Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Lodówka wydaje sygnał dźwiękowy? Oto przyczyny alarmu!

(Temat utworzony: 05-07-2019 01:10 PM)
187060 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,

Większość lodówek firmy Samsung dla wygody wyposażona jest kilka rodzajów alarmów, które włączają się zależnie od sytuacji. W tym artykule opisze przypadki, kiedy sygnału dźwiękowy może zabrzmieć.  :smiling-face:

Alarm otwartych dzwi:

Jeśli ktoś nie lubi, oczywiście można go wyłączyć :winking-face: Ja uważam jednak, że może być to ważna i przydatna funkcja. Ikona na wyświetlaczu lodówki zazwyczaj wygląda tak:

Poniżej przykładowe panele oraz miejsca, gdzie mieści się odpowiedni przycisk:

alarm.jpg

W przypadku wyświetlacza wewnętrznego przycisk będzie wyglądać tak:

alamr3.PNG

Co może oznaczać włączony alarm drzwi?

1. Pierwsza podstawowa funkcja to oczywiście sygnalizacja, że drzwi otwarte są zbyt długo. Sygnał pojawi się po 2 minutach od otwarcia drzwi. Jest to bardzo przydatne w kontekście niedomkniętych drzwi lodówki. Lodówka pomyśli za nas i da znać, że trzeba zamknąć drzwi.

2. Druga sytuacja, kiedy może zabrzmieć alarm otwartych drzwi, jest związany z konstrukcją lodówki. Jeśli urządzenie miało zmieniany kierunek drzwi i coś poszło nie tak, wtedy czujnik może włączać się mimo zamkniętych drzwi w lodówce. W takiej sytuacji należy sprawdzić podłączenie wiązki kabli od drzwi. Zachęcam was w tej kwestii do korzystania z usługi zmiany kierunku drzwi przez profesjonalistów. Gdy coś się zepsuje po samodzielnym wykonaniu czynności, naprawa nie będzie objęta gwarancją.

Alarm po przerwie w dostawie prądu:

Jeśli na przykład wyłączą wam czasowo prąd, to lodówka przestanie pracować, wiadomo. A co się dzieje po powrocie zasilania? Urządzenie da wam znać dźwiękowo, że taka przerwa w dostawie prądu była. Wtedy wystarczy kliknąć dowolny przycisk na wyświetlaczu, potwierdzając tym samym, że wiemy o przerwie w dostawie prądu.

Mamy jeden przypadek, gdy alarm się uruchomi? Oto on!

Gdy temperatura w lodówce wzrośnie zbyt mocno:

Jeśli z jakiegoś powodu urządzenie ulegnie awarii i przestanie chłodzić, taka sytuacja również zostanie zasygnalizowana przez lodówkę. Dzięki temu będziemy mogli szybciej zareagować i wezwać pomoc specjalisty.

Wydaje się to prosty temat, a zobaczcie ile jest sytuacji, kiedy ten alarm może zabrzmieć.

Po przeczytaniu poradnika wiemy już, że alaram to zazwyczaj nic poważnego! :smiling-face:

W razie pytań, zapraszam!

104 Odpowiedzi
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @superbojar,

jeżeli uszczelka jest całą, najlepiej będzie skontaktować się z infolinią bądź czatem. Zmieniałeś kierunek otwierania drzwi?

0 Like
Opcje

@superbojar,

Nie jest to normalne. Najlepiej będzie, gdy zgłosisz to na infolinii. Pamiętaj proszę, że odległości wentylacyjne są bardzo ważne. W miarę możliwości zapewnij lodówce po 5 cm wentylacji z każdego boku. W takiej zabudowie jak aktualnie lodówka stoi serwis może odmówić naprawy gwarancyjnej.

0 Like
adams33
First Poster
Opcje

Też proszę o poradę. Mam dokładnie ten sam problem co Tomaszinii z 10.09.2019r., tj.  lodówka model RB31FERNBSS od tygodnia regularnie pika przez 10 sekund po czym na kolejne 50 sekund milknie. Wyłączanie z prądu na kilkadziesiąt minut/ przytrzymywanie/ naciskanie przycisków na panelu kompletnie nic nie daje- lodówka wciąż pika. 

Lodówka ma póltora roku, drzwi były przekładane przy zakupie i do teraz nie było z nią problemów.

Światło w środku gaśnie po zamknięciu drzwi, temperaturę w zamrażarce i lodówce można bez problemu zmieniać. Rzeczywiste temperatury w lodówce i zamrażarce są zgodne z ustawieniami.

Co mogę jeszcze sprawdzić i zrobić? 

0 Like
TomasziniiI
Student
Opcje

Proponuję sprawdzić wiązkę na drzwiach ( ja ją miałem przerwaną i to było przyczyną tego pikania).

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@TomasziniiI Dokładnie tak jest, to samo zostało napisane w poradniku.

0 Like
adams33
First Poster
Opcje

Dzięki za radę. Pomogło. Bałem się sciągać tą osłonę, żeby jej nie uszkodzić ale jakoś mi się to udało i faktycznie 1 kabelek był przerwany. Po zlutowaniu wszystko działa.

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @adams33@TomasziniiI!

Pamiętajcie, że wszystkie ingerencje tego typu, czyli nieautoryzowane naprawy, mają wpływ na gwarancję! Zawsze zalecamy kontakt z infolinią.

0 Like
Opcje

@Anonymous User

Super, że udało się naprawić urządzenie samodzielnie!

Pamiętajcie, że wykonanie takiej czynności gdy mamy gwarancje wiąże się z jej utratą. Dlatego jeśli się wam coś podobnego przytrafi bezpieczniej jest wezwać technika do pomocy :smiling-face:

0 Like
Basiab63
First Poster
Opcje

Witam mam taki sam problem jak Pan @TomasziniiI z tym, że już kiedyś sytuacja taka była przez chwilę i po zresetowaniu przestała wydawać ten dźwięk, a teraz znowu zaczeła i nie da się tego znieść . Poprosze o pomoc :smiling-face: 

0 Like
Basiab63
First Poster
Opcje
Tak, były zmieniane ale wszystko wg instrukcji i nie było tego problemu. Później nagle się pojawił. Uszczelka jest cała, kable są odpowiednio podłączone. Model Samsung RB31FERNBSA. Lodówa chłodzi i zamrażarka mrozi odpowiednio, ale czy da się jakoś wyłączyć funkcję alarmu otwartych drzwi/
0 Like