04-10-2020 05:31 PM — edytowano 04-10-2020 05:33 PM
Witam wszystkich,
problem z nową lodówką Samsung RB41R7837S9 - zleciłem w sklepie w którym kupowałem lodówkę aby zmienili stronę otwierania drzwi i od początku są problemy.
Drzwiczki nie domykają się automatycznie tylko nagle zatrzymują, a gdy obciążyłem drzwi (butelka mleka oraz soku) to przy otwieraniu i zamykaniu głośno skrzypi (prawdopodobnie uszczelka).
Nie sądzę aby to było normalne w przypadku tej lodówki ? Proszę o porady co jest ewentualną przyczyną i co zrobić w tej sytuacji ?
Przesyłam video aby ukazać problem
Z góry dziękuję za wszelkie opinie oraz pomoc.
13-10-2020 10:51 AM
@MacHam,
O zgłoszenie sklepowe najlepiej zapytać bezpośrednio sprzedawcę, to on zajmuje się rękojmią. Co do maila do serwisu - czasem warto sprawdzić foldery na poczcie, czy odpowiedź nie trafiła np. do spamu.
20-10-2020 12:00 PM
Reklamuj z rękojmi, po drugiej takiej samej usterce jest zwrot pieniędzy.
Musimy działać może wtedy przestaną montować tak kiepskie produkty i zainteresują się jakością.
Najlepsze jest że np w Niemczech mają inne modele niż u nas. Ciekawe czemu, może tak komuś zależy na zadowoleniu klienta a nie tylko na sprzedaży.
20-10-2020 06:24 PM
Sklep uznał reklamację i mam teraz do wyboru wymianę na nową lub zwrot gotówki. Zależy mi na dużym zamrażalniku, a obecnie tylko Samsung takie produkuje przy takich gabarytach, więc prawdopodobnie zdecyduję się na wymianę na nowy egzemplarz. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie w porządku.
20-10-2020 09:05 PM
Tylko nie wymieniaj! Zwrot pieniędzy i zakup od nowa. Masz więcej praw, zwrot 14 dni itp.
20-10-2020 09:14 PM
@Dzorc Uprawnienie do odstąpienia bez podania przyczyny ma zastosowanie do umów zawieranych przez internet lub w inny sposób na odległość (np. przez telefon).
20-10-2020 10:17 PM
Zgadza się. Biorąc pod uwagę że lodówkę i tak ktoś musi nam dostarczyć, nie widzę sensu kupowania jej w sklepie.
Zwłaszcza że w sklepie np nie sprawdzimy głośności urządzenia a w domu na spokojnie można się przyglądnąć i jak coś to oddać.
20-10-2020 10:34 PM
@Dzorc napisał(a):
Zgadza się. Biorąc pod uwagę że lodówkę i tak ktoś musi nam dostarczyć, nie widzę sensu kupowania jej w sklepie.
Zwłaszcza że w sklepie np nie sprawdzimy głośności urządzenia a w domu na spokojnie można się przyglądnąć i jak coś to oddać.
@Dzorc Nie wiesz, jak to się odbywa, wymiana urządzenia przez sklep to może nie rób zamieszania.
20-10-2020 10:59 PM
Wiem,
Moja pierwsza lodówka Samsunga, po rękojmi została zakwalifikowana jako nie do naprawy.
Miałem potwierdzenie z serwisu. Od sklepu Euro zażądałem zwrotu pieniędzy z faktury i je dostałem.
Kupiłem nową lodówę, gwarancja od nowa, rękojmia od nowa, 14 dni na zwrot. Pojechała zwrotem, bo oczywiście była krzywa, pewnie ktoś w transporcie ją przetrącił.
Lodówki tylko z możliwością zwrotu. Szkoda nerwów na serwis, naprawy. Coś nie gra, od razu oddaję.
Inaczej cały czas nas będą robić w bambuko.