31-08-2018 02:40 PM
Cześć Userzy,
Dzisiejszy temat dotyczy podobnie jak tydzień temu dotyczy piekarników. Z tym że dziś omówimy sobie konkretną funkcję piekarnika, jaką jest odkamienianie. Konieczność używania tej funkcji jest podyktowana używaniem funkcji gotowania parowego. Zatem każdy model posiadający gotowanie parowe będzie również posiadał funkcję odkamieniania. I dla prawidłowego działania piekarnika warto czasem takie czyszczenie wykonać.
Mamy zasadniczo dwa rodzaje piekarników z tą funkcją:
1. Piekarniki z kolorowym wyświetlaczem jak w modelu NV73J9770RS
2. Piekarniki z wyświetlaczem led jak w modelu BQ1VD6T131.
Dlaczego podzieliłam piekarniki w ten sposób? Otóż w modelu nr 1 odkamienianie odbywa się całkowicie automatycznie. Czyli ustawiamy opcję odkamieniania, piekarnik prosi o nalanie wody do zbiorniczka i gotowe. Piekarnik odkamieni się sam! Taka technika! Dlatego nie będziemy się mocno pochylać nad tym rodzajem urządzeń, bo sprawa wydaje się prosta. Gdyby jednak jakieś pytania się pojawiły to oczywiście pytajcie śmiało.
Dziś jednak skupimy się na urządzeniach z punktu drugiego, w których to proces odkamieniania wymaga od nas odrobiny zaangażowania. I przejdziemy sobie wspólnie krok po kroku całe to odkamienianie.
Jak często należy wykonywać odkamienianie? Na szczęście urządzenie samo będzie nas o tym informować. Będzie wtedy migać ikona odkamieniania. To znak, że czas odkamieniania nadszedł.
Poniżej ikonka:
Ważną informacją z instrukcji jest to, że jeśli nie wykonamy odkamieniania to z funkcji parowej będzie można korzystać max 2 godziny i potem ta funkcja przestanie działać.
Także nie uda się z pewnością o tej czynności zapomnieć.
Co do specyfików potrzebnych do odkamieniania potrzebne będzie 125ml płynu do odkamieniania kuchenek parowych bądź ekspresów do kawy + 1 litr pitnej wody.
W trakcie odkamieniania na wyświetlaczu będą pojawiać się komunikaty od d-1 do d-6 informujące o etapie odkamieniania. Po wybraniu funkcji pojawi się komunikat d-1.
Należy wtedy odprowadzić wodę z wnętrza piekarnika. Naciskamy i przytrzymujemy przycisk odprowadzania wody przez 3 sekundy, aby rozpocząć to odprowadzanie wody.
Poniżej ikona przycisku odprowadzania wody:
Po odprowadzeniu wody automatycznie pojawi się komunikat d-2.
W tym kroku należy napełnić pojemnik na wodę płynem do odkamieniania tak, aby został osiągnięty poziom 3 napełnienia.
Po napełnieniu urządzenie automatycznie przejdzie do kroku d-3. Ten krok to właściwe odkamienianie. Trwa ono około 3 godzin.
Po zakończonym odkamienianiu pojawi się komunikat d-4. Tutaj należy ponownie odprowadzić cały płyn do odkamieniania z kuchenki. Robimy to analogicznie do punktu d-1, czyli wciskamy przycisk odprowadzenia wody przez 3 sekundy.
Gdy piekarnik odprowadzi pozostałości płynu, automatycznie przejdzie do kroku d-5.
Należy teraz napełnić zbiornik na wodę czystą wodą w celu przepłukania go. Gdy poziom napełnienia wodą osiągnie poziom 3 napełnienia, automatycznie uruchomi się kolejny krok.
Po pojawieniu się komunikatu d-6 należy ponownie odprowadzić całą wodę przyciskając odprowadzenie wody przez 3 sekundy.
Gdy woda z płukania zostanie usunięta odkamienianie się zakończy.
Po zakończeniu odkamieniania mrugająca wcześniej ikona:
zniknie!
Ważne, by proces odkamieniania wykonać całkowicie, przechodząc wszystkie etapy aż do zakończenia.
W innym przypadku opcja gotowania parowego może nie działać.
Proste?
Może na pierwszy rzut oka wydawać się zagmatwane, ale gdy będziecie wykonywać te czynności krok po kroku będąc przy urządzeniu, to wierzę, że bez najmniejszych kłopotów sobie poradzicie.
Gdyby pojawiły się wątpliwości czy pytania piszcie, pomogę
14-01-2019 12:33 PM
Dzięki, za radę, ale resetowanie nie pomogło, bo to zrobilam najpierw.
MIałam kilka podejść do odkamieniania, bo nie pamiętałam, czy robi się to z włożonym separatorem czy bez, z wkładem do gotowania na parze, czy bez.
Niestety, wzystikie próby nie przyniosły efektu. Piekarnik daje nie przechodzi w 2 tryb odkamieniania.
Wczoraj zrobiam jeszcze rybę na parze, wyszła świetnie.
Piekarnik jeszcze mruga, czyli czas jeszcze się nie skończył.
Czy jest szansa, że jak kontrolka zapali się na stałe, to program odkamieniania pójdzie prawidłowo?
Czy ktoś tak miał? Czy już mam wołać serwis?
Czy w ogóle naprawa ma sens finansowy, czy raczej myśleć o nowym piekarniku?
15-01-2019 07:59 AM
1. Czy jest szansa, że jak kontrolka zapali się na stałe, to program odkamieniania pójdzie prawidłowo?
2. Czy ktoś tak miał? Czy już mam wołać serwis?
3. Czy w ogóle naprawa ma sens finansowy, czy raczej myśleć o nowym piekarniku?
Witam:)
i tak:
1. niegdy nie będzie tak, że jak kontrolka mruga, to odkamienianie nie wystartuje, a gdy zaświeci się na stałe, to program ruszy;
2. u mnie świeciła się na stałe, a program nie wystartował (wina pompy), i zjawił się serwis:)
3. naprawa wysniesie 2-4 setki, w zależności od pompy, którą zamówisz, coś między oryginałem a zamiennikiem z ekspresu do kawy
zaś nowy piekarnik to jakieś 2 tysie
pozdr.
15-01-2019 11:55 AM
15-01-2019 08:58 PM
Dzięki andre55
Pomimo że pompa u mnie działa bez zarzutu, to też ją trzeba wymienić?
16-01-2019 07:59 AM
hej
jeśli pompa działa bez problemu, to oczywiście nie ma potrzeby jej wymieniania;
kontrolka miga, zatem ewidentnie nadszedł czas na odkamienianie, próbuj zatem dalej;
zalecam jednak już wiecej nie używać programów z użyciem pary;
jeśli program odkamieniania nie ruszy... cóż, wezwij serwisanta, sam koszt przyjazdu i ogłędzin to 100-150zł, zależnie od lokalizacji
powodzenia
01-08-2019 12:25 PM
Ponieważ pierwsze na co trafiłem w sprawie popsutej pompki piekarnika to ten artykuł i komentarze. Dodaję własny, który oszczędzi dużych kosztów związanych z naprawą piekarnika, jeśli reset piekarnika nie pomógł.
pompkę można przeczyścić mając nawet dwie lewe ręce, śrubokręt gwiazdkowy i kombinerki!
1) odłączamy piekarnik od prądu !!
2) odkręcamy 4 śrubki obudowy piekarnika (górna blacha)
3) oglądamy piekarnik... i tu szok... pompkę widać gołym okiem - jest wciśnięta w taką gumę i podpięta do dwóch rurek
4) kombinerkami ściągamy zaciski na rurkach (pamiętając kierunek ułożenia pompki)
5) ściągamy zaciski zasilające pompkę (oznaczając który był z której strony -żeby przy zakładaniu nie pomylić "+" i "-" )
6) wyciągamy pompeczkę (producent zapewne firma ULKA), na niej znajduje się specyfikacja i po oznaczeniach znajdziemy taką samą na allegro za ok. 55zł z wysyłką !!!!
7) odkręcamy dwie śrubki w pompce i patrzymy czy w środku nie zalega kamień, czyścimy i dajemy jej drugą szansę, jak nie działa to wystarczy zamówić nową.
Zaznaczam że "oryginalna" pompka Samsung wygląda identycznie.. może dlatego że producent to też firma ULKA !!! ale kosztuje cztery razy drożej (min. 200zł) !!!
Co więcej autoryzowany serwis Samsung daje gwarancję na naprawę 6 miesięcy, a kupując pompkę samemu mamy ustawowe 24 miesiące rękojmi (nie wspominając że płacimy 4 razy mniej)
U mnie koszty robocizny pokrywał ubezpieczyciel, ale idąc do nieautoryzowanego serwisu cała naprawa wyniosłaby tyle samo, bo samsung stosuje LICHWĘ na częściach.
Pozdrawiam
Tomek
02-08-2019 10:28 AM
Cześć @Tomasz101 ,
Dzięki za rady. Myślę, że mogą się przydać
Pamiętajmy tylko, żeby nie wykonywać takich operacji na urządzeniach w okresie gwarancji, bo ją stracimy.
Pozdrawiam
25-02-2020 05:47 PM
Niestety tez mam problem z odkamienieniem.
BQ1VD6T131. produkcja kwiecień 2017... rowniez nie przdchodzi w tryb d-2 (pompa dziala)
26-02-2020 08:31 AM
Witaj,
a może na próbę wlej tak z pół szkalanki czystej wody, włącz program odkamienianie i dalej postępuj zgodnie z instrukcją
26-02-2020 08:42 AM
Niestety 3 razy już wlewałem i wypompowywałem. Nawet do momentu, że 'pompowało' samo powietrze. Zostawiałem na 15min i nadal tylko krok d-1