24-05-2017 10:50 AM — edytowano 24-05-2017 10:55 AM
Witam.
Instrukcja uruchomieniowa ww pralki mówi jedynie o wypoziomowaniu i wykręceniu śrub zabezpieczających, oraz jedynie napomina o sprawdzeniu kołnierza. Niestety nie ma zadnej dodatkowej informacji jak powinien wyglądać prawidłowo zamontowany kołnierz oraz jak ewentualnie go poprawić. Kilkukrotnie zdarzyło mi się, że skarpetka podczas prania utkneła pomiędzy bębnem a kołnierzem i już nie wróciła do bębna przez cały cykl. Patrzyłem na pralkę innej firmy i tam kołnierz nachodzi na bęben w taki sposób, że uniemożliwia to wpadanie skarpet i innych małych rzeczy. Wygląda to dokładnie tak jak na zdjęciu poniżej - wyraźnie widać szczelinę 1-1,5cm pomiędzy kołnierzem a bębnem. Czy to normalne, czy mam w jakiś sposób wygiąć go aby wszedł do bębna i zakrył tę lukę?
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
24-05-2017 06:11 PM – ostatnio edytowany 25-05-2017 08:53 AM przez MateuszN
Cześć @gutek
Porada z instrukcji ma na celu sprawdzić, czy kołnierz nie jest przemieszczony, postrzępiony lub naderwany. Fabrycznie jest instalowany poprawnie, w razie gdyby tak nie było, to np. byłby częściowo wysunięty z obejmy.
Taka sytuacja, gdzie skarpetka utyka pomiędzy drzwiczkami a kołnierzem ma zwykle miejsce, gdy bęben jest prawie pusty lub przepełniony. Pralki tego typu nie powinny pracować prawie puste przy praniu kilku sztuk odzieży, zaleca się bęben dociążyć do chociaż 1,5-2kg, wtedy problem nie powinien występować.
24-05-2017 06:11 PM – ostatnio edytowany 25-05-2017 08:53 AM przez MateuszN
Cześć @gutek
Porada z instrukcji ma na celu sprawdzić, czy kołnierz nie jest przemieszczony, postrzępiony lub naderwany. Fabrycznie jest instalowany poprawnie, w razie gdyby tak nie było, to np. byłby częściowo wysunięty z obejmy.
Taka sytuacja, gdzie skarpetka utyka pomiędzy drzwiczkami a kołnierzem ma zwykle miejsce, gdy bęben jest prawie pusty lub przepełniony. Pralki tego typu nie powinny pracować prawie puste przy praniu kilku sztuk odzieży, zaleca się bęben dociążyć do chociaż 1,5-2kg, wtedy problem nie powinien występować.
06-04-2024 04:03 PM
08-04-2024 03:27 PM
Cześć @Juroglo!
Małe elementy prania mogą zablokować się między fartuchem, a drzwiczkami, dlatego producent zaleca pranie skarpet w woreczkach na bieliznę. Dzięki temu pozbędziesz się problemu. 🙂
09-04-2024 08:32 AM
Witam
Wg mnie to nie jest rozwiązanie problemu, tylko sposób na poradzenie sobie z wadą konstrukcyjną producenta.
Drzwiczki powinny zostać przeprojektowane i Samsung w trosce o klientów powinien je wymienić na poprawione na własny koszt.
W starej pralce ten problem występował sporadycznie, raz na co najmniej 50 prań, albo i rzadziej. Tutaj w każdym praniu gdzie są małe elementy muszę zatrzymywać pranie i je uwalniać.
Pralka jest ok, ale ta wada sprawia że mam ochotę ją oddać do sklepu, tyle że nie mam zamiaru płacić za transport itp.
Poza tym nie wiem czy jak wezmę innego Samasunga znów nie będzie to samo...