2 tygodni(e) temu
Dzień dobry,
Posiadam od 2 miesięcy lodówkę BRB26705CWW w zabudowie. Lodówka miała zmieniany kierunek otwierania drzwi. Monterzy stwierdzili, że uszczelki w tym modelu nie potrzeba obracać o 180 stopni, czy jest to prawda? Czy w tym modelu można normalnie przełożyć uszczelkę czy jest to jakoś klejone? Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy uszczelka jest szczelna albo określić jej poprawny kierunek?
Dodatkowo lodówka "chodzi" większość czasu na dość wysokich obrotach wiatraków, przez co jest głośna. Na 1 godzinę pracy potrafi chodzić 10/15min cicho (nie słychać wentylatorów).
2 tygodni(e) temu – ostatnio edytowany 2 tygodni(e) temu
@maricha17 Dzień Dobry
uszczelki powinny zostać obrócone. Można to zrobić samodzielnie, są zamontowane na wcisk. Uszczelki nie są symetryczne, więc wymagają przekręcenia, różnice są jednak na tyle małe, że nie widać gołym okiem czy są w odpowiedniej pozycji.
Przy nieodpowiedniej pozycji drzwi nie będą szczelne, może występować szronienie, częstsza praca lodówki na wyższych biegach silnika.
pokazane jest na rysunku 1.18.
2 tygodni(e) temu
Dziękuje za odpowiedz.
Czy jest szansa że po takim czasie uszczelka już na tyle się odleżała że jak ją obrócę to efekt będzie gorszy niż bez obrotu?
2 tygodni(e) temu
@maricha17 Nie nie powinno być problemu, zdarza się że ktoś ma lodówkę pare lat i robi remont kuchni i okazuje się że trzeba zmienić kierunek otwierania drzwi i wówczas również uszczelkę trzeba obrócić. Zalecałbym jednak wykonać tą czynność żeby uniknąć ewentualnej nieprawidłowej pracy sprzęu.
2 tygodni(e) temu
Jeszcze nawiązując do tej lodówki. Czy ten model ma jakiś konkretny tryb działania? Lodówka bardzo często wchodzi na wysokie obroty i tak pracuje kilka godzin, po czym nastaje "cisza" na jakieś 15min i znów wiatraki/wentylatory wchodzą wyżej. Czy to jest normalne? Czy raczej lodówka powinna cześciej pracować na niższych obrotach?
2 tygodni(e) temu
Cześć @maricha17!
Co do zasady jest to normalne, wiele zależy od czynników zewnętrznych czyli np. czy w pobliżu jest piekarnik, kaloryfer, czy jaka jest temperatura na zewnątrz i samej zabudowy oraz zachowanych odległości. A także, jeśli uszczelki nie były obrócone nie ma dobrej szczelności przez co musi się dochładzać.
tydzień temu – ostatnio edytowany tydzień temu
Cześć, jeszcze mam pytanie odnośnie tego elementu maskującego. Czy może mieć ten element wpływ na zamykanie zamrażalnika? Martwi mnie to, ponieważ pojawia się szron... Trochę odstaje na środku, ponieważ na środku znajduje się jakiś element lodówki, nie do końca wiem od czego jest ten element na środku? Dodatkowo zauważyłem że magnes (chyba magnes?) drzwi dochodzi właśnie na ten element na środku. Czy ten element pełni funkcje oprócz funkcji dekoracyjnej?
tydzień temu
Cześć @maricha17!
W tym przypadku byłoby dobrze, gdyby sprawdził to serwis. Skontaktuj się ze wsparciem klienta, najlepiej przez czat, prześlij im zdjęcia tego miejsca, albo ten wątek ze zdjęciami, żeby konsultanci widzieli co dokładnie dzieje się z lodówką. Pamiętaj, że przy zgłoszeniu potrzebujesz daty zakupu i numeru seryjnego (S/N) z naklejki w środku komory chłodziarki. 😉