Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odgłosy lodówki - normalne? Czy jest się czym martwić?

(Temat utworzony: 12-05-2018 02:55 PM)
110771 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

W dzisiejszym poście chciałbym przekazać Wam informacje na temat odgłosów, które może wydawać lodówka podczas swojej pracy. Dla jednych odgłosy pracy są rzeczą normalną, inni się nimi niepokoją i szukają pomocy w tym temacie

Przejdźmy do rzeczy; lodówka to urządzenie, które ma za zadanie schładzać nasze produkty z temperatury pokojowej tj: ok. 24 stopnie Celsjusza do wybranej przez nas na panelu sterowania temperatury docelowej np: 5 stopni Celsjusza. Różnica temperatur to 19 stopni, a więc sporo. W tym czasie lodówka musi wykonać sporo pracy, aby we wnętrzu nasze produkty się nie zepsuły. Wielu z Was zadaje sobie pewnie teraz pytanie - co robi lodówka, aby w środku było chłodno? I jakie dźwięki tej pracy towarzyszą?

Na wstępnie pokażę Wam jak wygląda układ chłodniczy wraz z kompresorem którego nie widać, ponieważ znajduje się pod obudową lodówki.

układchłodniczy.JPG

W rurkach układu chłodniczego krąży czynnik R-600a, który jest roprężany, aby schłodzić komory a sprężając się, oddaje ciepło na zewnątrz lodówki. Teoretycznie brzmi przystępnie, ale podczas całego procesu wszystkie elementy układu chłodniczego mogą wydawać dźwięki, które nie będą oznaczały awarii naszego urządzenia, a są po prostu oznaką prawidłowego działania lodówki. Poniżej opiszę jakie dźwięki mogą występować podczas pracy lodówki:

• Cykanie/huczenie: w momencie, kiedy kompresor lodówki rozpoczyna swoją pracę lub ją kończy może wydawać dźwięk przypominający rozruch silnika w samochodzie. Gdy kompresor ustabilizuje swoją pracę siłą rzeczy odgłosy ucichną.

stukaniecykanie.JPG

• Bzyczenie/szum: Za tylną ścianą znajduje się wentylator, który w określonych momentach jest uruchamiany, aby wspomóc proces chłodzenia. Dlatego możecie usłyszeć jego pracę. Dodatkowo cichy szum może być słyszalny, gdy zamykacie lub otwieracie drzwi lodówki, a sprzęt musi wyrównać ciśnienie w środku.

bzyczenie.JPG
  • Syk: Lodówki wyposażone w system No Frost mają za zadanie uniemożliwienie osadzania się lodu i szronu. Odprowadzona wilgoć musi być odparowana, więc uruchamiany jest podgrzewacz, który pomoże w tym procesie. I w tym momencie możecie usłyszeć syczenie.

syk.JPG
  • Bulgotanie: Tak jak pisałem wyżej, lodówka aby chłodziła wymaga wymuszenia przez  kompresor obiegu gazu w rurkach układu chłodniczego, przez co możecie usłyszeć bulgotanie.

bulgotanie.JPG
  • Trzaskanie: Podczas pracy lodówki temperatura w środku spada i wzrasta na zasadzie amplitudy, w związku z tym plastikowe wykończenie komór kurczy się i rozszerza, dlatego może występować trzaskanie podczas pracy.

trzask.JPG

Mam nadzieję że dość jasno opisałem temat, jeżeli macie więcej pytań to zapraszam do dyskusji na forum.

199 Odpowiedzi
Opcje

Cześć @Marek85 ,

Czy urządzenie jest wypoziomowane z delikatnym odchyleniem do tyłu? Sprawdź to i daj znać, czy dźwięk ten ustanie.

0 Like
Marek85
First Poster
Opcje

@Aleksandra_S_W

Poprawiłem jeszcze delikatnie pochylenie lodówki w tył, jest wypoziomowana, ale efektu nie ma - dalej terkocze i brzdęka jak przedtem.

0 Like
Opcje

@Marek85,

Rozumiem, że to nowiutkie urządzenie, dopiero co podłączone do prądu (tak wynika z poprzedniego posta).

Proponuję pozostawić ją kilka dni w takim ustawieniu i poobserwować. Urządzenie przez pierwsze kilka dni ma prawo głośniej pracować gdyż reguluje swoją pracę.

Umówmy się, że jeśli tak po tygodniu nic się nie zmieni, daj znać. Podpowiem wtedy co robić dalej.

0 Like
Marek85
First Poster
Opcje

Zgadza się, lodówka dopiero została pierwszy raz podłączona. Zdam relację na początku przyszłego tygodnia.

0 Like
Michał_J
Voyager
Opcje

Czekamy wobec tego na wiadomość z Twojej strony :smiling-face:

0 Like
sanuska
First Poster
Opcje

Witam,

Mam identyczny problem z lodówką do zabudowy BRB260131WW. Została włączona 12.07 i chodzi jak traktor.  Czy u Ciebie problem się rozwiązał?

0 Like
Marek85
First Poster
Opcje

Po odchyleniu jej nieco do tyłu i zabudowaniu terkotania nie słychać. Ale nie wiem czy dlatego, że zniknęło, czy po prostu jest tłumione.

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

Cześć @Marek85 ,

Super, że zniknęło. To jest właśnie kwestia poziomowania z odchyleniem do tyłu :winking-face:  Zapewnia ono prawidłową pracę wentylatora.

0 Like
mecen
First Poster
Opcje

cześć , może wyjaśniła Ci się sprawa z tym dziwnym odgłosem, pownieważ zakupiłem ostatnio lodówkę z OUTLETU i dosłownie po 2 dniach zaczęła wydawać podobne dźwięki, wydaje mi się że to są jakieś odgłosy kręcącego się wiatraczka, jaby o coś ocierał, dziękuję i pozdrawiam

0 Like
sanuska
First Poster
Opcje

Hej, u mnie terkotanie było gdzieś po tygodniu i wystarczyło tylko podnieść lekko wyżej jedna nogę lodówki i ja trochę przesunąć . oczywiście próbowaliśmy kilkukrotnie lekko ja poruszając i czekaliśmy czy zadziałało. Metodą prób i błędów doszliśmy do tego, że zaczęła prawidłowo pracować.

Okazało się, że stolarz nam nieprawidłowowo wypoziomował. 
teraz pracuje  cichutko 🙂 Powodzenia!

0 Like