Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka rs68n8320s9 - dziwne uczucie przy dotykaniu obudowy zawnętrznej lodówki

(Temat utworzony: 16-07-2019 01:30 PM)
2977 Wyświetlenia
niuniomr
Apprentice
Opcje

... witam, mam zapytanie, przy dotykaniu obudowy lodówki dłonią lub przyłożeniu ręki z zewnątrz prawa i lewa strona oraz drzwi z przodu powstaje dziwny charakterystyczny dźwięk bardzo cichy, ale zmieniający swoje natężęnie podczas dotyku, tak jakbyśmy pocierając chcieli coś naładować elektrycznie, przy dotyku pojedyńczym palcem odgłos nie występuje, ale jak przeciągniemy nim po obudowie to już jest, obudowa nie kopie, nie ma efektu naelektryzowania ciała np. od ubrania, a mimo to ten odgłos jest drażniący, czy ktoś może spotkał się z czymś takim? ...

0 Like
23 Odpowiedzi
MarcinL
Voyager
Opcje

Cześć @niuniomr,

doprawdy dziwne objawy, ale daj znać, w jaki sposób jest ta lodówka podłączona - bezpośrednio do gniazda z uziemieniem czy przy pomocy jakiegoś przedłużacza? Widać na tych płaszczyznach - o których wspominasz - jakieś uszkodzenia? Możesz może te odgłosy jakoś ująć nagraniem? :face-with-tears-of-joy:

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... wiesz co, odgłosów nie dam rady nagrać bo są znikome, moja instalacja nie posiada uziemienia, sprzęt mam podłączony przedłużaczem i do tego gniazdka jest podłączone tylko jedno urządzenie, czyli ta lodówka, wszystko działa poprawnie, tylko ten efekt przy dotyku bocznych ścianek i przednich drzwi, może opiszę to w ten sposób: przy normalnej pracy lodówki jest specyficzny odgłos jej pracy, a przy dotyku ścianki ten odgłos przechodzi na dotkniętą część ścianki i zwiększa swoje natężenie (delikatnie), nie jest to uciążliwe, ale nieprzyjemne w wyobrażeniu, tak jakbyś elektryzował ubranie, ale różnica jest taka że naelektryzowne ubranie kopie, a tu jest tylko odgłos, wiem to jest dziwne że piszę, ale może ktoś miał taką sytuację, lodówka jest nowa, bez żadnych  zewnętrznych wad (transportowych) ...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... tak, wszystko według zaleceń producenta, udało mi się nagrać film z tym dźwiękiem, postaram się go dodać ...

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

... niestety nie mogę dodać tego formatu, ale za parę minut udostępnię link do filmu na Youtube, to zobaczycie ...

0 Like
niuniomr
Apprentice
Opcje

https://youtu.be/AQBvvFrwEHA

tu jest link, zobaczcie

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

Dzięki za nagranie @niuniomr.  W pierwszej kolejności trzeba zająć się instalacją urządzenia - nie może być ono podłączone przez przedłużacz, a gniazdo musi mieć uziemienie. W przeciwnym wypadku praca takiego urządzenia może różnie wyglądać..

niuniomr
Apprentice
Opcje

... jutro sprawdzę na drugim piętrze, tam mam gniazdo z uziemieniem, jeżeli ten efekt ustąpi to zajmę się gniazdem w kuchni i będę musiał je uziemić ..., w piątek ma się pojawić serwisant do innego problemu, to spytam się też jego o co chodzi ..., jakby ktoś coś miał podobnego u siebie to proszę o info ...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@niuniomr  Tu nie ma co sprawdzać a szybko zrobić uziemnienie tym bardziej w kuchni.

0 Like