02-04-2018 06:51 PM — edytowano 02-04-2018 06:51 PM
Cześć,
posiadam powerbota VR20J9040WG od ok. 5 miesięcy. Niestety od samego początku odkurzacz ma problemy z odkurzaniem dywanów. Odkurzacz wjeżdżając na dywan pokonuje kilkanaście centymetrów i zaczyna 'wariować', tj. kręci się wokół własnej osi po czym wraca na 'pewny' parkiet. Niestety kilkukrotnie zdarzyło się tak, że korzystając z planowanego odkurzania pod moją nieobecność, powerbot wjeżdzał na dywan i z niego nie wyjeżdzał, rozładowując swój akumulator 😞 Dodam, że nie jest to dywan z długim włosem, a bardzo niski, ok. 1.2-1.5 cm dywan. Na stronie produktu, w materiałach marketingowych zauważyłem, że powerbot nie powinien mieć problemów z takimi dywanami (na zdjęciach są nawet te z dłuższym włosem!).
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Kamil
02-04-2018 07:27 PM
"The POWERbot cannot pass over carpet that is thicker than 1 cm."
Jeśli jeszcze podłoga lub dywan ma ciemny kolor to klapa zupełna.
02-04-2018 07:30 PM
Acha.. 🙂
02-04-2018 11:09 PM — edytowano 02-04-2018 11:14 PM
No to jeździ na wysoki dywan jak w tej reklamie, czy nie jeździ jak napisano w instrukcji?
Zwróć uwagę, że w reklamie chodzi o progi 🙂
03-04-2018 11:32 AM
Cześć donkamykos,
Znalazłam w instrukcji obsługi Twojego sprzętu następujący zapis:
"Użycie odkurzacza POWERbot na grubym dywanie może spowodować uszkodzenie zarówno odkurzacza POWERbot, jak i dywanu. Odkurzacz POWERbot nie może przejechać po dywanie o grubości większej niż 1 cm."
Dla prawidłowej pracy należy stosować zalecenia z instrukcji.
03-04-2018 11:43 AM — edytowano 03-04-2018 11:46 AM
Pani Olu, przed chwilą zmierzyłem wysokość mojego dywanu. Ma 13-14mm.
Ile wysokości zatem wg Pani ma dywan na zdjęciu (oficjalnym z materiałów Samsung), które wkleiłem wyżej?
Tutaj link: http://www.samsung.com/pl/vacuum-cleaners/robot-vr20j9040wg/
Już pierwsze zdjęcie marketingowe sugeruje, że z dywanami nie będzie problemów.
I czy to przypadkiem nie jest oszukiwanie klientów, którzy potencjalnie poza podłogą chcieliby mieć jeszcze odkurzone cienkie dywany? Ja z żoną właśnie tak się czujemy...
Słabo Samsungu, słabo.
03-04-2018 02:01 PM
Witaj w klubie!
03-04-2018 04:12 PM
Witaj ponownie donkamykos,
Rozumiem Twoje rozczarowanie. Materiały marketingowe jednak nie określają konkretnie jakiej "wysokości" dywan będzie sprzątany a jaki nie. Instrukcja obsługi precyzuje specyfikację techniczą i na niej się skupiamy Są one dostępne dla każdego na stronie, zatem można się z nimi zapoznać przed zakupem.
03-04-2018 04:23 PM
Rozumiem, że Pani, kupując jakikolwiek sprzęt do domu, wchodzi na stronę producenta i nie sugeruje się bzdurami i opisami marketingowymi (to wynika z Pani wypowiedzi), tylko pierwsze co ściąga Pani manual, tak? Przecież Wasze rich cardy dostępne są w opisie niemal wszystkich flagowych produktów u topowych retailerów w Polsce - czy użytkownik dokonując zakupu na euro.com.pl czy mediaexpert.pl powinien z góry zakładać, że opisy mogą wprowadzać w błąd? Czy to jest oficjalne stanowisko Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.?
Zrobiłem screeny tej dyskusji, UOKiK będzie zadowolony.
03-04-2018 05:43 PM — edytowano 03-04-2018 05:50 PM
Potencjalny użytkownik powinien zawsze zakładać, że zostanie wprowadzony w błąd, ryzykuje otrzymanie wadliwego produktu, zostanie pozbawiony gwarancji, o rękojmię będzie zmuszony walczyć przed sądem. To nasza kochana Polska.
Jeśli kupowałeś w firmie z centralą w Europie Zachodniej to zwróć się do sprzedawcy z roszczeniem z tytułu rękojmi. Jest duża szansa. Jeśli w Euro lub podobnym lokalnym biznesiku, to tylko sąd zostaje.
Taniej i szybciej będzie pozbyć się dywanów - wybacz sarkazm, ale takimi "radami" raczyli mnie niektórzy tutejsi eksperci.