Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przyczyny wydłużania się czasu prania

(Temat utworzony: 28-12-2018 12:40 PM)
44620 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć, dziś rozpiszę się lekko o problemie wydłużania czasu prania.

Problem potrafi się pojawić, niezależnie ile czasu używamy już urządzenie. Żeby znaleźć rozwiązanie, musimy jeszcze rozróżnić, co dokładnie się dzieje. Czas się wydłuża faktycznie, przeskakując np. Z 1:40 na 2:10? Czy może zatrzymuje się na 9/7 minucie do końca? Od odpowiedzi oczywiście zależy rozwiązanie sprawy.

Zajmijmy się na początku wydłużaniem. Możliwe przyczyny:

- Załadunek – urządzenia na części programów automatycznie dostosowują długość cyklu, jak i ilość wody potrzebnej do prania.

- Kalibracja – jest to automatyczny program, pozwalający na wyważanie bębna. Pomaga on odpowiednio ustawić sam bęben oraz wspomaga urządzenie w prawidłowym odczycie wagi prania.

- Nierówno rozłożone pranie – jeżeli pranie się zbiło w kulkę lub jeżeli wrzucamy tylko jedną rzecz, która powoduje obciążenie wyłącznie na jedną część bębna, nie mając żadnej przeciwwagi, również może dojść do wydłużenia cyklu, ponieważ urządzenie nie będzie potrafiło prawidłowo ani prania rozłożyć, ani odczytać jego wagi.

- Poziomowanie – jeżeli pralka nie jest dobrze ustawiona z poziomicą, a jej nóżki maksymalnie dokręcone, może pojawić się dokładnie to samo, co w przypadku nierówno rozłożonego prania.

- Instalacja – jedna z ważniejszych części, o których często zapominamy. Prawidłowa praca urządzenia zależy również od ciśnienia wody, wysokości odpływu, drożności filtra, jak i odległości dookoła pralki.

- Aktywna piana – o ile Eco Bubble jest włączane automatycznie, tak aktywną pianę włączamy samodzielnie. Czasem te dwie funkcje są mylone i pojawia się pytanie, czemu bąbelki mają wydłużać nam cykl o 30 minut. Aktywna piana polega na dodatkowym namaczaniu w pianie naszego prania. Jeżeli nie mamy większych zabrudzeń i plam, nie ma potrzeby, żeby taką funkcję włączać.

- Dodatkowe płukania/wirowania/zmiana temperatury – są to dodatkowe funkcje i zawsze wpływają na wydłużenie pierwotnego czasu cyklu.

- Wężyki na wyświetlaczu na bawełnie – oznaczają one, że urządzenie właśnie wyważa pranie, w celu dostosowania parametrów. Należy po prostu poczekać.

20181228_161727_1.gif

Zatrzymywanie:

Problem z zatrzymywaniem w trakcie cyklu może wywoływać niepokój użytkownika urządzenia. Najczęściej jednak nie jest związany z usterką pralki. Z reguły przyczyną jest zwykłe przeciążenie pralki.  W związku z tym zawsze należy stosować się do tabeli załadunku, która podana jest w instrukcji do danego modelu pralki. Jeżeli w danym modelu mamy przykładowo poniżej 2 kg załadunku na praniu szybkim, a damy pełny bęben, wtedy możemy być prawie pewni, że urządzenie się zatrzyma. Jest to związane z automatyczną blokadą pralki, chroniącą przed uszkodzeniem urządzenia w trakcie wirowania. To samo się może stać, jeżeli wrzucimy do pralki jeden koc lub ręcznik.

Konieczne jest również regularne wykonywanie kalibracji. Zachęcam do wykonywania jej co ok. 30-40 prań, tak często, jak Eco Czyszczenie Bębna.

Poza tradycyjną instalacją, jeżeli pojawia się problem z zatrzymywaniem lub opóźnianiem, należy sprawdzić jeszcze zasilanie urządzenia. Czy podłączone jest przez przedłużacz? Czy może do gniazdka bezpośrednio? Prawidłowe podłączenie, to zawsze osobne gniazdko z uziemieniem. Jeżeli jednak problem, mimo sprawdzenia wszystkiego, dalej się pojawia, zalecam sprawdzenie zasilania  przełączając kabel pralki do innego gniazdka. Być może jest to problem z samym gniazdkiem, który nie jest związany z pralką, a jak psuje nam humor :smiling-face:

Mam nadzieję, że powyższe porady okażą się pomocne. Piszcie pod postem, jeśli będę mogła Wam podpowiedzieć w innej kwestii, nieopisanej powyżej.

9 Odpowiedzi
Bart81
Navigator
Opcje

Witam,

A co jeśli czas prania wydłuża sie z 1:10 na 2:50 po 15 minutach prania?

Temat krąży po forum i nadal nie rozwiązany. 

0 Like
Agabor
First Poster
Opcje
Witam. Zakupiłam nową pralkę Samsung WW90T754ABH i zauważyłam że po kilku minutach prania tylko na programie bawełna wydłuża się czas pracy prawie 2 h.
Pralka jest wypoziomowana, kalibracja zrobiona. Czy mam składać reklamację?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Agabor  Witam

Jest to program długi i intensywny, pralka może wydłużyć czas prania w zalezności od wagi prania oraz zabrudzenia wody.  Właśnie tak się dzieje w trybie Bawełna ponieważ jest to tryb "inteligentny".

Agabor
First Poster
Opcje
Dziękuję za odpowiedź. Chociaż dla mnie to uciążliwe bo nie widać końca prania. Myślałam że jest zepsuty programator. Instrukcja jest bardzo ogólna, mało szczegółowa mam starą pralkę innej firmy i tam każdy program i jego kombinacja jest dokładnie opisana.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Agabor  Rozumiem, proszę zobaczyć jaka będzie różnica przy małej ilości prania a dużym praniu.

adka2012
First Poster
Opcje
Szczerze....odechciewa się prać! Widać kto projektuje pralki ..ten co ich nie uzywa !
0 Like
Trajanz
Journeyman
Opcje
Mam taki problem. Wrzucam coś do pralki i włączam krótkie pranie. Ale w pewnym momencieomemcie czas zatrzymuje się np. na cyfrze 3 (minuty) i tak kręci się bardzo długo. Co może być powodem?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Trajanz, Być może w pralce jest za mało prania. Czy z większą ilością ubrań ten problem też występuje ?

0 Like
Trajanz
Journeyman
Opcje
Chyba udało mi się rozwikłać zagadkę. W praniu były poduchy na krzesło ogrodowe. Gdy nasiąkły woda zrobiły się mega ciężkie. Być może waga zgłupiała i nie potrafiła dopasować wagi wejściowej z wyjściową.