Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka Samsung Side by side kostkarka na drzwiach

(Temat utworzony: 19-11-2024 10:00 AM)
180 Wyświetlenia
Marogo
First Poster
Opcje

Dzień dobry,  moja lodówka ma problem z podawaniem lodu do szklanki. Kostki są przerzucane do pojemnika i dalej są podawane do szklanki ale dopóki pojemnik nie napełni się. Próbowałem uzyskać jakieś info z serwisu ale sugerowali mi złe ustawienie, odstępy itd. problem polega na tym że kilkukrotnie usunąłem stare kostki i sprawdzałem na świeżo robionym lodzie tj. takim który na pewno nie jest sklejony. Po zupełnym opróżnieniu starych kostek uruchamiam kostkarkę i kiedy w pojemniku jest kilka kostek to podaje do szklanki bez problemu.  Ale po wypełnieniu pojemnika przestaje wysypywać mimo że silnik cały czas pracuje. Wygląda to tak jakby coś się "rozsprzęglało" przy większym obciążeniu (zakładam że jak jest kilka kostek to urządzenie nie ma oporów i działa, a jak pojemnik się napełni to opory wzrastają i coś się "ślizga". Pytanie co? Próbowałem dokręcić widoczną nakrętkę na kłach napędzających ale trzyma się sztywno.

0 Like
5 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Najlepiej by było gdyby ktoś z serwisu podjechał do Ciebie i spojrzał swoim okiem. Na odległość ciężko coś doradzić. Lodówka na gwarancji?

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Marogo
First Poster
Opcje

Już po gwarancji.

0 Like
WeronikaD
Expert
Opcje

Cześć, @Marogo,

Próbowałeś zmienić ustawienia temperatury w komorze zamrażarki na minimum -19 stopni?
Czasami bywa tak, że kostki lodu przy wytworzeniu większej ich ilości sklejają się, a to utrudnia podawanie lodu ze zbiornika. Temperatura w zamrażarce w zakresie -19 stopni, zapewnia optymalne działanie kostkarki.

Marogo
First Poster
Opcje

Cześć, tak, próbowałem -19, -23 i mimo zmiany to samo. Wiem że kostki się sklejają ale kilkukrotnie usuwałem wszystkie i próbowałem od zera.  Za każdym razem jak ma kilka kostek to lecą, niestety już po około 24-48 godzinach jak pojemnik się zapełnia to  kostkarka nie sypie, mam wrażenie że ich ilość powoduje że blokują obrót "łopatek", mam na myśli te ruchome  elementy w pojemniku. Tzn. silnik kręci ale kostki nie lecą tak jakby obracał się ale nie obracał "kłów" które napędzają łopatki. 

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @Marogo

W takim razie serwis musiałby zajrzeć do niej. Jeśli jest jeszcze w okresie gwarancji, to skontaktuj się z infolinią, żeby wygenerowali zgłoszenie.