Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Pralko-suszarka nie suszy ubran wd80k5a10ox

(Temat utworzony: 02-09-2018 10:18 AM)
19197 Wyświetlenia
Tuchamartucha
Student
Opcje

Witam, 

Kupiliśmy pralkę z suszarka, wczoraj walczyliśmy pranie razem z suszeniem po całym czasie pranie było kompletnie mokre, później walczyliśmy samo suszenie i dalej pranie kompletnie mokre.

Co może być przyczyną?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Opcje

Cześć @Tuchamartucha,

Sprawdźcie proszę jaki program do suszenia był wybrany i czy był to pełny cykl suszenia czy jedynie dodaliście jakiś czas suszenia do samego prania.

Jeśli ta druga opcja to możliwe, że ustawiony czas był niewystarczający.

W przypadku wybrania osobnego programu i przejściu całego zweryfikujcie czy nie było zbyt dużo prania i czy filtry są czyste. Teoretycznie zawsze należy to sprawdzić, nawet w nowym sprzęcie.

Jeżeli kolejne próby nie przyniosą efektu należy zgłosić usterkę na infolinii pod numerem 801 172 678.

Konsultanci pomogą umówić wizytę serwisanta.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
23 Odpowiedzi
Rozwiązanie
Opcje

Cześć @Tuchamartucha,

Sprawdźcie proszę jaki program do suszenia był wybrany i czy był to pełny cykl suszenia czy jedynie dodaliście jakiś czas suszenia do samego prania.

Jeśli ta druga opcja to możliwe, że ustawiony czas był niewystarczający.

W przypadku wybrania osobnego programu i przejściu całego zweryfikujcie czy nie było zbyt dużo prania i czy filtry są czyste. Teoretycznie zawsze należy to sprawdzić, nawet w nowym sprzęcie.

Jeżeli kolejne próby nie przyniosą efektu należy zgłosić usterkę na infolinii pod numerem 801 172 678.

Konsultanci pomogą umówić wizytę serwisanta.

0 Like
JLapinski
First Poster
Opcje

Mam dokładnie ten sam problem - dzisiaj po raz pierwszy uruchomiem swoją pralko-sucharke WD80K5A10OW/EO.
Za pierwszym razem wyciągnąłem całe mokre. Za drugim, dla pewności, zmierzyłem specjalnie masę wsadu po wypraniu, aby zmieścić się w 3 kilogramach, ustawiłem pełne suszenie - pralka wyliczyla czas na 2h10m. Przez pierwszą godzinę rzeczy były raczej suche (wkładałem je wlaściwie tylko lekko wilgotne po cykly 1200 obrotów), ale do końca cyklu robiły się tylko coraz bardziej mokre. Wyjąłem je ociekające wodą. Filtr u spodu sprawdziłem - jest jeszcze jakiś?

0 Like
Tuchamartucha
Student
Opcje

@JLapinski  napisał(a):

Mam dokładnie ten sam problem - dzisiaj po raz pierwszy uruchomiem swoją pralko-sucharke WD80K5A10OW/EO.
Za pierwszym razem wyciągnąłem całe mokre. Za drugim, dla pewności, zmierzyłem specjalnie masę wsadu po wypraniu, aby zmieścić się w 3 kilogramach, ustawiłem pełne suszenie - pralka wyliczyla czas na 2h10m. Przez pierwszą godzinę rzeczy były raczej suche (wkładałem je wlaściwie tylko lekko wilgotne po cykly 1200 obrotów), ale do końca cyklu robiły się tylko coraz bardziej mokre. Wyjąłem je ociekające wodą. Filtr u spodu sprawdziłem - jest jeszcze jakiś?

Polecan umowic sie z serwisem u nas byl problem z kalibracja - serwis przeprowadzil ja jeszcze raz i suszarka elegancko suszy.

Opcje

Cześć Userzy,

@Tuchamartucha, dzięki za podpowiedź. Bardzo przydatna informacja!

@JLapinski zapraszam do kontaktu z infolinią. Agent omówi z Tobą zgłaszane problemy i przedstawi proponowane rozwiązania.

Daj znać jak się sprawa zakończyła.

Pozdrawiam,

0 Like
JLapinski
First Poster
Opcje

Serwisant Samsunga wymienił płytę sterującą na nową - nowszy model z nowszym oprogramowaniem. To była jedyna akcja, z góry zamierzona, ale skuteczna. Pralka od razu zaczęła prawidłowo suszyć.
Pan serwisant mówił, że prawdopodobnie stare oprogramowanie zawierało błąd i pralka podawała za dużo wody potrzebnej do chłodzenie bębna w czasie suszenia.

0 Like
KrzyBer
Apprentice
Opcje

Pralko suszarka WD90n644OAW przestała suszyć. Nie wyświetla żadnych błędów. Pierze normalanie. Podczas suszenia szybko spraca czas pracy, podczas suszenia potrafi się wyłączyć. Nie nagrzewa się podczas suszenia (do tej pory pralka była wyczuwalnie ciepła gdy suszuła ubrania). Wyczyszczona dokładnie, odpływ sprawdzony i wyczyszczony. Co może być problemem, co można samodzielnie jeszcze sprawdzić ?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KrzyBer  Witam

Zdalnie niestety nic tutaj nie wymyślimy. Pozostaje kontakt z serwisem.

Jeżeli jest pralka na gwarancji to jak najbardziej z niej skorzystać. 

Wcześniej można jeszcze odłączyć ją od zasilania ma 15 minut, to spowoduje jej reset.

DariaR
Expert
Opcje

@KrzyBer pralko-suszarka powinna być podłączona do ściennego gniazdka z uziemieniem, jeśli jest na przedłużaczu, to trzeba zmienić podłączenie. Warto zrobić reset, o którym wspomniał @PrzemekM. Jeśli tu nic się nie zmieni, to kontakt z producentem, żeby zgłosić na gwarancji albo jeśli już gwarancja się skończyła, to kontakt z najbliższym autoryzowanym serwisem, żeby przyjechali na diagnozę przynajmniej.

1mags
Student
Opcje
Pranie obojętnie w jakiej ilości nie suszy się. Wyjmuję  zawsze mokre nawet na najdłuższym programie.

Druga sprawa to jak wykalibrowac pralkę 

Trzecią to pokazał się ostatnio symbol alarmu filtra wymiennika ciepła oczywiście potem zgasł -jak go czyścić i gdzie go znaleźć ten filtr wymiennika ciepła, oczywiście zwykły filtr czyszczę regularnie

Dzięki 
0 Like