27-01-2019 02:17 PM
Witam,
Niedawno kupiłem lodówkę RB33J3202L5SA I nie wiem czy jej ciągła praca jest normalna dla tego lodówek No Frost z silnikiem inwerterowym. Mianowicie lodówka cały czas pracuje i wyłącza sie w ciagu godziny raz na jakieś 10 minut. Czy jest to normalne? Trochę mnie to niepokoi, bo jak sie domyślam ciągłą praca to większe zużycie prądu.
27-01-2019 05:44 PM
@Trej co według ciebie znaczy niedawno? Być może jeszcze zamraża. Z tego co mi wiadomo, silniki inverterowe nigdy się nie wyłączają, co najwyżej zwalniają obroty. Więcej w tej sprawie będzie miał do powiedzenia @Aleksandra_S_W, ale trzeba poczekać do jutra.
Ale zaproponuję kilka tematów z tego działu, gdzie opisywano już niektóre kwestie:
27-01-2019 08:23 PM
Wybacz, nie sprecyzowalem. Niedawno, konkretnie dwa tygodnie temu, więc wydaje mi się, że proces zamarzania już powinien być za nami.
Dziękuję za linki, na pewno przeczytam.
28-01-2019 11:59 AM
Cześć @Trej,
Lodówki z silnikiem Digital Inverter pracują na 7 trybach pracy, natomiast wyłączać się nie będą. W zależności od zapotrzebowania silnik sam dostosowuje poziom pracy.
Poniżej filmik, który w formie humorystycznej pokazuje jak pracuje tradycyjny silnik a jak Digital Inverter:
12-06-2019 09:19 PM
Wracając do tematu chciałbym sie dowiedziec czy to poniżej to normalna praca lodówki???
13-06-2019 02:29 PM
Cześć Trej,
dziękuję za podesłane nagranie Według mnie lodówka pracuje prawidłowo, nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków
11-06-2020 04:19 PM
Witam, u mnie wygląda to tak samo czyli wyłącza się na ok 10 minut całkowicie. Gdy sie załącza pracuje głośno przez chwilę i praca sie stabilizuje. Na infolini experci samsunga twierdzą że kompresor w ogóle się nie wyłącza, natomiast serwisant stwierdził że faktycznie się wyłącza ale chyba powinien się wyłączać. Nie wiem kto się bardziej kompromituje czy experci samsunga czy ten serwisant. jest tutaj ktoś kto naprawdę wiedzę na ten temat?
11-06-2020 05:25 PM
Cześć @mario333 ,
Urządzenia z silnikiem Digital Inverter pracują stale na wyższych bądź niższych obrotach.
Zerknij na poniższe filmiki. Dość obrazowo pokazują pracę silników z technologią Digital Inverter:
oraz ten Digital Inverter.
Mam nadzieję, że to rozstrzyga kwestię włączania i wyłączania się silnika.
12-06-2020 12:35 PM
U mnie sytuacja wyglada podobnie. Kontakty przez infolinie, wizyta serwisu. I niestety póki lodówka nie zacznie hałasować jak odrzytowiec, lub przestanie mrozić, albo padnie całkowicie trzeba się przyzwyczaić.
Ewentualnie, jeżeli masz możliwość polecam sprawdzić jak się maja temp w środku w stosunku do tego jak lodówka pracuje, jakimś miernikiem cyfrowym w środku.
Lecz serwis prawdopodobnie też to może olać, jak to było w moim przypadku.
Niestety wszystko jest zbywane 7 stopniową pracą, lub "tak ma być".
19-02-2021 09:20 PM
Co Ty za głupoty ludziom wciskasz że silniki inwertorowe się nie wyłączają??chyba nie miałeś albo nie masz lodówki samsung bo jednak kompresor się wyłącza