Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kostkarka w lodówkach Side by Side

(Temat utworzony: 03-08-2018 04:26 PM)
98462 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,

Dzisiaj temat tak gorący jak temperatura na zewnątrz (pamiętacie, żeby pić wodę? :winking-face:) a mianowicie lód, a dokładniej kostkarka w lodówce. Zdaję sobie sprawę, że aktualnie to temat bardzo ważny dlatego w dzisiejszym poście będzie o problemach z produkcją lodu w kostkarkach.

Co zrobić kiedy kostkarka nie działa?

W momencie, kiedy zauważyliśmy, iż kostki lodu przestały być produkowane należy sprawdzić czy:

1. na wyświetlaczu widoczna jest ikona lodu kruszonego ‘Crushed’ bądź całych kostek lodu ‘Cubed’ (jeśli jest podświetlona ikona ‘Ice Off’ należy wybrać jedną w powyższych opcji);

2. pojemnik na lód nie jest przepełniony, jeśli tak to należy usunąć część kostek (w przypadku zmrożenia i sklejenia się kostek, należy całkowicie opróżnić zbiornik);

3. czy możliwe jest korzystanie z dystrybutora wody, jeśli nie, to sprawdź poniższe kroki:

1. ciśnienie wody jest odpowiednie (do prawidłowego działania kostkarki ciśnienie linii wodnej powinno wynosić 138 ~ 862 kPa);
    2. na wyświetlaczu widnieje ikona filtra "Filter", jeśli tak oznacza to, iż należy wymienić filtr;
    3. linia wodna nie jest zapowietrzona (należy przytrzymać dźwignię podawania wody przez kilka chwil, tak 2-3 litry wody)

Po wykonaniu tych czynności zalecane jest przeprowadzenie testu kostkarki, w celu sprawdzenia czy mechanizm kostkarki jest sprawny.

Jak wykonać taki test?

Mamy zasadniczo dwa rodzaje kostkarek, zatem po krótce opiszę test dla obu rozwiązań.

Dla kostkarek umieszczonych na drzwiach zamrażarki:

Aby wykonać test kostkarki:

1. Zdejmij dolny zbiornik (ten, w którym przechowywane są kostki)

2. Zdejmij górną przykrywę kostkarki 

3. Zamontuj z powrotem dolny zbiornik

4. Naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy

Jeśli w rynienkach, w których tworzą się kostki są przymrożone starsze, zostaną one wypchnięte, będzie też widoczne powolne poruszanie się łopatki. Jeśli nie to powoli do rynienek zacznie napływać woda- oznacza to że kostkarka jest sprawna i powinna zacząć normalnie produkować lód. Należy teraz odczekać dobę na efekty.

Po tym czasie powinny pojawiać się nowe kostki lodu.

Dla kostkarek wewnątrz komory zamrażarki:

Aby wykonać test kostkarki:

1. Zdejmij pokrywę kostkarki: pociągnij przycisk z boku do siebie i pociągnij delikatnie osłonę

2. naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz cichy dźwięk pracującej kostkarki i poczujesz delikatne drżenie mechanizmu

Tutaj również należy odczekać dobę na efekty.

A co jeśli kostkarka tworzy lód, ale mniej, niż powinna? Tego dowiecie się pod tym linkiem: Co zrobić, gdy kostkarka do lodu nie wytwarza wystarczającej ilości lodu? 

Wykonanie czy też sprawdzenie powyższych czynności w większości przypadków przywróci sprawność urządzeniu.

Czy zdarzyły wam się jakieś przygody z kostkarkami? Udało się rozwiązać kwestię samodzielnie? Teraz już na pewno się uda :smiling-face:

W przypadku pytań zapraszam!

215 Odpowiedzi
wawrzynia73
Apprentice
Opcje

Czy poradziliście sobie z tym problemem ?U mnie dokładnie taka sama sytuacja od tygodnia .

0 Like
depeszman
Apprentice
Opcje

Witaj, a co się dzieje z Twoją kostkarką ?

0 Like
wawrzynia73
Apprentice
Opcje

U nas lód się robi ale nie wypada do pojemnika .Jak robimy test to wypada .Jak zdejmiemy pojemnik tez wypada i rozsypuje się  po zamrażarce .Po założeniu pojemnika nie wypada .

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@wawrzynia73czy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką. 😊

Jeśli natomiast nawiewy nie są pozasłaniane, to warto spróbować zresetować samą lodówkę poprzez odłączenie jej od prądu na minimum 10 minut. Ważne jest też, żeby była podłączona bezpośrednio do gniazdka w ścianie, a nie do przedłużacza.

Daj znać, czy cokolwiek się zmieni po tych czynnościach. 🙂

wawrzynia73
Apprentice
Opcje

Troszkę był przysłonięty nawiew.Teraz odsłoniłam i dam znac czy coś się zmieniło .Ale to serio dziwne ze zdejmuje pojemnik w którym gromadzą się kostki lodu i wtedy lód wypada z foremek a jak zakładam pojemnik to one nie wypadają .Zaniosłam do sąsiadów ten pojemnik bo maja taka sama lodówkę i u nich działa poprawnie tzn wypadają kostki do mojego pojemnika .🤔🤔

0 Like
wawrzynia73
Apprentice
Opcje

Naprawiło się .Szok jakiś .W życiu bym nie pomyślała ze to mogłoby być przyczyna .Bardzo bardzo dziękuje za pomoc .Premia się należy 😁Nikt w serwisie jak dzwoniłam nie wpadł na taki pomysł .

antytron
First Poster
Opcje
Dzień dobry, od dłuższego czasu mam problem z produkcją lodu w mojej lodowce polega on na tym że regularnie z niewiadomych przyczyn poza kostkami lodu na zaczyna produkować sie gruba warstwa lodu przylegająca do górnej ścianki ktora po pierwsze uniemożliwia produkcję lodu A po drugie wyciągnięcie zbiornika z lodem, z powodu tego moj pojemnik na lód przy jednej takiej próbie wyciągnięcia aby rozmrozic lód przywierajacy u góry uległ popsuciu i wlasnie na tym etapie zatrzymala sie jakakolwiek produkcja tego lodu zastanawialem sie na kupnem nowego pojemnika ale uznałem że dopóki nie doszukam sie przyczyny tego wlasnie problemu nie opłaca się kupować nowego. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji prosze o jaka kolwiek pomoc wazne jest to ze lodówka ta nie jest juz na gwarancji ( model nr.RF56J9041SR) Z góry dziękuje!
Ponizej zalaczam zdjecie 20211226_205556_7574.jpg
0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@antytron, najczęściej taka sytuacja ma miejsce, kiedy lodówka nie ma zapewnionych prawidłowych odstępów wentylacyjnych (minimum po 5 cm wolnej przestrzeni po bokach, 5 cm z tyłu i 10 cm od góry). Wpływ na to może mieć również ustawienie lodówki w sąsiedztwie jakiegoś źródła ciepła (np. grzejnik, zmywarka, często używany piekarnik). Zweryfikuj najpierw, jak to wygląda u Ciebie — jeśli jest prawidłowo ustawiona, to warto byłoby rozmrozić kostkarkę i zrestartować lodówkę poprzez odłączenie jej od prądu na minimum 10 minut. Jeśli to nie pomoże, to konieczny będzie kontakt z najbliższym autoryzowanym serwisem:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/.

Maciekb
First Poster
Opcje

Witam, a ja mam znów problem, bo woda nie uzupełnia się do kostkarki.Ostatnio była naprawiana kostkarka, bo był uszkodzony czujnik temperatury i kostkarka nie zamrażała wody a tylko ją wylewała.Teraz problem jest, że nie podaje wody do foremki z lodem, natomiast woda z dystrybutora wody leci.Ktoś ma pomysł na ten problem?

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@Maciekbczy w Twojej lodówce górny nawiew nad najwyższą półką w zamrażarce nie jest przypadkiem zasłonięty produktami? Jeśli tak, to koniecznie go odsłoń, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów z kostkarką.  😊

Jeśli natomiast nawiewy nie są pozasłaniane, to warto spróbować zresetować samą lodówkę poprzez odłączenie jej od prądu na minimum 10 minut.  Jeśli to nie pomoże, to dobrze byłoby się skontaktować bezpośrednio z producentem (jeśli trwa jeszcze gwarancja) albo z najbliższym autoryzowanym serwisem (jeśli jest już po gwarancji).