Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowa lodówka ciagle pracuje

(Temat utworzony: 27-01-2019 02:17 PM)
66660 Wyświetlenia
Trej
Apprentice
Opcje

Witam,

Niedawno kupiłem lodówkę RB33J3202L5SA I nie wiem czy jej ciągła praca jest normalna dla tego lodówek No Frost z silnikiem inwerterowym. Mianowicie lodówka cały czas pracuje i wyłącza sie w ciagu godziny raz na jakieś 10 minut. Czy jest to normalne? Trochę mnie to niepokoi, bo jak sie domyślam ciągłą praca to większe zużycie prądu. 

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wojtek10  To raczej szanowny Pan podważa wiedzę experta, która jest zdecydowanie na wyższym poziomie.

0 Like
Wojtek10
First Poster
Opcje

Pisze co myślę..Mam podłączona pod Watomierz i widzę kiedy pracuje i nie pracuje no chyba że pracuje i nie pobiera prądu 😂

0 Like
sermocarela
Apprentice
Opcje

Czy tylko ja tam mam czy jest to normalne że lodówka  RB34T600ESA pracuje dosłownie prawie cały czas na wysokich obrotach,cichnie może na 15 minut w ciągu godziny i znowu jest głośna.czy to zależy od tego że ogółem w kuchni jest gorąco czy poprostu jest z nią coś nie halo

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@sermocarela Witam. Przyczyn może być kilka, ale częstym problemem takiej pracy jest jej rozszczelnienie, lub też zabrudzony zwój skraplacza.
sermocarela
Apprentice
Opcje

Rozczelniona co masz na myśli ..że czynnik uciekł?to jest nowa lodówka mamy ja z dwa tygodnie

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Prześlę kilka przykładów działania lodówki cały czas.

1. Brudne zwoje skraplacza

Ta przyczyna występuje na samym szczycie listy winowajców . Lodówka nie wyłącza się często po prostu z powodu niewłaściwej konserwacji urządzenia. Zabrudzenia zwojów skraplacza sprawiają, że lodówka nie chłodzi prawidłowo. Pomimo tego, że ciągle intensywne pracuje, nie może utrzymać odpowiedniej temperatury.

Dlatego też jeśli lodówka pracuje cały czas, warto najpierw zajrzeć do niej i dokładnie ją oczyścić. Awaria jest łatwa do usunięcia – wystarczy wyczyścić zwoje skraplacza i usunąć brud oraz lód, który gromadzi się z tyłu urządzenia.

2. Oblodzony czujnik temperatury

Jeśli lodówka ciągle pracuje i nie wyłącza się nawet przez chwilę, przyczyną może być także odkładanie się lodu na różnych elementach urządzenia. Część z nich jest na to szczególnie wrażliwa – jednym z nich jest czujnik temperatury. To on włącza i wyłącza układ chłodzenia, rozpoznaje jaka jest temperatura wewnątrz urządzenia i kiedy osiąga oczekiwany poziom, przekazuje impuls do wyłączenia chłodzenia.

Wystarczy, że na czujniku nagromadzi się odrobina lodu, a pojawi się problem z błędnymi odczytami. To natychmiast wpływa na pracę lodówki. Lód czy brud na czujniku może powodować, że urządzenie w ogóle przestanie pracować, będzię się włączać bardzo rzadko lub przeciwnie – zacznie pracować cały czas.

W tym przypadku nie trzeba dzwonić do serwisu AGD. Wystarczy odlodzenie czujnika, czyli po prostu zwykłe rozmrożenie lodówki. Jeśli po ponownym załączeniu lodówka zacznie działać prawidłowo, nie masz się czym przejmować.

3. Nieszczelne drzwi lodówki

Lodówka nie wyłącza się także wtedy, gdy do jej wnętrza (a dokładnie czujnika) dociera ciepłe powietrze. Dzieje się tak, jeśli drzwi urządzenia nie są do końca szczelne. Może być to spowodowane na przykład złym ustawieniem lodówki na nierównej podłodze. Inną przyczyną mogą być uszkodzenia mechaniczne drzwi lub uszczelki.

Nawet niewielka szczelina w drzwiach może doprowadzić do tego, że do lodówki wpadać będzie ciepłe powietrze. Nawet mała jego ilość może doprowadzić do tego, że wewnątrz sprzętu będzie zbyt wysoka temperatura. W konsekwencji, czujnik będzie bez przerwy aktywował działanie systemu chłodniczego.

W takim przypadku wystarczy udać się do sklepu ze sprzętem AGD i kupić odpowiednią uszczelkę. Niestety są one bardzo awaryjne i często odklejają się. Jednak ta naprawa jest niezwykle prosta! Wystarczy odkleić starą uszczelkę i w tym samym miejscu nakleić nową.

Jeśli to nie pomoże, zweryfikuj, czy lodówka ma równe podłoże i czy jest dobrze wywarzona. Wskazówki jak to zrobić znajdziesz w instrukcji obsługi sprzętu lub na stronie producenta.
Lodówka się nie wyłącza – awaria części wewnętrznych

Zdarza się jednak, że ciągła praca lodówki to nie kwestia złej konserwacji urządzenia, tylko wynik uszkodzenia pojedynczych części. Nawet drobna awaria może sprawić, że agregat lodówki nie wyłączy się przez bardzo długi czas, a grzałki nie będą działały prawidłowo. W takim wypadku konieczna jest naprawa wykonana przez specjalistę i wymiana wadliwych elementów układu. Takie problemy mogą pojawić się zarówno w przypadku starych, jak i nowszych lodówek.

4. Awaria termostatu

Uszkodzenie termostatu to jeden z najczęstszych powodów ciągłej pracy lodówki. Choć nie jest łatwo zdiagnozować przyczynę – jest na to kilka sposobów.

Pierwszym z nich jest sprawdzenie czy w lodówce jest odpowiednio zimno. Uszkodzony termostat nie jest w stanie utrzymać odpowiedniej temperatury. Rozmrażające się produkty lub na zmianę roztopiona woda i lód wewnątrz lodówki to pierwsze sygnały. Drugim sposobem jest sprawdzenie w instrukcji sprzętu, jaka temperatura powinna być utrzymywana na konkretnej półce przy danym ustawieniu termostatu. Jeśli wstawiony do lodówki termometr wskaże inne watrości, bardzo prawdopodobne, że przyczyną jest właśnie uszkodznie termostatu.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje

5. Rozszczelniony czynnik chłodzący

Jak już wiemy, lodówka pracuje cały czas, kiedy nie jest w stanie osiągnąć temperatury ustawionej na termostacie. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być również niedobór substancji chłodzącej. Jakie może być tego źródło? Zazwyczaj jest nim rozszczelnienie układu i wyciek czynnika chłodzącego.

W takim przypadku pomimo, że lodówka chłodzi, ma zazwyczaj nieco wyższą temperaturę. Często po tylnej ściance spływają krople wody. Problem ten może dotyczyć również zamrażarki. Jeśli ta sie rozmraża i nie utrzymuje ujemnej temperatury, bardzo prawdopodobne, że problem dotyczy niedoborów czynnika chłodzącego.

Najczęściej wynika to z nieszczelności lub z uszkodzenia przewodów znajdujących się w sprzęcie AGD. Zanim wezwiemy specjalistę, spróbujmy rozmrozić urządzenie, gdyż przyczyną może być zapchanie przewodów substancji chłodzącej. Od tego powinniśmy zacząć i dopiero jeśli lodówka dalej nie chce się wyłączać, można już mówić o awarii czynnika chłodzącego. Wtedy już konieczne jest wezwanie specjalisty. Nieszczelność powodująca wyciek substancji chłodzącej nie jest łatwa do samodzielnej naprawy.

6. Moduł sterujący – awaria

Lodówka nie wyłącza się także wtedy, jeśli problem dotyczy modułu sterującego. Jest to urządzenie, które ma za zadanie włączyć i wyłączyć system chłodzący. Odpowiada także za załączenie grzałki rozgrzewającej. Ma to zapobiec odkładaniu się szronu na parowniku. Uszkodzony moduł sterujący sprawia, że urządzenie ciągle pracuje, a wewnątrz lodówki osadza się szron. To ten rodzaj awarii, z którą raczej nie poradzisz sobie samodzielnie. Zgłoszenie awarii do serwisu jest koniecznością, inaczej lodówka nie będzie prawidłowo pracować.
sermocarela
Apprentice
Opcje

No i że lodówka ciągle pracuje to zaskutkowało to tym że pojemnik na jej skropliny pod spodem się napełnił woda i zaczęło się z niego przelewać..odłączyłem jak od prądu .usunolem trochę wody i wlaczem na nowo.i odziwo zamiast ustawionej temperatury 4 stopnie i -18 .lodówka zbiła temperaturę do 2 i do -22 czyli chłodzi.tyle że nie trzyma ustalonej temp.tylko wali do oporu

DariaR
Expert
Opcje

@sermocarela w tej sytuacji warto by było się już skontaktować z producentem i zgłosić przemrażanie urządzenia.

https://www.samsung.com/pl/support/contact/ 

Waseus
Student
Opcje

Udało Ci się rozwiązać ten problem? U mnie jest podobnie, lodówka przemraża, chłodzi do oporu, nie wyłącza się i ciągle warczy. Po odłączeniu od prądu wszystko wraca do normy, ale po kilku dniach sytuacja się powtarza 

0 Like