05-07-2019 01:10 PM – ostatnio edytowany 05-07-2019 04:43 PM przez RadekK
Cześć Userzy,
Większość lodówek firmy Samsung dla wygody wyposażona jest kilka rodzajów alarmów, które włączają się zależnie od sytuacji. W tym artykule opisze przypadki, kiedy sygnału dźwiękowy może zabrzmieć.
Alarm otwartych dzwi:
Jeśli ktoś nie lubi, oczywiście można go wyłączyć Ja uważam jednak, że może być to ważna i przydatna funkcja. Ikona na wyświetlaczu lodówki zazwyczaj wygląda tak:
Poniżej przykładowe panele oraz miejsca, gdzie mieści się odpowiedni przycisk:
W przypadku wyświetlacza wewnętrznego przycisk będzie wyglądać tak:
Co może oznaczać włączony alarm drzwi?
1. Pierwsza podstawowa funkcja to oczywiście sygnalizacja, że drzwi otwarte są zbyt długo. Sygnał pojawi się po 2 minutach od otwarcia drzwi. Jest to bardzo przydatne w kontekście niedomkniętych drzwi lodówki. Lodówka pomyśli za nas i da znać, że trzeba zamknąć drzwi.
2. Druga sytuacja, kiedy może zabrzmieć alarm otwartych drzwi, jest związany z konstrukcją lodówki. Jeśli urządzenie miało zmieniany kierunek drzwi i coś poszło nie tak, wtedy czujnik może włączać się mimo zamkniętych drzwi w lodówce. W takiej sytuacji należy sprawdzić podłączenie wiązki kabli od drzwi. Zachęcam was w tej kwestii do korzystania z usługi zmiany kierunku drzwi przez profesjonalistów. Gdy coś się zepsuje po samodzielnym wykonaniu czynności, naprawa nie będzie objęta gwarancją.
Alarm po przerwie w dostawie prądu:
Jeśli na przykład wyłączą wam czasowo prąd, to lodówka przestanie pracować, wiadomo. A co się dzieje po powrocie zasilania? Urządzenie da wam znać dźwiękowo, że taka przerwa w dostawie prądu była. Wtedy wystarczy kliknąć dowolny przycisk na wyświetlaczu, potwierdzając tym samym, że wiemy o przerwie w dostawie prądu.
Mamy jeden przypadek, gdy alarm się uruchomi? Oto on!
Gdy temperatura w lodówce wzrośnie zbyt mocno:
Jeśli z jakiegoś powodu urządzenie ulegnie awarii i przestanie chłodzić, taka sytuacja również zostanie zasygnalizowana przez lodówkę. Dzięki temu będziemy mogli szybciej zareagować i wezwać pomoc specjalisty.
Wydaje się to prosty temat, a zobaczcie ile jest sytuacji, kiedy ten alarm może zabrzmieć.
Po przeczytaniu poradnika wiemy już, że alaram to zazwyczaj nic poważnego!
W razie pytań, zapraszam!
25-07-2019 10:06 AM
witam serdecznie
Posiadam nową lodówkę RB37J5329SS (od 4 miesięcy) ostatnio zdażyło się kilka razy, że zaczeła pikać, drzwi były domknięte nie było przerw w dostawie prądu, a sama praca lodówki niczym nie odbiegała od codziennej (mam na myśli odgłosy). Dadatkowo pare razy zdażyło się, że podczas otwierania lodóki nie świeciło się w niej swiatło, po naciśnięciu przycisku na panelu drzwi światło wracało, dodam tylko, że drzwi nie były przekładane.
Bardzo proszę o jakieś sugestię.
Pozdrawiam
Mateusz
25-07-2019 04:01 PM – ostatnio edytowany 13-08-2019 11:30 AM przez MonikaGS
Cześć superbojar,
sprawdzałeś miejsce, w którym znajduje się czujnik? Jak zainstalowana jest lodówka?
26-07-2019 07:31 AM
Witam
lodówka jest obudowana z każdej strony meblami, od scinany i góry jest przerwa ok 5cm, po bokach 2cm. Dodatkowo za sama lodówka w ścianie jest zrobiona wentylacja grawitacyjnia, czujnik chętnie sprawdzę tylko proszę o podpowiedź gdzie go szukać ?
26-07-2019 02:59 PM
@superbojar podany przez Ciebie model lodówki jest zwykłym modelem wolnostojącym, więc masz pozostawione zbyt małe odległości po bokach. Powinny wynosić przynajmniej 5 cm z każdej strony i 10 od góry. Czy zauważyłeś, żeby temperatury migały, gdy pojawia się sygnał dźwiękowy? Czujnik sprawdzisz, dociskając lewy górny róg drzwi chłodziarki w momencie, kiedy pojawi się alarm. Jeżeli ucichnie po dociśnięciu, będzie jasność, co się dzieje.
10-09-2019 12:11 PM
Bardzo proszę o pomoc w kwestii działania mojej lodówki (model w temacie), a mianowicie od dnia wczorajszego lodówka regularnie pika przez 10 sekund po czym na kolejne 50 sekund milknie. Wyłączanie z prądu na kilkadziesiąt minut/ przytrzymywanie/ naciskanie przycisków na panelu kompletnie nic nie daje- lodówka wciąż pika.
Lodówka ma rok, drzwi były przekładane właśnie rok temu i do dnia wczorajszego nie było z nią problemów.
Światło w środku gaśnie po zamknięciu drzwi, temperaturę w zamrażarce i lodówce można bez problemu zmieniać.
Co mogę jeszcze sprawdzić i zrobić? jest to niezwykle irytujące, a pierwszy wolny termin serwisu gwarancyjnego to kilka dni roboczych.
10-09-2019 01:51 PM
10-09-2019 02:02 PM
Witam
Powtórzył mi się problem (po dłuższej przerwie)lodówka zaczęła cicho pikać, temperatury nie migały, gdy otworzyłem drzwi swiatło się nie świeciło, po ponownym zamknięciu wszystko wróciło do normy. Kolejnego dnia ta sama histria wtedy docisołem róg drzwi i przestało.
jakieś wnioski i sugestie ?
pozdrawiam
Mateusz
11-09-2019 12:59 PM – ostatnio edytowany 07-10-2019 12:05 PM przez MonikaGS
Cześć @superbojar,
spróbuj delikatnie wyjąć uszczelkę (jest wciskana) i ponownie ją umieścić na miejscu. Warto przyjrzeć się czy nie jest ona odkształcona i przylega na całej długości szczelnie.
Dla znać czy widzisz jakieś nieprawidłowości w tej kwestii.
16-09-2019 08:22 AM
hej
z uszczelką wszystko w porzadku, problem mi się ostatnio nasilił i występuje dość często. Dodatkowo zauważyłem, że działa to w dwie strony i w lodówce po zamknięciu drzwi świeci się światło. Udało mi się nagrać film:
pozdrawiam