03-08-2018
04:26 PM
– ostatnio edytowany
04-10-2023
04:09 PM
przez
JustynaM
Cześć Userzy,
Dzisiaj temat tak gorący jak temperatura na zewnątrz (pamiętacie, żeby pić wodę? ) a mianowicie lód, a dokładniej kostkarka w lodówce. Zdaję sobie sprawę, że aktualnie to temat bardzo ważny dlatego w dzisiejszym poście będzie o problemach z produkcją lodu w kostkarkach.
Co zrobić kiedy kostkarka nie działa?
W momencie, kiedy zauważyliśmy, iż kostki lodu przestały być produkowane należy sprawdzić czy:
Po wykonaniu tych czynności zalecane jest przeprowadzenie testu kostkarki, w celu sprawdzenia czy mechanizm kostkarki jest sprawny.
Jak wykonać taki test?
Mamy zasadniczo dwa rodzaje kostkarek, zatem po krótce opiszę test dla obu rozwiązań.
Dla kostkarek umieszczonych na drzwiach zamrażarki:
Aby wykonać test kostkarki:
1. Zdejmij dolny zbiornik (ten, w którym przechowywane są kostki)
2. Zdejmij górną przykrywę kostkarki
3. Zamontuj z powrotem dolny zbiornik
4. Naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy
Jeśli w rynienkach, w których tworzą się kostki są przymrożone starsze, zostaną one wypchnięte, będzie też widoczne powolne poruszanie się łopatki. Jeśli nie to powoli do rynienek zacznie napływać woda- oznacza to że kostkarka jest sprawna i powinna zacząć normalnie produkować lód. Należy teraz odczekać dobę na efekty.
Po tym czasie powinny pojawiać się nowe kostki lodu.
Dla kostkarek wewnątrz komory zamrażarki:
Aby wykonać test kostkarki:
1. Zdejmij pokrywę kostkarki: pociągnij przycisk z boku do siebie i pociągnij delikatnie osłonę
2. naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz cichy dźwięk pracującej kostkarki i poczujesz delikatne drżenie mechanizmu
Tutaj również należy odczekać dobę na efekty.
A co jeśli kostkarka tworzy lód, ale mniej, niż powinna? Tego dowiecie się pod tym linkiem: Co zrobić, gdy kostkarka do lodu nie wytwarza wystarczającej ilości lodu?
Wykonanie czy też sprawdzenie powyższych czynności w większości przypadków przywróci sprawność urządzeniu.
Czy zdarzyły wam się jakieś przygody z kostkarkami? Udało się rozwiązać kwestię samodzielnie? Teraz już na pewno się uda
W przypadku pytań zapraszam!
16-07-2019 10:35 PM
Witam mam teraz problem z całą zamrażarką ....nie zamraża wogole ,po włączeniu Power freezer temp do -23 dochodzi w 20 min....A produkty po 3 godz są nadal miękkie ....po wyłączeniu z prądu na ok 5 min i ponownym włączeniu temp w zamrażarce jest -1 I tyle też na termometrze który włożyłem do środka, lodówka nadal na gwarancji.....nie ma nawet 8 msc użytkowania
17-07-2019 12:17 PM – ostatnio edytowany 13-08-2019 11:18 AM przez MonikaGS
Cześć @marcinoz82,
jeśli urządzenie nie mrozi całkowicie, to mamy jakiś problem 😞
Sprawdź czy lodówka ma zapewnioną wentylację po 5 cm z każdej strony (jeśli to sprzęt wolnostojący), czy podłączona jest bepośrednio do kontaktu z uziemieniem, czy nie widać żadnych uszkodzeń/zniekształceń uszczelki?
Popróbuj zrestować sprzęt całkowicie i pozmieniać ustawienia temperatur w chłodziarce.
Jeśli wszystkie te kwestie sprawdzisz i będzie okej, a nadal nie będzie mrozić to skontaktuj się z infolinią Samsunga. Konsultanci pomogą
10-12-2019 10:26 AM
Witam.
Mam problem z kostkarką - nie produkuje lodu. Wykonałem podstawowe czynności związane z resetem, mechanizm działa, woda nalewa się do foremki, kostek brak. Co dziwne nawet po 3 dniach woda w foremce nie zamarzła... Temperatura w zamrażalce -23 stopnie wszystkie produkty zamarzniete a kostek jak nie było tak nie ma. Czy można coś jeszcze podziałać we własnym zakresie? Oczywiście dystrybutor wody działa produkcja lodu włączona na ICE Cube, filtr można by już wymienić w zasadzie ale woda jest w foremce więc ciśnienie chyba ok.
10-12-2019 05:23 PM
Cześć @szocmen ,
Jeśli użytkujesz filtr 6 miesięcy, to na pewno warto od tego zacząć. Podasz jeszcze model urządzenia? Rozumiem, że lodówka chłodzi i mrozi prawidłowo?
14-04-2020 09:12 PM
Również mam problem z kostkarką do lodu. Model lodówki to RS68N8220B1/EF. Urządzenie zakupione we wrześniu, ale użytkowane jest dopiero od miesiąca. Woda z dozownika leci normalnie, natomiast nie jest dozowana do kostkaarki. Robiłem Test switch i pojemnik na kostki obraca się poprawnie i wraca na swoje miejsce. Problem tkwi w tym, że nie jest dozowana woda do kostkarki. Odłączałem lodówkę z prądu i podłączałem ją ponownie. Do wczoraj lodówka działała poprawnie zarówno w dozowaniu wody jak i lodu. Proszę o pomoc.
14-04-2020 09:14 PM
@f3b włącz i wyłącz ICE OFF, a następnie wykonaj ponownie test kostkarki.
14-04-2020 09:18 PM
14-04-2020 09:23 PM
@f3b zerknij w takim razie jeszcze na temperatury w zamrażalniku, czy nie są zbyt wysokie. Jeżeli są wyższe niż -19 przestaw. Jeżeli do rana nie zacznie pobierać wody do foremki, a nie masz włączonego ICE OFF ani blokady kostkarki, skontaktuj się z infolinią w celu wygenerowania zgłoszenia
14-04-2020 09:27 PM
14-04-2020 09:42 PM
@f3b numery to 801-172-678 lub +48 22 607-93-33, możesz też wykonać zgłoszenie przez czat na żywo. Przygotuj do zgłoszenia model, numer seryjny i datę zakupu