Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płyta gazowa vs Płyta indukcyjna

(Temat utworzony: 08-03-2019 10:35 AM)
787 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć, Czy ktoś z Was ma w planach zakupy AGD w niedługim czasie? Mam dziś zamiar popisać trochę na temat płyt indukcyjnych oraz gazowych. Dla mnie temat mega istotny przy wybieraniu sprzętu do kuchni, jedni wolą tradycyjną płytę gazową i inni płytę indukcyjną. Spotkałem się nawet z opiniami, że jedzenie przygotowane na płycie indukcyjnej smakuje inaczej niż na płycie gazowej, prawda? Macie jakieś spostrzeżenia na ten temat? Przejdźmy może do sedna sprawy, różnica w konstrukcji oraz zastosowanych technologiach jest diametralna tak samo, jak paliwo zasilające urządzenia. Zacznijmy może od płyt gazowych, w przeciwieństwie do tradycyjnych tzw. „kuchenek gazowych” które miały także piekarnik gazowy to płyta ma cztery palniki. Płyty Samsung wykonane są bardzo estetycznie i myślę, że każdy z Was wybierze coś pasującego do swojej kuchni. Zobaczmy zatem jak to wygląda:

NA64H3000AK.JPG

Mamy także coś dla miłośników stali nierdzewnej:

NA64H3030AS.JPG

Nie ukrywajmy, płyty są wykonane do bólu poprawnie, ale jak dla mnie to dobrze, bo płyta ma za zadanie pomóc nam w ugotowaniu posiłku i takie zadanie spełnia na piątkę  Brakuje tutaj fajerwerków typu: wbudowany moduł WiFi i możliwość sterowania za pomocą smartfona.
Moc płyt gazowych waha się w przedziale 8.8 kW do 11.8 kW więc moc w zupełności wystarczająca do gotowania na kilku polach grzewczych, oczywiście paliwem jest gaz z butli lub z instalacji ziemnej.
Dla amatorów fajerwerków mam płyty indukcyjne, w których możemy znaleźć moduł WiFi i bluetooth, jest możliwość parowania z aplikacją w telefonie a bluetooth daje nam możliwość połączenia płyty z okapem.
Zapowiada się ciekawie :smiling-face:

NZ64N7757GK.JPG

Czarne szkło, moduł WiFi oraz bluetooth, pole flexzone, moc 7.2 kW. Bardzo ciekawa propozycja do Waszej kuchni :smiling-face: Stylistyka całkiem inna niż w przypadku płyty gazowej, bardzo minimalistyczna, stonowana i estetyczna. Rewelacyjnie będzie pasowała do drewnianego lub kamiennego blatu kuchennego :smiling-face: , Jeżeli dopasujecie do tego okap Samsung z funkcją bluetooth to można pokusić się o ustawienie jednoczesnego uruchamiania okapu po włączeniu płyty indukcyjnej :smiling-face: myślę, że jest to bardzo ciekawa funkcjonalność.
Pokażę Wam jeszcze jeden model ze względu na jego niestandardowy wymiar, ponieważ model przedstawiony powyżej ma standardowy wymiar 60 cm szerokości.

NZ84J9770EK.JPG

W oczy rzuca się zastosowane pokrętło do sterowania płytą, pewnie będziecie się zastanawiać jak to dział. Odpowiedź jest bardzo prosta, jest to pokrętło magnetyczne :smiling-face: działa jako sterowanie płyty a w związku z tym, że ma w sobie magnes może służyć jako tester garnków, które nadają się do używania na płycie :smiling-face: Simply clever :smiling-face:
Nie są to oczywiście wszystkie modele dostępne w ofercie Samsung, nie chcę Was zanudzać :smiling-face:
Według Was która płyta jest lepsza? Indukcja? Czy gazowa?
Jakie są Wasze doświadczenia? Podzielcie się proszę nimi :smiling-face:

0 Odpowiedzi