Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka rs68n8320s9 - dziwne uczucie przy dotykaniu obudowy zawnętrznej lodówki

(Temat utworzony: 16-07-2019 01:30 PM)
2963 Wyświetlenia
niuniomr
Apprentice
Opcje

... witam, mam zapytanie, przy dotykaniu obudowy lodówki dłonią lub przyłożeniu ręki z zewnątrz prawa i lewa strona oraz drzwi z przodu powstaje dziwny charakterystyczny dźwięk bardzo cichy, ale zmieniający swoje natężęnie podczas dotyku, tak jakbyśmy pocierając chcieli coś naładować elektrycznie, przy dotyku pojedyńczym palcem odgłos nie występuje, ale jak przeciągniemy nim po obudowie to już jest, obudowa nie kopie, nie ma efektu naelektryzowania ciała np. od ubrania, a mimo to ten odgłos jest drażniący, czy ktoś może spotkał się z czymś takim? ...

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... w tym rzecz, że to nie jest takie proste, przez tyle lat sprzęty różne chodziły na tej instalacji bez żadnego problemu, a tu teraz trafił mi się sprzęt i od początku pojawiły się sprawy: głośna praca i ten odgłos przy dotykaniu. Teraz muszę całą instalację robić od nowa, bo nigdzie wokoło uziemienia nie znajdę, najbliższe gniazdko jest na następnym piętrze, a sposobu na uziemienie pojedynczego nie znajdę 😣 ...

0 Like
Opcje

Cześć @niuniomr ,

Zdaję sobie sprawę, że może być to kłopotliwe. Jednak takie są zalecenia producenta i najprawdopodobniej przyczyna Twoich kłopotów przy dotyku obudowy.

Decyzja pozostaje Twoja, my tylko możemy podpowiedzieć, jak rozwiązać zgłaszany przez Ciebie kłopot.

niuniomr
Apprentice
Opcje

... oczywiście, przełączyłem do innego gniazda z uziemieniem, i problem zniknął, ale nadal jest drugi z bardzo głośną pracą urządzenia, wszystko mam super wypoziomowane, według zaleceń, drzwi wyregulowane, całość lekko pochylona do tyłu, i jak czasem zabuczy to z łóżka zrywa (jest cicho, nagle załącza się coś w stylu wentylatora, już I bieg jest denerwujące, ale jak wyskoczy na drugi to już tragedia), w następnym poście prześlę link do filmów 

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje
MarcinL
Voyager
Opcje

Dzięku za filmiki @niuniomr.

Na pierwszym nagraniu po prawej strony lodówki widać prawdopodobnie szafkę z blatem - prawda? Ile jest wolnej przestrzeni między tą ewentualną szafką a bokiem lodówki?

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... na wysokości blatu (grubość) jest 3 cm odległości, ale na pozostałej powierzchni z tej strony jest ponad 10 cm ...

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

@niuniomr wpominałeś o wizycie technika. Ten się już pojawił? 

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... technik dopiero będzie we wtorek ...

czekając na fachowca, postanowiłem zrobić wszystkie czynności od początku (oczywiście oprócz  wyniesienia i wniesienia sprzętu spowrotem 🤪), wyłączyłem, opróżniłem, ustawiłem na kółkach tak żeby mogła jeździć i przeszedłem do pracy:

1. Lodówkę ustawiłem w wybranym przez siebie miejscu: odstęp z tyłu ponad 6 cm, po bokach ponad 10 cm i góra nie jest wogóle zabudowana, w tym miejscu będzie docelowo stała;

2. Poziomowanie: przyniosłem 4 poziomice i jedną łatę 2,5 długości, takim arsenałem poziom sam się znalazł, lekko odchylona do tyłu, pod tylne kółka podłożyłem dodatkowe płytki, wszystko gra, jeżeli chodzi o poziom, nawet butelka położona w środku komory turla się powoli w stronę tylnej ścianki, a kostki lodu wychodzą jak skrzywiona piramida;

3. Regulacja wysokości drzwi: wuregulowane, też zachowują poziom,

4. Uruchomienie: podłączyłem oczywiście do gniazdka z uziemieniem, ruszyła, była tak cichutka ja Kopciuszek po balu, temperatura nastaiona: w zamrażalniku -18, w chłodziarce +3, powoli tak sobie pracowała, w ciszy, i schodziła do zadanych nastawów, osiągnięcie tych temperatur zajęło jej około 1h, bardziej chodzi mi o zamrażarkę, już myślałem, że wszystko ok 🙃, i po 2h nagle .........;

5. Armagedon: uruchomiło się coś w stylu wentylatora (tak mi się wydaje, bo praca tego czegoś jest rozłożona na kilka biegów), na 1 było jeszcze znośnie, ale nagle wpadł 2 bieg i sobotnie przedpołudnie zamieniło się w piekło, praca urządzenia jest ciągła, chyba że otworzymy drzwi zamrażarki lub chłodziarki to wiatrak (tak nazwę to urządzeni) zatrzymuje się, po zamknięciu drzwi mija 30s i wiatrak rusza ponownie i pracuję bardzo długi czas, dalsze etapy pracy nie są mi znane, bo w nocy przeniosłem się spać na inne piętro.

... przepraszam, że tak piszę, ale próbuję się pocieszyć że to może jakaś drobnostka, że to wadliwy wentylator, może źle dokręcony albo coś w pobliżu niego co może wpadać w wibracje, sprzęt ma 10 dni, jest na gwarancji więc sam nie mogę zajrzeć do tyłu, muszę czekać na fachowca, więc czekam, już bliżej jak dalej ..., pozdrawiam wszystkich, którzy w wolny sobotni dzień i noc nie musieli się wynieść z domu z powodu lodówki ... 🧐 🤔

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@niuniomr jeżeli odgłos ustaje po otwarciu drzwi, to prawdopodobnie faktycznie jest wentylator. Mam nadzieję, że jej praca się jeszcze ustabilizuje, a jak nie to, że szybko przyjedzie serwisant :smiling-face:

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... witam, serwis przybył punktualnie, Pan wymienił wentylator od strony zamrażalnika, dźwięk jakby trochę przycichł, jednak znowu w nocy się pojawił, ale mniej intensywny niż przed wymianą wentylatora, ponieważ umówiłem się z Panem z serwisu, że jakby coś się działo, żebym od razu dzwonił na serwis (w nocy nie dzwoniłem), ale dzisiaj około południa zadzwoniłem i Pani przyjęła zgłoszenie na wymianę  całego panelu tylnego zamrażarki, czyli cała tylna wewnętrzną ścianką z wentylatorem (problem może być związany z wadliwym umocowaniem wentylatora na panelu), także czekam do poniedziałku (urlopy).

Mam też następny, temat jeżeli można: temperatura. Ponieważ zacząłem moją nową lodóweczkę prześwietlić na wylot, więc kupiłem sobie termometr że skalą do -50°C i postanowiłem sprawdzić czy temperatura zadana na wyświetlaczu jest utrzymywana i tak:

1. zamrażalnik: nastawa -18°C / odczyt z termometra -25°C;

2. chłodziarka: nastawa 3°C / odczyt z termometr 2-3°C (wydaje się ok).

Czy w zamrażalniku może być taka rozbieżność, czy to następna usterka, a może cały ten panel jest wadliwy, czy jest jakiś sposób na reset czujnika, może do mojego zgłoszenia dodać jeszcze ten temat od razu?

Temperaturę mieżyłem dwoma różnymi termometrami.

Proszę o podpowiedź.

0 Like