Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pralka WW90M74HN2T nie pobiera płynu do płukania

(Temat utworzony: 28-08-2021 01:06 PM)
12692 Wyświetlenia
chania
Explorer
Opcje

Używam od ok. 1.5 roku pralki WW90M74HN2T i od jakiegoś czasu przestała pobierać albo pobiera bardzo małe ilości płynu do płukania. Mam ustawioną maksymalną ilość (3) w automatycznym dozowaniu, programy których używam to Bawełna i Pranie automatyczne. Ustawiam po 3, 4, 5 płukań, ale ani nie czuć zapachu płynu w praniu ani nie widzę ubytku płynu. Pralka jest prawidłowo wypoziomowana, płyn do prania jest podawany prawidłowo, wyciągnęłam szufladę, wylałam z niej płyny i ją umyłam, sprawdziłam czy płyn może się z niej  wydostawać i wyglada na to, że jest ok. Na pralce nie świeci się kontrolka o braku płynu (jak wylałam płyn i wsadziłam pustą szufladę to się świeciła, więc zakładam, że to działa ok). Czy mogę jeszcze coś sprawdzać, czy wzywać serwis gwarancyjny?u

Adam1980___
Apprentice
Opcje
Serwis wymienia całą pompę która ma dwuletnią gwarancję.
0 Like
Members_VzV9V95
First Poster
Opcje

U mnie też jest problem z płynem do prania. Mianowicie, pralka pobiera płyn, tylko dostaje sie tam woda i go rozcieńcza. Na infolini powiedzieli ze to normalne, ale moim zdaniem tak nie powinno być. Miał ktoś podobny problem i go rozwiązał. Pralka z automatycznym poborem płynów.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_VzV9V95  Dzień Dobry

Jak najbardziej uzyskała Pan prawdziwą informację. Przed pobraniem detergentu dysze natryskowe znajdujące się w górnej części szufladki na detergent dozują do nich wodę, a następnie rozcieńczony detergent jest pobierany poprzez zwolnienie blokady na zaworkach.

0 Like
rybsson88
First Poster
Opcje
W środku są dwa elektryczne silniczki które napędzają dwa tłoczki. U mnie przez duże zabrudzenie płynem spadła gumka z tłoczka, przez co nie mogła zasysać płynu z pojemnika. Wiedź jak gwarancja komuś sie skończyłem to lepiej sprawdzić czy to guma z tłoczka nie spadła. Jest to latwo rozwieralny element.
0 Like
_uciu_
First Poster
Opcje

u mnie podobnie, płyn nie jest pobierany. Szkoda ze pralka nie ma już gwarancji a sama pompka prawie 500zł.... Do tego trzeba rozwalać całą zabudowę w pralni i ściaać suszarkę... 

Kombinowałem, czyściłem i nic... da się ten płyn jakoś ręcznie dodawać - jak proszek, przed każdym praniem?

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @_uciu_

Nie da się niestety ręcznie dozować płynu do płukania. Warto w tej sytuacji zgłosić się do serwisu, który odpłatnie usunie usterkę, skoro wszystkie zalecenia nie odniosły rezultatu. Poniżej wrzucam link do wyszukiwarki serwisów:

https://eu.community.samsung.com/t5/samsung-salonik/poradnik-jak-znale%C5%BA%C4%87-najbli%C5%BCszy-a...

werdi55
Student
Opcje

IMG_20240511_225236.jpg

werdi55
Student
Opcje

Szanowni państwo umieściłem stosowne zdjęcie obrazujące awarię pompy dozownika detergentów Samsung. Jest to ewidentna fabryczna wada elementu dozującego polegająca na niewłaściwym dobraniu materiału na uszczelki, które występują jako element konstrukcyjny w tej pompie o symbolu DC97-19821A. Na zdjęciu , które zamieściłem po rozebraniu pompki widać rozpuszczoną jedną z uszczelek odpowiedzialną za brak dozowania płynu zmiękczajacego czy zapachowego tkaniny. Jak widać na załączonej fotografii Samsung nie ma ochoty przyznać się do błędu i serwis wymienia cały układ pompy detergentów za ok 450zł, a w układzie jest zepsuta uszczelka za kilka złotych. Szanowni państwo Wydaje mi się że w sprzęcie za około 4000 zł taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, a firma Samsung powinna uczciwie przyznać się do wady fabrycznej materiałowej zastosowanej w urządzeniu odpowiedzialnym za dozowanie płynów.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@werdi55  Dzień dobry 

Proponuję przesłać te cenne informacje do działu technicznego firmy Samsung

_uciu_
First Poster
Opcje

Co trzeba zdemontować by dostać się do tej pompy? 

Zaczyna mnie to wkurzać powoli i myslę jak tu się do tego dobrać by nie rozwalać przy okazji połowy pralni.

0 Like