08-03-2019 10:35 AM
Cześć, Czy ktoś z Was ma w planach zakupy AGD w niedługim czasie? Mam dziś zamiar popisać trochę na temat płyt indukcyjnych oraz gazowych. Dla mnie temat mega istotny przy wybieraniu sprzętu do kuchni, jedni wolą tradycyjną płytę gazową i inni płytę indukcyjną. Spotkałem się nawet z opiniami, że jedzenie przygotowane na płycie indukcyjnej smakuje inaczej niż na płycie gazowej, prawda? Macie jakieś spostrzeżenia na ten temat? Przejdźmy może do sedna sprawy, różnica w konstrukcji oraz zastosowanych technologiach jest diametralna tak samo, jak paliwo zasilające urządzenia. Zacznijmy może od płyt gazowych, w przeciwieństwie do tradycyjnych tzw. „kuchenek gazowych” które miały także piekarnik gazowy to płyta ma cztery palniki. Płyty Samsung wykonane są bardzo estetycznie i myślę, że każdy z Was wybierze coś pasującego do swojej kuchni. Zobaczmy zatem jak to wygląda:
Mamy także coś dla miłośników stali nierdzewnej:
Nie ukrywajmy, płyty są wykonane do bólu poprawnie, ale jak dla mnie to dobrze, bo płyta ma za zadanie pomóc nam w ugotowaniu posiłku i takie zadanie spełnia na piątkę Brakuje tutaj fajerwerków typu: wbudowany moduł WiFi i możliwość sterowania za pomocą smartfona.
Moc płyt gazowych waha się w przedziale 8.8 kW do 11.8 kW więc moc w zupełności wystarczająca do gotowania na kilku polach grzewczych, oczywiście paliwem jest gaz z butli lub z instalacji ziemnej.
Dla amatorów fajerwerków mam płyty indukcyjne, w których możemy znaleźć moduł WiFi i bluetooth, jest możliwość parowania z aplikacją w telefonie a bluetooth daje nam możliwość połączenia płyty z okapem.
Zapowiada się ciekawie
Czarne szkło, moduł WiFi oraz bluetooth, pole flexzone, moc 7.2 kW. Bardzo ciekawa propozycja do Waszej kuchni Stylistyka całkiem inna niż w przypadku płyty gazowej, bardzo minimalistyczna, stonowana i estetyczna. Rewelacyjnie będzie pasowała do drewnianego lub kamiennego blatu kuchennego
, Jeżeli dopasujecie do tego okap Samsung z funkcją bluetooth to można pokusić się o ustawienie jednoczesnego uruchamiania okapu po włączeniu płyty indukcyjnej
myślę, że jest to bardzo ciekawa funkcjonalność.
Pokażę Wam jeszcze jeden model ze względu na jego niestandardowy wymiar, ponieważ model przedstawiony powyżej ma standardowy wymiar 60 cm szerokości.
W oczy rzuca się zastosowane pokrętło do sterowania płytą, pewnie będziecie się zastanawiać jak to dział. Odpowiedź jest bardzo prosta, jest to pokrętło magnetyczne działa jako sterowanie płyty a w związku z tym, że ma w sobie magnes może służyć jako tester garnków, które nadają się do używania na płycie
Simply clever
Nie są to oczywiście wszystkie modele dostępne w ofercie Samsung, nie chcę Was zanudzać
Według Was która płyta jest lepsza? Indukcja? Czy gazowa?
Jakie są Wasze doświadczenia? Podzielcie się proszę nimi