Następnie pracownik Samsunga potwierdził to! Nie rozumiem takiego zachowania lodówki, dla mnie taki produkt jest bezużyteczny jeśli chwilowy zanik prądu powoduje zatrzymanie pracy lodówki oraz zamrażalnika do momentu reakcji użytkownika i w konsekwencji zniszczenie wszystkich produktów w środku. Niestety instrukcja nic nie mówi na ten temat.
Proszę o oficjalne potwierdzenie czy lodówka po zaniku prądu na dłuższy lub krótszy czas wróci do pracy (chłodzenia i zamrażania) bez jakiejkolwiek ingerencji użytkownika?
Pozdrawiam
24-04-2023 11:19 AM
@kundzios Cześć!
Lodówka po przerwie w dostawie prądu (nawet tej dłuższej) wznawia pracę i ustawia się do wartości domyślnych, czyli +3 i -19 stopni dla zamrażarki. Chodzi tutaj o układ chłodniczy. Zatem lodówka swoją funkcję będzie spełniać dalej. Jednak wyświetlacz może komunikować o tym zaistniałym fakcie i sygnalizować to poprzez miganie cyfr. Wtedy wystarczy nacisnąć któryś z przycisków i to w zasadzie tyle.
24-04-2023 11:44 AM
@HubertK A w jakim celu przestawia się do wartości domyślnych?
24-04-2023 11:58 AM
@PrzemekM Lodówka jest w ten sposób zaprogramowana, aby po takim zdarzeniu po prostu wznowić pracę, z ustawieniami fabrycznymi temperatury. Przerwa w dostawie prądu w nagły sposób odcina zasilanie w całej lodówce i układzie chłodzenia, i tego wymaga, aby lodówka poprawnie zaczęła działać.
25-04-2023 09:58 AM
Niestety w Internecie znajduję coraz więcej opinii że jednak lodówka nie wraca do normalnej pracy (chłodzenie/mrożenie jest wstrzymane) do momentu reakcji użytkownika.
Czy w instrukcji znajdę oficjalną informację na ten temat? Gdyby jednak lodówka nie wracała do pracy chcę mieć możliwość zwrócenia jej.
25-04-2023 10:22 AM
@kundzios W instrukcji jest zawarta taka informacja:
25-04-2023 11:04 AM
Ten fragment nic nie mówi o zachowaniu lodówki po utracie zasilania. Tylko o zaleceniach na temat produktów po utracie zasilania.